(0)
(0)
Nieuws overzicht

Refugees for Refugees wint Klara voor ‘beste cd Belgisch World’

Classical Music Award
28 februari 2020

Op zondag 15 maart 2020 worden in Studio 1 van Flagey voor de tiende keer De Klara’s uitgereikt. De Klara’s, Vlaanderens eigenste Classical Music Awards, zijn de prijzen voor al wie zich in 2019 heeft laten opmerken in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek.

Na de Klara voor Tamala valt het Muziekpublique Label opnieuw in de ‘Klara prijzen’: het tweede album ‘Amina’ van Refugees for Refugees wordt bekroond met de Klara voor de beste Belgische cd World. Amina is een van de eerste titels waarbij de muzikanten aanknopingspunten vonden tussen elkaars tradities en achtergrond. Het nummer werd geschreven door de Afghaanse bard Aman Yusufi, toen hij voor het eerst gescheiden leefde van zijn familie. Vanuit zijn interculturele samenwerking groeide “Amina” uit tot een symbool van hoop en vastberadenheid.

De afwisseling tussen volksliederen uit Afghanistan, de verfijnde klassieke traditie van Aleppo en Bagdad of Tibetaanse nomadenliederen blijft het handelsmerk van de groep, ook met solisten uit de streken rond de Zijderoute. Thematisch is de groep intussen geëvolueerd. Meer dan over de migratie gaat het nu over het terug oppikken van de draad van het leven in een nieuwe omgeving, de heropstart na de ontworteling. Een hechte groep dus gegroeid op het podium en in volle evolutie (voor een volgende cd zal de naam van de groep veranderen, het statuut van de muzikanten wisselt voortdurend en de noemer ‘Refugees’ dekt wordt minder relevant), en die een perfect vehikel is om die verschillende tradities te kaderen. De link van Brussel met Afghanistan, Irak, Pakistan, Syrië en Tibet.

Een deel van de opbrengst van dit album gaat naarMet het album ‘Amina’ ondersteunt Refugees for Refugees Cinémaximiliaan, een platform met en door nieuwkomers in België, dat perspectief helpt bieden door creatieve projecten.

Alle winnaars worden in aanloop naar de uitreiking aan het woord gelaten op Klara, vanaf dinsdag 3 tot en met zondag 15 maart. Op woensdag 4 maart hoort u de cd, Amina, in Late Night World en op donderdag 5 maart komen Tristan Driessens en Peter Van Rompaey naar Music Matters.

Meer info over de de Klara’s vindt u op Klara.be.

Ondertussen kan je uiteraard ook altijd terecht op onze facebookpagina en site om op de hoogte te blijven van het recente nieuws en concerten van Refugees for Refugees!