(0)
(0)
Artiesten overzicht

Refugees for Refugees

A journey along the former Silk Road

Refugees for Refugees verenigt virtuoze musici uit Syrië, Tibet, Pakistan, Irak, Afghanistan en België rond de wens om banden te smeden tussen hun muziek. De groep creëert een origineel repertoire op het kruispunt van verschillende tradities.

Na twee jaar lang elkaars muziek te hebben ontdekt en gedeeld, schrijft Refugees for Refugees met Amina een ​​ nieuw hoofdstuk aan een rijk muzikaal en menselijk verhaal. Dit tweede album symboliseert de wederopbouw, een nieuwe adem die volgt op de ontworteling van de muzikanten. De zoektocht naar wat hen verbindt, over muzikale grenzen heen, resulteert in een rijk en energiek geluid waarin pakkende volksliederen uit Afghanistan, de verfijnde klassieke traditie van Aleppo en Bagdad en de zuivere kracht van Tibetaanse nomadenliederen worden gecombineerd met de glijdende noten van de Pakistaanse sarod, de subtiliteiten van Turkse oud en drijvende Oosterse percussie.

Het ensemble Refugees for Refugees kwam tot stand na de lancering van de CD ’Amerli’ in mei 2016. Tien van de muzikanten besloten het project te laten verder leven in een topensemble die het Europese publiek laat kennismaken met de rijke muzikale tradities van hun landen van oorsprong.

Muzikanten :

Asad Qizilbash (sarod) (Pakistan-BE)
Aren Dolma (zang) (Tibet-BE)
Fakher Madallal (zang, percussie) (Syrië -BE)
Kelsang Hula (dramyen, zang) (Tibet-BE)
Mohammad Aman Yusufi (dambura, zang) (Afghanistan-BE)
Simon Leleux (percussie) (BE)
Souhad Najem (qanûn) (Irak-BE)
Tammam Al Ramadan (ney) (Syrië -BE)
Tareq Alsayed Yahya (ûd) (Syrië -BE)
Tristan Driessens (ûd, artistieke leiding) (BE)

  

Albums

Video's

Pers

De groep

Aman Yusufi (dambura en zang – Afghanistan)

Aman werd geboren in Bamyan in 1959. In een politieke omgeving waar muziek wordt onderdrukt en zelfs verboden is, begon hij op 8-jarige leeftijd te zingen, vergezeld door een dambura die hij maakte uit gerecycleerde materialen. Hij is een fervente vertegenwoordiger van de Hazara-gemeenschap, die ongeveer een derde van de Afghaanse bevolking omvat. Aman trekt naar Kabul waar hij een indrukwekkende reputatie als muzikant verwerft. Hij speelt dambura, zingt en componeert populaire teksten. Hij speelde samen met onder andere Safdar Tawakoli en Dawood Sarkhosh.

Zijn traject bracht hem van Afghanistan naar Pakistan, Iran en uiteindelijk naar België en scheidde hem van zijn familie. Twintig jaar geleden componeerde Aman liederen op verzoek van een vriend die verliefd was op een meisje. Dat meisje was echter al getrouwd met een soldaat die het lied hoorde en zweerde Aman te doden. Aman zag geen andere oplossing dan te vluchten.

Dolma Renqingi (zang – Tibet)

Dolma Renqingi werd geboren in de bergen van Tibet in Amdo. Ze leerde al op zeer jonge leeftijd zingen en ontwikkelde zich tot een virtuoze zangeres, tot ze naar Indië vluchtte en uiteindelijkin België terecht kwam. Dolma is zeer actief binnen de Tibetaanse gemeenschap in België en geeft geregeld optredens samen met de dramyen luitspeler Kelsang.

Kelsang Hula (zang en dramyen – Tibet)

Kelsang Hula werd in 1977 in Tibet (Amdo) geboren, waar hij als autodidact de mandoline leerde spelen. Hij zingt, danst en componeert. Hij ontvluchtte Tibet met zijn instrument en kwam in Dharamsala terecht waar de Dalaï lama hem hielp toetreden tot het Tibetan Institute of Performing Arts. In die periode werd hij een lid van de groep Akhopema. Hij woont nu al meerdere jaren in België, waarbij hij actief is als muzikant in de Tibetaanse gemeenschap en deel uitmaakt van de groep Refugees for Refugees.

