(0)
(0)
Artiesten overzicht

Blindnote

Het Engelse toonaangevende wereldmuziektijdschrift SONGLINES, heeft Blindnote verkozen tot één van de 10 beste wereldmuziekcd’s van 2011, wereldwijd!

Blindnote, dat zijn: Zes visies, zes achtergronden, zes artiesten… Osvaldo Hernandez (Mexico), Emre Gültekin (Turkije), Vardan Hovanissian (Armenie), Malick Pathé Sow (Senegal), Karim Baggili (België) en Talike Gelle (Madagascar) -het kruim van de wereldmuziek in België- hebben hun talent en cultuur samengebracht om deze originele en onuitgegeven muzikale reis te creëren.

NIEUW!: Blindnote on Facebook/Bandpage

Het Engelse toonaangevende wereldmuziektijdschrift SONGLINES, heeft Blindnote verkozen tot één van de 10 beste wereldmuziekcd’s van 2011, wereldwijd!

En De Volkskrant (NL) publiceerde onlangs een artikel over Blindnote, naar aanleiding van hun concert in Amsterdam (zie bijlage onderaan). Eerder dit jaar won de groep tot slot al de Octave de la musique, de prijs voor de beste wereldmuziekgroep in België.

Albums

Video's

Pers

Blindnote is een project dat in 2010 van start ging in samenwerking met Muziekpublique en de NGO Light for the World. In december 2010 kwam de CD Blindnote uit.

De muzikanten:

Karim Baggili (Belgium): guitar, oud, violin, bass, vocals Malick Pathe Sow (Senegal/Be): hoddu, guitar, calabash, vocals Talike (Madagscar/Be): percussion, vocals Vardan Hovanissian(Armenia/Be): duduk, shvi Emre Gültekin (Turkey/Be): baglama, cöğür, şelpe, kopuz , cura, tanbur, vocals Osvaldo Hernandez(Mexico/Be): cuatro, pandeiro, bombo, flutes, shakers, maracas, riq, darbouka, bongo,… vocals

Meer info over de muzikanten

Karim Baggili is een veelzijdig Belgisch muzikant met Jordaanse en Joegoslavische roots. In 2000 wint hij de eerste prijs om het « Open String festival » in Onasbrück, Duitsland. Sindsdien speelde hij in verschillende groepen binnen folk/jazz/wereldmuziek: Dazibao, Turdus Philomelos, Nathalie Loriers, Traces. Hij bracht al verscheidene cd’s uit: “Aton Lua”, “Douar”, “Cuatro con cuatro” en zijn laatste: “Léa & Cash”, waarmee hij momenteel tourt.

Osvaldo Hernandez werd geboren in Ixmiquilpan Hidalgo, Mexico. Al 20 jaar verdiept hij zich in quasi alle stijlen van Latijns-Amerika: de précolombiaanse muziek, de Europese en de Afrikaanse invloeden. Van de tlapizallis tot tenabaris, de maracas of de tarahumara, Osvaldo bespeelt ze allemaal. Naast zijn eigen projecten (wereldmuziek en jazz-fusion) speelde hij onder meer bij Marlène Dorcena, Deep Forest, Carlos Diaz, Arax en Karim Baggili….

Talike Gelle is afkomstig van het dorpje Ifotake in het zuiden van Madagascar, en komt uit een uiterst muzikale familie: moeder was zangeres en vader accordeonist. Talike is de frontvrouw van het trio Tiharea, gespecialiseerd in polyfone zang in het Antandroy, de taal van het zuiden van Madagascar. Ze nam deel aan tal van andere projecten zoals Woman Care, een groep van acht zangeressen die een cd opnam als steun aan de strijd tegen aids in Afrika.

