Cursussen overzicht

Gnawa muziek en dans

Mohamed Saïd Akasri
Driss Filali
MABO - Maria-Boodschaplyceum - Moutstraat 22, 1000 Brussel

De muziek, zang en dans van de Gnawa’s behoort tot de Marokkaanse volkscultuur. Oorspronkelijk waren hun muzikale performances religieus geïnspireerd en werden ze uitgevoerd in besloten kring. De ontmoeting tussen gnawa- en jazzmuzikanten begin jaren ’70 zorgden ervoor dat de muziek ook buiten de gemeenschap bekend werd. De gnawaritmes vermengden zich probleemloos met genres als jazz, reggae, en blues en openden zo de wereld van de Gnawa naar een breder publiek en de grote internationale podia.

Het hoofdinstrument van de gnawamuziek is de guembri, een driesnarige basluit die doorheen de tijd haar typische karakter bewaarde. Andere instrumenten zijn de opvallende karkabas, de metalen castagnetten, en de tbel, de trom, die zorgen voor de ritmische begeleiding.

De gnawatraditie wordt doorgegeven door een meester of mâalem. De mâalem speelt een centrale rol in de cultuur van de Gnawa. Hij is zanger, danser en instrumentalist. Hij kent het repertoire van de liederen door en door, bespeelt alle instrumenten en beheerst de danschoreografieën tot in de puntjes. Zijn kennis draagt hij mondeling over naar de volgende generatie.

De cursus

Mohammed en Driss willen gnawamuziek bekendheid geven en interculturele uitwisseling promoten. Ze moedigen ook fusies aan met andere muziekstijlen aan. In deze cursus leer je de ritmes en choreografieën aan die eigen zijn aan de gnawamuziek. Mâalem Driss zorgt er ook voor dat er telkens voldoende tijd is voor vraag-en-antwoordsessies. Iedereen is welkom! Er zullen instrumenten aanwezig zijn.

Deze cursus wordt in samenwerking met MetX georaniseerd.

Mohamed Saïd Akasri

Mohamed Saïd Akasri is percussionist en speelt meerdere instrumenten, waaronder drums, krakeb en t’bel. Die laatste twee zijn traditionele Marokkaanse percussie-instrumenten uit de gnawa-muziek.

Mohamed Saïd begint op 12-jarige leeftijd met muziek. Als lid van een jeugdcentrum in Molenbeek, zet hij er muziekworkshops op samen met een van zijn broers en een vriend. Dit wordt al snel hun favoriete tijdverdrijf en ze leren zichzelf als echte autodidacten verschillende instrumenten aan. Na een tijdje starten ze samen met een andere broer, ook bezig met muziek, de eerste Brussels groep die traditionele Marokkaanse muziek speelt.

Driss Filali

Driss Filali is een mâalem, of gnawa-meester, en een van de sleutelfiguren onder de muzikanten uit de Marokkaanse diaspora in Brussel. Hij speelt o.a. bij de gnawa-jazz groep Marockin’ Brass en is co-artistiek coördinator bij het gnawa-opleidingsproject Karkaba.

Als zoon van mâalem Selam wordt Driss Filali van kindsbeen af ondergedompeld in de gnawa-cultuur en muziek in Marokko. Hij speelt op jonge leeftijd al samen met zijn vader en zijn neef, mâalem Hamid. Ze treden op tijdens lilas, of gnawa-ceremonies, over heel Marokko en op festivals in Frankrijk en België.

In 2005 speelt Driss met zijn neef op het festival van Essaouira, het bekendste internationale gnawa-festival. Hij komt vervolgens naar België voor een muzikaal project, om er zich uiteindelijk definitief te vestigen. Al snel leert hij Luc Mishalle kennen, die hem in 2008 voorstelt om lid te worden van Marockin’ Brass. Ze spelen concerten in België en daarbuiten en schrijven samen het 4de album van de groep Beats & Pieces.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Informatie

Uurrooster

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 11 januari 2024, van 20u00 tot 21u30.

Ensemble (10 lessen/cyclus)

Donderdag: 20u00 tot 21u30

Inschrijving is verplicht vanaf de tweede les van iedere cyclus. 

Plaats

MABO - Maria-Boodschaplyceum
Moutstraat 22, 1000 Brussel

Prijs

Om zich in te schrijven voor een cursus is lidmaatschap van Muziekpublique verplicht.

Heb je nog geen lidkaart? Klik hier om een lidkaart toe te voegen aan het winkelwagentje.

Indien nodig, kan de leerkracht de kalender veranderen met akkoord van de leerlingen.

Inschrijving

>
Cycle 1
11/01
18/01
25/01
01/02
08/02
22/02
29/02
07/03
14/03
21/03
€ 140
Cycle 2
28/03
18/04
25/04
02/05
16/05
23/05
30/05
06/06
13/06
20/06
€ 140

 140,00 250,00