Tammam Alramadan (ney), Tareq Alsayed (oud) – Syrië

Tamman Ramadan en Tareq al Sayed leerden elkaar kennen in de gangen van het Conservatorium van Aleppo en begonnen in die periode samen te spelen. Ze vormen, samen met andere muzikanten, de groep Wajd. Hun repertoire is gebaseerd op traditionele klassieke muziek en soefi-muziek uit deze regio. De omstandigheden in Syrië dwongen hen om naar Europa te migreren, waar ze, hoewel gescheiden van andere leden van de groep, optreden op bekende podia.

Fakher Madallal (zang en percussie – Syrië)

Tamman en Tarek ontmoetten Fakher in Brussel. Fakher komt uit Aleppo en ademt de Syrische traditie uit, die hij leerde van zijn vader Sabri Mdallal, een beroemde Syrische traditionele zanger en songwriter. Sabri Mdallal ontwikkelde de muzikale arabesk terwijl hij een vocale techniek vond waarmee hij kon ademen tijdens het zingen. Hij was deel aan het Al-Kindi Ensemble. Na het leren van de kunst van cantillatie, was hij een student van Umar al-Batsh. In 1949 zond de radio zijn eerste recital uit. Hij was ook een muezzin en toerde een tijdje met de band “Muezzins of Aleppo”. Fakher heeft een zowel religieus als seculier reportoire, met inbegrip van de wasla ‘suite’ van Aleppo.

Asad Qizilbash (sarod, viool, zang – Pakistan)

Dank aan zijn vader K.H. Qizilbash, een beroemde violist in Pakistan, is Asad al sinds zijn jeugd ondergedompeld in muziek, met Nusrat Fateh Ali Khan en anderen. Hij werd snel een viool- en gitaarvirtuoos, maar nadat hij een uitvoering van meester Amjad Ali Khan had gezien, besloot hij zich te concentreren op de sarod, een instrument met negentien snaren.

Asad werd de enige vertegenwoordiger van dit instrument in Pakistan en genoot internationale bekendheid door concerten over de hele wereld te geven (hij speelde voor Nelson Mandela en G. W. Bush). Asad moest zijn land verlaten omdat hij een muziekschool had gesticht. Dat was niet naar de zin van de religieuze extremisten die hem daarom regelmatig bedreigden. Asad woont vandaag in België en hoopt dat hij ooit zijn familie zal kunnen verenigen.

Simon Leleux (percussie – België)

Simon is een van die muzikanten die zich aan hun instrument wijden tot ze het volledig in de vingers hebben. Gespecialiseerd in percussie uit het Midden-Oosten, bespeelt hij de derbuka en de doholla. In navolging van de leer van de meester Levent Yildirim, voedt hij zich met diverse invloeden, van Indiase muziek tot Balkanmuziek, percussie uit Iran, Armenië en Turkije. Simon speelt o.a. bij de volgende bands: Auster Loo, HiM, Seyir trio, Belevent, Petrol Recruit, Mediterranean quartet, Toine Thys & Ihab Radwan, …

Tristan Driessens (oud, artistiek directeur – België)

Tristan Driessens ontdekt de oud via de Sefardische en Arabisch-Andalusische muziek. Van 2009 tot 2012 verbleef hij in Istanbul om zijn spel te verbeteren onder begeleiding van zijn meester Necati Çelik. Terug in België wordt hij leraar Turks aan de LUCA School of Arts en lector muziekwetenschap aan de Université Libre de Bruxelles. Vandaag wordt hij in België erkend als een van de belangrijkste referenties in de oud (oosterse luit) en de Turkse klassieke muziek (makam). Hij werkt samen met Tcha Limberger, Derya Türkan, Kudsi Erguner en Emre Gültekin, en is artistiek directeur van Ensemble Lâmekân en Refugees for Refugees. Zijn andere projecten zijn het Tristan Driessens Soolmaan Quintet, Seyir Trio en The Company of Elias.

Souhad Najem (Kanoun – Irak)

Souhad is een van weinigen die de kanoun echt beheersen. HijijHij stuurde aan het Muziekinstituut in Bagdad, gaf les in Irak en Tunesië en is auteur van een bundel composities die bekend staat als een klassieker voor het onderwijzen van de kanoun. Omdat hij in België woont, heeft hij veel energie gestoken in het overbrengen van zijn kennis aan toekomstige generaties. Dankzij hem ontdekken veel kinderen in België het culturele erfgoed van hun familie. Samen met enkele leerlingen nam Souhad deel aan het programma “Arabs Got Talent” uitgezonden op het Saoedische kanaal MBC.

