Albums overzicht

Jola – Hidden Gnawa Music in Brussels (2020)

Met een veertigtal Gnawa muzikanten die er wonen, wordt Brussel beschouwd als de Europese hoofdstad van de Gnawa. Na 20 jaar van gnawa in Brussel brengt het JOLA-project hen voor het eerst samen in een album dat de Brusselse gnawa-wereld weerspiegelt.

In het Marokkaans Arabische dialect duidt “JOLA” (“de ronde”) een noodzakelijke fase aan van de initiatie tot de tagnawit (“de weg van de Gnawa”). Hoewel elke leerling een opleiding bij een specifieke meester volgt, wordt zijn opleiding pas als voltooid beschouwd als hij alleen de ronde langs de Gnawa heeft gedaan door van stad naar stad te reizen om andere muzikanten te ontmoeten, andere technieken te leren, andere klankwerelden te ontdekken of andere manieren van denken. Dit album nodigt de luisteraar uit om Gnawa uit verschillende steden te ontmoeten die in Brussel zijn komen wonen.

De structuur van het album volgt die van een līla (“nacht”, het nachtelijke ritueel van de Gnawa): stap voor stap volgt de luisteraar de muzikanten op een spirituele inwijdingsreis, wiegend op de ostinati van de guembri. De līla is opgebouwd rond een repertoire dat in vier hoofdonderdelen verdeeld is, die elk verbonden zijn met een specifieke gebeurtenis: het offer (ḏbīḥa); de getrommelde parade (‘āda); de amuserende dansen (frāǧa); en de trance van bezetenheid (de mlūk).

MUZIKANTEN


Achraf ABANTOR, Jalal ABANTOR, Marwan ABANTOR, Hanane ABDALLAH, Abderrahman BENJAAFAR, Driss BENJAAFAR, Hicham BILALI, Ayoub BOUFOUS, Abdennour DAHOU, Badr EL HERNAT, Driss FILALI, Yassine GHAILANI, Aziz MOUSTAID, Abdelwahid STITOU, Bachir STITOU, Rida STITOU, Mohamed ZAFZAF

NUMMERS


Ulad Bambara (The Children of the Bambara)

Baniya

Arada (The Invitation)

Gangarma

Ftuh ar Rahba (The Opening)

L Kuhal (The Black Ones)

L Musawiyin (The Companions of Moses)

L Humar (The Red Ones)

Mulay Brahim

Mulay Ahmad

As Samawiyin (Those of the Sky)

Ulad L Ghaba (The Children of the Forest)

L Bnat (The Women)

 

HET ALBUM KOPEN


Bij Muziekpublique

Per post, na bestelling op onze website

Bij Muziekpublique, tijdens de kantooruren en tijdens concerten

Record winkels

In de betere platenwinkel in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Japan.

Online

Bandcamp 

Google Play, Spotify, Deezer en meer

 

OUT NOW ! 

 

Album Kopen

 15,00