(0)
(0)
Artiesten overzicht

Toasaves

Op tocht met Wannes Van de Velde

Toasaves is een Belgisch muziekcollectief met fascinatie voor archaïsche Vlaamse volksliederen en de verhouding tot Oude Muziek en Oosterse muziek. Toasaves is fonetisch en betekent “thuishavens” in de Antwerpse tongval. Het gezelschap werd begin 2021 opgericht door oed-speler en artistiek leider Tristan Driessens en verenigt negen musici uit België, Frankrijk, Nederland, Spanje, Turkijë en Cyprus, elk met een brede artistieke achtergrond en expertise.

Op het eerste album “Zwerver” vertrekt Toasaves vanuit de composities en het Groot Liedboek van Wannes van de Velde (1937-2008), de zanger-artiest die in zijn thuishaven Antwerpen de oudste bewaard gebleven ballades en litanieën nieuw leven inblies. Hiervoor schreef Tristan Driessens nieuwe arrangementen van zowel anonieme Middeleeuwse liederen als origineel werk van Van de Velde. Als vanzelfsprekend werd een eclectische dialoog met het Oosten, die als een rode draad doorheen het parcours van Driessens loopt, niet uit de weg gegaan. Die sluit aan bij de nomadische geest en de openheid van Wannes van de Velde en onthult en versterkt de oerkracht van de oude muziekrepertoires.

Het bijzonder rijke en zeldzame instrumentarium van Toasaves vervult hierin een verbindende functie. Dankzij virtuoze uitvoeringen op traditionele instrumenten uit Oost en West –  Middeleeuwse fluiten, trommels, cisters en vedels, Oosterse viool, Turkse luiten (lavta en ‘ûd) en framedrums (daf, bendir, pandero cuadrado), draailier, Vlaamse en Ierse doedelzakken, Indische dilruba en bansuri, Afghaanse rebab, Perzische santur, …, wordt nieuw licht geworpen op de eigenlijke bron van muziektradities die, in tijd en ruimte van elkaar gescheiden, vaak dezelfde poëtische en muzikale geheimen bevatten. Vertrekkend van het volksrepertoire van Wannes van de Velde vindt het reisgezelschap een verrassend aanknopingspunt in Oude Muziek, traditionele dansmuziek uit de Griekse eilanden, klassieke hofmuziek (makam) uit Istanbul en zelfs volksmuziek uit Afghanistan.

 

Muzikanten:

  • Tristan Driessens (ud, latva, zang, arrangementen, artistieke leiding)
  • Raphaël De Cock (zang, doedelzak, mondharp)
  • Harald Bauweraerts (draailier)
  • Miriam Encinas (dilruba, blokfluiten en vedel, daf, pandero cuadrado, bendir Perzische santur)

 

 

Albums

Pers

Tristan Driessens ontdekt de oud via de Sefardische en Arabisch-Andalusische muziek. Van 2009 tot 2012 verbleef hij in Istanbul om zijn spel te verbeteren onder begeleiding van zijn meester Necati Çelik. Terug in België krijgt hij een master oud aan de LUCA School of Arts en wordt master muziekwetenschap aan de Université Libre de Bruxelles. Vandaag wordt hij in België erkend als een van de belangrijkste referenties in de oud (oosterse luit) en de Turkse klassieke muziek (makam). Hij werkt samen met Tcha Limberger, Derya Türkan, Kudsi Erguner en Emre Gültekin, en is artistiek directeur van Ensemble Lâmekân en Refugees for Refugees. Zijn andere projecten zijn het Tristan Driessens Soolmaan Quintet, Seyir Trio en The Company of Elias.

 

 

Zanger en multi-instrumentalist Raphael De Cock maakt niet alleen deel uit van de Tenore de Monte Arvu en van het Gjini Ensemble, maar vertegenwoordigt ook de Belgische zangtraditie, met liederen uit het noorden van het land, Vlaanderen waar het Vlaams als Germaanse taal wordt gesproken, en het zuiden, Wallonië waar oorspronkelijk Waals en nu vooral Frans wordt gesproken. Ook in België maakten volksliederen – die werden doorgegeven van generatie op generatie- vroeger deel uit van het dagelijkse leven op het platteland en in de stad, maar sinds begin 20ste eeuw begon de teloorgang van deze volksliedjes en dat zette zich na de tweede wereldoorlog door met de invloed van de radio en de Angelsaksische populaire muziek.

 

 

Harald Bauweraerts is een muzikale duizendpoot. Naast het spelen van de electroacoustische draailier, is hij ook bedreven in allerhande analoge synthesizers, effecten, drumcomputers en sequencers. Harald streeft ernaar om een mooie en harmonische symbiose te bekomen tussen de analoge en digitale wereld, tussen acoustisch en electronisch en tussen licht en donker. Door de tijd heen en wisselend van de ene cultuur naar de andere.

Palmares: Lais, Embrun, Trio Pilartz/Gielen/Bauweraerts, Eurosong, Eriksson/Delqroix, Orgamusa,  Aedo, Beatball, Woodshakes, Dansa Del Sol, Harald, ..

 

 

Miriam Encinas groeide op in een gezin van muzikanten: “Els Trobadors” en “L’Arc en el Cel”. Haar aangeboren muzikaliteit combineert het frisse perspectief van een van een artiest die is opgegroeid in een traditionele muziekomgeving met de strengheid en precisie van haar academische opleiding.

