(0)
(0)
Nieuws overzicht

Gnawa Festival

Kom en ontdek de Gnawa van Brussel!
07 februari 2020

Met een veertigtal Gnawa muzikanten die er wonen, wordt Brussel beschouwd als de Europese hoofdstad van de Gnawa. Na 20 jaar van gnawa in Brussel brengt het JOLA-project hen voor het eerst samen in een album, dat de Brusselse gnawa-wereld weerspiegelt.

Om de release van dit nieuwe album in de verf te zetten organiseert Muziekpublique het GNAWA FESTIVAL, waarbij u de unieke kans krijgt om toe te treden tot de mystieke wereld van de gnawa’s.

Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Brussel. Zo kan je naar de Muzikale Conferentie in Darna om meer te weten te komen over de Gnawa-gemeenschap in Brussel.  Tijdens het evenement “Broodje Brussel: de Gnawa-Pular Connection” wordt dan weer de link gelegd tussen de guembri uit Noord-Afrika en de hoddu, een instrument uit West-Afrika. Dat de roots van de gnawa muziek in West-Afrika liggen, bewijst de verwantschap tussen deze twee instrumenten. De voorouders van de Gnawa werden van Sub-Sahara Afrika naar Marokko gebracht en brachten melodieën, ritmes en instrumenten mee uit hun geboorteland. Met Driss Filali en Malick Pathe Sow presenteren we twee sleutelfiguren uit de Afrikaanse diaspora.

In het kader van het festival worden ook twee lila’s (“nacht” in Marokkaans dialect) georganiseerd. Een lila is een nachtelijk ritueel van trance, om de entiteiten van de onzichtbare wereld, de heiligen en God te eren. Voor deze unieke gelegenheid vindt de lila niet plaats in een familiale setting, waar het meestal wordt beoefend, maar ontvangen GC Vaartkapoen en het CC Jacques Franck de muzikanten. De Brusselse gnawameesters, Maalem genoemd, hebben ermee ingestemd om een mystieke lila-ceremonie met ons te delen. Een genereuze en uitzonderlijke uitnodiging. Een lila start bij het vallen van de avond en bestaat uit een opeenvolging van dansen en liederen die worden uitgevoerd in een precieze volgorde, die varieert naargelang het doel van het ritueel, het gebied van herkomst van de muzikanten, de deelnemers en de context van de voorstelling.

Alle activiteiten zijn gratis maar voor sommige evenementen is het belangrijk om vooraf te reserveren.

PROGRAMMA

Donderdag 27 februari 2020 | 18u @ Darna: Muzikale conferentie: Gnawa-muziek in Brussel

Donderdag 5 maart 2020 | 18u30 @ CC Jacques Franck: Cd-release JOLA & Lila – mystical Gnawa ceremony

Donderdag 19 maart 2020 | 12u30 @ Muziekpublique: Broodje Brussel : the Gnawa-Pular Connection

Woensdag 15 april 2020 | 18u30 @ GC Vaartkapoen: Lila – mystical Gnawa ceremony

 

Meer info : https://www.facebook.com/JOLA-Hidden-Gnawa-Music-in-Brussels-103974054477700/ 

Partners:

  • Darna – Vlaams-Marokkaans culturenhuis
  • GC Vaartkapoen
  • CC Jacques Franck