WOXX Magazine (LU)
Willi Klopottek

“This is not only a showcase project in political and social terms, but also offers exquisite musical enjoyment.” 

RTBF La première (BE)
11/02/2019

Le Monde est un Village

Brussels Express (BE)
07/02/2019
Mauricio Ruiz

Refugees for Refugees: Music as a gift to society

LA CAPITALE (BE)
06/02/2019

Les Refugees for Refugees sortent un deuxième album

Het Nieuwsblad (BE)
07/02/2019
Amaury Michaux

“We willen vooral bezig zijn met muziek, en minder met ons verleden.”

De Standaard (BE)

 “With a refined instrumentation of strings, reeds and percussion, and the voices of Aren Dolma and Fakhr Madallal, the ten-member ensemble expresses sorrow and hope, folklore and art, contemporary reflection (‘After the dust’) and nostalgic memory.”

De Subjectivisten (NL)
Jan Willem Broek

“In a beautiful way they weave elements from different cultures together into one universal work full of surprisingly fitting and above all beautiful combinations….A majestic world album!”

Gazet van Antwerpen (BE)
08/02/2019

Gevluchte topmuzikanten bundelen talent en hoop in concertreeks Refugees for Refugees

L’Echo (BE)
12/02/2019

L’accord parfait des Refugees

Focus Knack (BE)
11/02/2019

Refugees For Refugees stelt tweede album voor: ‘We zijn meer dan een vluchtelingenband’

MO* (BE)
10/02/2019

Wij zijn kunstenaars, niet langer vluchtelingen die om hulp vragen. Wij creëren schoonheid voor u

Tropicalidade (BE)
Tim Ianna

“With this second album, the ensemble, which has been slimmed down from twenty to ten musicians,
wants to focus mainly on reconstruction and find a new perspective after being uprooted,
and the songs on Amina sound a lot more cheerful than the often melancholic and nostalgic tracks on Amerli.”

5planètes - Des mondes de musiques (BE)
03/12/2018
Etienne Bours

Réfugiés? Refusés?

En Marche (BE)
24/01/2019
Estelle Toscanucci

Refugees for refugees: nouveau souffle, nouveau son

Le Vif Weekend (BE)
13/12/2018
Mathieu Nguyen

“Chanter pour ceux”

radio Classic 21 (BE)
09/11/2016
Pierre Paulus

“L’ensemble est d’une troublante cohérence. D’une formidable union. Dans laquelle les nuances culturelles cohabitent avec harmonie et douceur. Chacun puisant en l’Autre ce qu’il a de meilleur. Loin, très loin, des discours absurdes fondés sur la peur.” 

fROOTS (UK)
01/09/2016

An album of the years and one which people will treat as a benchmark in years to come

De Standaard (BE)
18/05/2016
par Peter Vantyghem

« Oude nieuwe stemmen **** » 

BBC MUSIC magazine (UK)
01/11/2016

***** – It’s gratifying how much chemistry the (…) artists from very different cultures find, and the standard of performance is high.

La Libre Belgique (BE)
14/12/2017
Louise Vanderkelen

« Des Réfugiés unis par la musique. »

Libération (FR)
21/08/2018
Charline Lecarpentier

«Quand on est sur scène, je ne sens pas que nous sommes réfugiés»

Le Monde (FR)
16/08/2018
Patrick Labesse

“Des réfugiés jouent pour les réfugiés, au gré des marées”

De Standaard (BE)
13/05/2016

« Virtuoze vluchtelingen »

Brussels Nieuws (BE)
14/12/2015

« Gevluchte muzikanten opnemen CD » 

RTL-info/ Bel RTL (BE)
11/12/2017

« Un CD réalisé par des Réfugiés »

7sur7 (BE)
07/12/2017
Sébastien Cools

« Un album enregistré avec des musiciens réfugiés »

Télé Bruxelles (BE)
01/12/2017

« Muziekpublique lance un projet de Crowdfunding pour enregistrer un album avec des réfugiés musiciens »

