Albums overzicht

Last Breaths from Aleppo (2023)

Jawa is de kracht van passie, een erfenis ontstaan uit verdriet. Die passie vloeit voortuit de liefde voor wat in onze herinnering overblijft van wat sinds de oudheid van hetene hart naar het andere werd overgedragen. De liefde voor de liederen die in Aleppowerden beoefend in de soefi takiya en zawiya, de plaatsen die aan deze liederen zijngewijd, verspreid over de stad. Het verdriet ontstaat uit de angst dat deze passieverdwijnt bij de diaspora die over de vier hoeken van de wereld is verspreid.

Jawa heeft beslist om deze soefi-erfenis van Aleppo, die oorspronkelijk a capella werduitgevoerd, met zorgvuldig geselecteerde voorbeelden muzikaal te begeleiden. Ditgezongen repertoire wordt in een nieuwe en verzorgde vorm gebracht door musici uitSyrië, België, Palestina en de Maghreb. Het album is opgedeeld in 5 wasla’s: suites vanstukken in een maqam (modus) die elkaar volgen vorm en snelheid opvolgen. De maqamgeeft zijn naam aan de wasla.Elke wasla begint met een improvisatie door een van de muzikanten die zijn visie op demaqam geeft. Met zijn spel en de klankkleuren van zijn instrument bereidt hij de zangervoor op de liederen. Die wordt gevolgd door de muhawash – van het Syrische musrata- wat ritme of hymne betekent. Dan is het de beurt aan koudud – meervoud van qadd -wat de samenvoeging van woorden op een bekende melodie betekent, of omgekeerd.Deze hebben een simpelere structuur en ritme.De stukken volgen elkaar in dezelfde wasla op volgens snelheid en dynamiek, vanlangzaam naar snel, van samengesteld naar eenvoudig, van lang naar kort. Ze duidende overgang aan van verdriet naar vreugde, van de aarde naar de hemel, waar de zielhet lichaam verlaat om weg te vliegen naar de schepper volgens Mevlana jelal eldin elRoumi, de meester van de Mevlevi-broederschap.

Deze wasala’s worden begeleid door de dans van draaiende derwishen die de vreugdeen liefde van het goddelijke uitdrukken. De danser kleedt zich eerst in het zwart, symboolvoor het leven dat hij achterlaat, voordat hij, ver van het ego en de anderen, draaiendde aardse wereld verlaat zich om zich naar het hemelrijk te richten. Gekleed in zijn wittegewaad, symbool voor de dood, draait hij om de eeuwigheid te vervoegen, met eenlange vilten hoofdtooi: de kawouk, die naar de grafsteen verwijst.

NUMMERS

 1. Hijaz Hamayun Peşrev
 2. Eishqo Aljamal
 3. Allamo almahboba hajri
 4. Hajarni Habibi
 5. Nakhat alrihla
 6. Billahi wa zahi aljabin
 7. Yasafa Al-Azman
 8. Shefaa
 9. Ayuha Al-uzzal
 10. Ya murshidana lilhaq
 11. Taba waqti
 12. Bahth an alzzaman aldaee
 13. Habbat Riaho AL-Ahiba
 14. Munyati Sida Almilah
 15. Qanon sarih
 16. Bahi alsana
 17. Dari man tahwaho dari
 18. Yaghussna banen
 • HET ALBUM KOPEN

  Bij Muziekpublique

  • Per post, na bestelling op onze website
  • Bij Muziekpublique, tijdens de kantooruren en tijdens concerten

  Record winkels

  • In de betere platenwinkel in de Benelux, Duitsland, en Oostenrijk .

  Online

Album Kopen

 15,00

Pers Jawa