Ze studeerde blokfluit bij Sara Parés aan het Conservatori del Liceu in Barcelona. Daarna studeerde ze oude muziek bij: Pedro Memelsdorff, Christian Curnyn, Pia Elsdorfer, en percussie bij Pedro Estevan. In 2001, begon ze met het studeren van de Viola de Gamba bij Cristian Sala en sinds 2013 en sinds 2013 Dilruba en Afghaanse muziek bij Daud Khan Sadozai.

Als professioneel muzikante is zij lid van en en heeft ze samengewerkt met : Evo, Mos.

RNR MAGAZINE (UK)
04/09/2023
Dave Haslam

« …unorthodox, adventurous, mind-bendingly original and absolutely fasscinating. » ★★★★

SONGLINES (UK)
11/04/2023
Tom Newell

« …an exciting and beautiful journey into a perhaps not entirely fictional lost world. » ★★★★

WORLD MUSIC CHARTS EUROPE
23/03/2023

« Zwerver » is #13 in the World Music Charts Europe top albums in February and March

JAZZMANIA (BE)
17/03/2023
Claudy Jalet

« …an exciting journey back in time and certainly a lot of sounds to (re)discover for many of us. »

MUSICZINE (BE)
16/03/2023
Filip Van der Linden

« een fijn album »

BRF (BE)
06/03/2023
Markus Will

« Historische flämische Lieder zeigen verblüffende Parallelen zu orientalischen Volksweisen – spätestens wenn man sie mit orientalischen Instrumenten spielt. Dem belgischen Kollektiv Toasaves gelingt auf diese Weise ein erstaunlicher Brückenbau. »

ROOTSTIME (BE)
02/03/2023
Dani Heyvaert

« Een muzikaal festijn dat van begin tot einde aantoont hoezeer muziek elke door mensen uitgetekende grens kan overschrijden. »

RADIO WDR (DE)
01/03/2023
Babette Michel

« ZWERVER » review on the show « Early Music of Europe and the Orient » on German radio WDR.

MIXWORLDMUSIC (NL)
27/02/2023
Ton Maas

« Vooral dankzij de sterke, complexe en afwisselende arrangementen pakt deze herschepping van Van der Veldes liederen fraai uit. »

LIRA (SE)
24/02/2023
Rasmus Klockljung

« Zwerver is an hour of equally hyper-virtuous and ever-changing music from this debut band, and it’s a delight to listen to. »

FOLK MAGAZINE (BE)
25/01/2023

« ZWERVER » review in the Belgian Folk Magazine.

RADIO PROGLAS (CZ)
16/01/2023

« ZWERVER » review on the Czech radio Proglas.

RADIO PANIK (BE)
14/01/2023

Interview and « ZWERVER » review on « Djiboutik », Radio Panik.

MUSIK GLOBAL (DE)
13/01/2023
Fredi Hallauer

« This album should already be on the list of the best albums of this year. »

MUSIC FRAMES (BE)
11/01/2023
Mattie Poels

« Toasaves blinkt uit in sublieme instrumentbeheersing, coherente uitvoeringen en doortastend samenspel. »

FOLKER (DE)
10/01/2023

« ZWERVER » review in the German magazine Folker.

NEW FOLK SOUNDS (NL)
08/01/2023
Bart Vanoutrive

« Over hoe (muzikale) werelden met elkaar te verbinden, daar heeft dit gezelschap overduidelijk kaas van gegeten! »

HR2 KULTUR (DE)
05/01/2023

Interview and « ZWERVER » review on the podcast « Musik grenzenlos », radio HR2 Kultur.

3BBR (AU)
01/01/2023

« ZWERVER » review on « Continental Drift », radio 3BBR.

KEYS AND CHORDS (NL)
28/12/2022
Marino Serdons

​« Aangename verrassing van het Belgische muziekcollectief. »

EKULTURA (HU)
23/12/2022
Galgóczi Tamás

« I know that nowadays it is fashionable to be cosmopolitan and to combine the cultures of different landscapes, but only a few manage to realize all this with such inspiration as the Toasaves band. »

DE SUBJECTIVISTEN (NL)
20/12/2022
Jan Willem

« een tijdloos en grenzeloos prachtalbum »

RADIO 1 (BE)
19/12/2022

« ZWERVER » recensie op “Time Out”, Radio 1.

RADIO PRVI (SI)
12/12/2022

« ZWERVER » review on the podcast « Etnofonija », radio PRVI.

DEMÉSENLLÀ (ES)
07/12/2022

« ZWERVER » review on the podcast « Demésenllà »

Volgende concerten

20/04/24 Costa (Antwerpen, BE)
28/05/24 Theater Vooruit (Boechout, BE)
29/05/24 Vleeshuis (Antwerp, BE)
31/05/24 Vrijetijdscentrum de Schelde (Antwerpen, BE)
01/09/24 Eglise de Saint-Walfroy (Margut, FR)

Voorbije concerten

20/01/24 CC Leopoldsburg (Leopoldsburg, BE)
17/01/24 Your Roots Are Showing - Ireland's Folk Conference (Dundalk, IE)
11/01/24 CC Zwaneberg (Heist-op-den-Berg, BE)
24/09/23 Voci Audaci-OSA (Ascona, CH)
09/07/23 PARK, festival Abdij van Park (Heverlee, BE)
08/07/23 Brosella (Brussel, BE)
20/01/23 De Warande ( Turnhout)
27/11/22 Muziekclub 't Ey (Sint-Niklaas )
26/11/22 Muziekpublique- Album Release (Brussels , BE)
23/10/22 30cc (Leuven, BE)
07/08/22 Festival Dranouter (Dranouter, BE)
25/06/22 Sint Baafsabdij (Gent, BE)
16/04/22 AMOR (Antwerpen, BE)