TV5 Monde (BE)
10/04/2016
Paul Germain

« Le Bar de l’Europe. Tammam Ramadan »

Arte / La Trois (BE)
01/03/2016
Hadja Lahbib

« Tout le Baza’Art »

Le Soir (BE)
21/04/2016
Flavier Gauthier

« De la musique en mémoire d’Alep » 

La Première RTBF (BE)
29/04/2016
Didier Mélon

« Première esquisse. Dolma Renqingi & Kelsang Hula »

Larsen (BE)
01/06/2016
Benjamin Tollet

« La Musique, valeur refuge ! »

Mic Mag (BE)
03/05/2016
Stéphanie Triest

“Refugees for refugees, un carrefour musical, atypique, à la croisée des routes de l’exil.”

–  « Refugees for Refugees, la musique de l’exil » 

La Première RTBF (BE)
11/05/2016
Didier Mélon

« Le Monde est un village. Refugees for Refugees » 

La Première RTBF (BE)
14/05/2016
Miguel Allo

« Transversales. Reportage Refugees for Refugees »

La Trois (BE)
16/05/2016

« L’Invitation »

Bruzz (BE)
14/05/2016
Benjamin Tollet

« Enfant terrible : Hussain Rassim »

Klara (BE)
18/05/2016

« Late Night World » 

De Standaard (BE)
20/05/2016

« De 5 beste cd’s van de week »

TRAD’ Magazine (FR)
Etienne Bours

Chaque pièce est un voyage en soi mais passer de l’une à l’autre montre une unité évidente, une communauté musicale faite d’éléments différents et de cette finesse orientale à nulle autre pareille.

Télérama (FR)
22/03/2016
Eric Delhaye

« Des festivals de musique ouvrent leurs scènes aux artistes réfugiés »

Radiopopulare.it (IT)
11/10/2016
Marcello Lorrai

L’iniziativa in Belgio : Un cd di musicisti-rifugiati : “La musica è molto toccante, come lo sono i contenuti dei brani interpretati, alcuni tradizional e altri originali” 

Al Jazeera (UK)
24/12/2015
Brian Ging

« The Musician from Diyala »

(International)

***** Refugees for Refugees is what it says : the musicians who play on it are all refugees who have made new lives in Belgium. Simply and beautifully, they play together. The instrumentation, languages and style across the 14 tracks are hugely varied, and that’s part of the immense charm of this enterprise.

Reuters (International)
05/05/2017

Refugee orchestra blends musical notes from Syria to Tibet

Times of India (India)
Daily Mail (UK)
The Peninsula (Qatar)
The express tribune (Pakistan)
Roznama urdu (Pakistan)
DNA (India)
UOL (Brazil)
Europa press (Spain)
DCI Mais (Brazil)
Channel NewsAsia (Asia)
Sinchew (China)
Utilma Hora (International)
Panorama (Venezuela)