Vardan Hovanissian (Armenië) studeerde af aan de Romanos Melikian Musical College. Hij specialiseerde zich in de doudouk, een instrument dat dateert uit de 5de eeuw voor Christus en het best de klank en ziel van Armenië reflecteert. Vardan speelde al in heel de wereld , solo, in duo, met zijn groep Arax of ook als begeleider van de Israelische zangeres Yasmin Levy of de Algerijnse zanger Abdelli.. In Armenië speelde hij in the National Folk Music Ensemble, en in groepen als Gandzsar, Marathouk & Ervand Saharouny.

Emre Gültekin is de zoon van Lütfü Gültekin, een belangrijk Turks dichter die zijn teksten op saz begeleidt. Hij beheerst verschillende, soorten saz, verschillende stijlen en technieken en houdt ervan die te vermengen: de baglama, cura, divan, elk instrument heeft zijn eigen vereisten en repertoire. Emre begeleidde al grote namen als Goran Bregovic ou Talip özkan. Momenteel speelt Emre onder meer met Osuna, Wouter Vandenabeele, Ertan Tekin, Véronique Gillet en ook nog steeds met zijn vroeger meesters, waaronder zijn vader.

Malick Pathé Sow (Senegal) is vooral gekend als een van de beste hoddu spelers van zijn generatie, en als begeleider van Baaba Maal gedurende vele jaren. Begin 1990 vestigt hij zich eerst in Frankrijk, dan in België en brengt verschillende cd’s uit. Met zijn laatste, akoestische cd met zijn groep Moaba, is hij aan een nieuwe carrière begonnen. Met lovende perskritieken (Songlines, la Libre, Le Soir, Froots, World Music Charts Europe…), concerten op BBC, RTBF et Radio 1 Nederland, internationale festivals (Womad, Sauti Zu Basara, Ollin Kan Portugal,…). Als kers op de taart werd hij dit najaar geselecteerd voor Womex, de grootste en meest prestigieuze wereldmuziekbeurs.

Blindnote steunt ’Licht voor de Wereld’:

Het project Blindote is ontstaan uit de samenwerking tussen de muzikanten en ’Licht voor de wereld’ (http://www.light-for-the-world.org), een NGO, opgericht in 1997, om hulp te bieden aan Afrikaanse kinderen en volwassenen die leiden aan blindheid en katarakt. Licht voor de wereld is ondertussen een gevestigde waarde in Centraal-Afrika. De NGO steunt meer dan twintig projecten in vier Afrikaanse landen, en maakt deel uit van de internationale confederatie Light for the world. Daarnaast wil Licht voor de Wereld ook informeren en sensibiliseren, en dat probeert men in de eerste plaats te doen via kwalitatieve culturele projecten. In dat kader werd Blindnote gecreëerd. Het project vraagt mee aandacht voor oplossingen voor blindheid in Afrika. Een deel van de inkomsten van de concerten gaan ook naar de NGO.

Folker (DE)

‘Blindnote ist nicht nur ein Zeichen des Engagements von Musikern für blinde Kinder in Afrika, sondern zugleich ein eindrucksvoller Beleg für das kreative Potenzial der Diaspora’.

Sound & Image (DE)

Allein schon das kaukasische Holzblasinstrument Duduk sorgt mit seinem warmen Klang für wohlige und intime Verhältnisse. Aber auch die afrikanischen und südamerikanischen Beiträge vermitteln ein tiefes Gefühl der Emotionalität’

National Geographic (PL)

Koncert w ciemnościach na Brave Festival – Blind Note we Wrocławiu

Vous pouvez acheter Blindnote en versant 17€ sur le compte BE22 7350 0490 4447 BIC : KREDBEBB. Veuillez indiquer votre adresse et le nom du CD en communication.

Pour les virements depuis l’Europe : verser 19€ sur le compte avec votre adresse et le titre du CD en communication. KBC, Place Sainte Catherine, 75 rue Antoine Dansart, B-1000 Brussel IBAN : BE22 7350 0490 4447 BIC : KREDBEBB

Pour les achats hors Europe : contacter helene@muziekpublique.be

Distribution