(0)
(0)
Concerten overzicht

Cd-release ‘Jola - Hidden Gnawa Music in Brussels’

Spirituele muziek en liederen - Gnawa Festival
Op Donderdag 5 maart 2020 - 18h30
CC Jacques Franck - 94, Waterloosesteenweg, 1060 Sint-Gillis
DON 05/03

Ter gelegenheid van een nieuwe cd-release van het Muziekpublique label: ‘Jola – Hidden Gnawa Music in Brussels’ en in het kader van de avonden ‘Spirituele muziek en liederen’, hebben de Brusselse gnawameesters, Maalem genoemd, ermee ingestemd om een mystieke lila-ceremonie met ons te delen. Een genereuze en uitzonderlijke uitnodiging.

De Gnawa zijn afstammelingen van Marokkaanse slaven uit West-Afrika. In de afgelopen twintig jaar heeft een Gnawa-gemeenschap zich geleidelijk aan in Brussel gevestigd. Tijdens een lila (rituele nacht) gaan de Gnawa door middel van hun muziek in trance en proberen een dialoog tot stand te brengen tussen een bezetene -de mamlukines- en de geest die hen beheerst – de mluk. De Lila-nacht heeft verschillende gedeeltes. De Maalem waakt erover dat de liederen in de juiste volgorde gespeeld worden. De lila begint meestal na zonsondergang en is geïnspireerd door de soefitraditie, animisme uit West-Afrika en de berbers.

Al die invloeden horen we duidelijk in de Gnawa muziek terugkomen. De trommelparade ‘ada’ dient als opening voor de ceremonie. De dansen van de koyo (muzikant-danser), sterk verbonden met de ritmes van de trommels, symboliseren de reizen van de slaven in kettingen, die zich te voet, per boot of op kamelen voortbewegen. De muzikanten gaan dan verder met liederen gewijd aan hun West-Afrikaanse origine. Het laatste deel van de lila is gewijd aan de mluks, de geesten, voorgesteld door zeven kleuren. De ceremonie stopt meestal bij de eerste zonnestralen, na de liederen die aan de vrouwen zijn opgedragen.

Drankjes (water, thee) en traditionele maaltijden worden bereid door familieleden van de muzikanten. De bar van Jacques Franck zal uitzonderlijk gesloten zijn. Tijdens de ceremonie wordt het publiek uitgenodigd om op het podium (kussens) rond de muzikanten te zitten.

Programma

  • 18:30 Inleiding tot de lila-ceremonie, uiteenzetting door Hélène Sechehaye (@Pianofabriek)
  • 19:00 Start parade
  • 19:30 Aankomst parade (@Jacques Franck)
  • 20:00 Start lila-ceremonie
  • 24:00 Gedeelde maaltijd

Muzikanten

Abdelwahid Stitou, Rida Stitou, Driss Benjaafar en Abderrahmane Benjaafar & the Gnawas of Brussels.

Meer info over het album ‘Jola – Hidden Gnawa Music in Brussels

Lees ook de publicatie ‘Brussels Studies’ van Hélène Sechehaye en Stéphanie Weisser over Gnawa-muzikanten in Brussel.

Gratis – Online reservatie aanbevolen

Het Schepenambt voor erediensten en niet-confessionele filosofieën van Sint-Gillis biedt u deze 10de editie van “Musiques et chants sacrés”, in samenwerking met Jacques Franck, Muziekpublique, de Pianofabriek, Darna en Hélène Sechehaye.

BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN HET GNAWA FESTIVAL

 

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video