Voorbije concerten

07/05/20 Espace du bocage (La Haye-Pesnel, FR)
06/05/20 Le Rafiot (Flamanville, FR)
03/04/20 De Foyer (Brussels, BE)
08/02/20 Quintet - CC Braine-l’Alleud ( BE)
17/01/20 cc De Brouckere (Torhout, BE)
09/11/19 Sextet - Centre culturel de Verviers ( BE)
10/10/19 CC De Factorij (Zaventem , BE)
09/10/19 De Spil (Roeselare, BE)
28/07/19 Musicastrada Festival (Pontedera, IT)
27/07/19 Glatt & Verkehrt Festival (Krems, AT)
25/07/19 Cyprus Rialto World Music Festival (Limassol, CY)
13/07/19 Brosella Folk & Jazz (Brussels, BE)
03/07/19 Festival des Hauts de Garonne (Floirac, FR)
20/06/19 World Refugee Day - Flagey (Brussel, BE)
29/05/19 Teatro Garcia de Resende (Évora, PT)
28/05/19 Teatro da Trindade (Lisbon, PT)
23/05/19 Hagyományok Háza (Budapest, HU)
17/05/19 Quintet - Archipel 19 (Brussels, BE)
16/05/19 Ter Vesten (Beveren, BE)
10/05/19 Ferme du Biéreau (LLN, BE)
06/04/19 Centre culturel régional Action Sud (Nismes/Viroinval, BE)
03/04/19 CC de Comines-Warneton (Comines, BE)
29/03/19 Espace Ronny Coutteure (Grenay, FR)
28/03/19 cc Brugge (Brugge, BE)
13/03/19 C-Mine (Genk, BE)
09/03/19 Handelsbeurs (Gent, BE)
02/03/19 Maison Culturelle d'Ath (Ath, BE)
01/03/19 Salle Philharmonique de Liège (Liège, BE)
24/02/19 De Zevende Dag - VRT (Brussel , BE)
23/02/19 Sextet - Festival Paroles d'Hommes (Soumagne, BE)
17/02/19 De Roma (Antwerpen, BE)
16/02/19 CD-RELEASE Ancienne Belgique (Brussels, BE)
03/11/18 Wakker voor Vrede (Langemark, BE)
02/11/18 Start November Wereldmaand (Halle, BE)
23/09/18 Eupen Matinee concert (Eupen, BE)
15/09/18 OdeGand (Gent, BE)
13/09/18 Tempocolor : Duo Tammam & Tarek (Liège, BE)
14/08/18 Festival Les Traversées Tatihou (Normandie, FR)
30/06/18 Bonds of Culture (Szczecin, PL)
24/06/18 Fête de la Musique (Geneva, CH)
20/06/18 Jour­­­­­­­­­­­­­­­­­­­née Mondiale des Réfu­­­­­­­­­­­­­­­­­­­giés (Malmedy, BE)
09/06/18 Institut des Cultures d'Islam (Paris , FR )
18/05/18 Malta World Music Festival ( Malta)
12/05/18 Festival im Vogelviertel (Bielefeld, DE)
06/05/18 Quintet - Opéra de Lille (Lille, FR)
21/04/18 Cultuurcentrum Het Perron (Ieper, BE)
07/04/18 15 years Muziekpublique (Bruxelles , BE )
17/03/18 De Warande (Turnhout, , BE)
04/03/18 Centre Culturel Régional du Centre (La Louvière, BE)
02/02/18 W:hall (Bruxelles, Belgique)
20/12/17 Opéra de Lille (Lille, France)
20/12/17 Opéra de Lille (Lille, FR)
16/12/17 30CC (Leuven, BE)
24/06/17 Festival des 5 Continents (Martigny , CH )
16/06/17 Kunst op de Vlucht, Bourla (Antwerpen, BE )
13/06/17 Ultima Awards, Vooruit (Gent, BE )
04/05/17 Festival van Vlaanderen (Courtrai, BE )
27/03/17 Gastvrije Gemeente, Vlaams Parlement (Bruxelles , BE )
03/03/17 B-Major ! Festival - Stadsschouwburg Brugge (Bruges, BE )
11/02/17 Le Petit Théâtre de la Grande Vie (Forzée , BE )
15/12/16 40 ans de CPAS au Square : Tammam, Fakher & Tareq (Bruxelles , BE )
03/12/16 Festival du Cinéma Mediterranéen : Tammam, Fakher & Tareq (Botanique-Bruxelles )
25/11/16 Médiathèque Le Phare (Uccle , BE )
19/11/16 Ouverture de l’année juridique au barreau de Bruxelles, Bourse (Bruxelles, BE )
20/10/16 Médiathèque Le Phare : Dolma & Kelsang, Ali Shaker Hassan al-Bayati (Uccle , BE )
18/09/16 Global Street Sounds (Hussein, Asad, Souhad) - Ancienne Belgique (Bruxelles , BE )
09/09/16 Festival de Wallonie (Abbaye de Villers-la-Ville, BE )
03/09/16 Festival Rencontres Inattendues (Tournai, BE )
21/08/16 Festival d’Art de Huy (Huy , BE )
06/08/16 Festival Espéranzah ! (Floreffe, BE )
11/07/16 Festival Les Suds : Dolma & Kelsang (Arles, FR )
19/06/16 Jardins Botaniques de Liège : Dolma & Kelsang (Liège, BE )
08/06/16 Espéranzah ! au-delà des murs (Namur , BE )
16/05/16 Music Meeting (Nijmegen, NL )
13/05/16 Muziekpublique (Bruxelles , BE )
Management

Muziekpublique

Booking Belgium & international

Lynn Dewitte – lynn@muziekpublique.be

Louise Janssens – louise@muziekpublique.be

+32 2 217 26 00

Private file