(0)
(0)
Nieuws overzicht

Opmerkelijke muzikanten in het Matonge Sounds project

Preselectie
04 maart 2020

Begin januari 2020 lanceerde Muziekpublique een oproep voor muzikanten om deel te nemen aan de voorrondes van het ‘Matonge Sounds’ project. Met dit begeleidingsproject wil Muziekpublique investeren in lokale groepen en muzikanten, hen een kans geven om te groeien en hun talent te tonen aan een breed publiek. We ontvingen maar liefst 35 inzendingen. Het gaf een beeld van de muzikale culturele diversiteit en ontzagwekkende rijkdom die in en rond Matonge aanwezig is.

Het was niet eenvoudig maar uiteindelijk koos een jury 7 muzikanten/groepen die zich op 4 maart op het podium voor een jury mochten presenteren. Hieruit zal de jury 4 groepen/muzikanten selecteren die we een maand lang zullen begeleiden.

Hier vindt u een korte presentatie en links om alle inzendingen te ontdekken.

 

Geselecteerd voor de eerste ronde:

Manssata Sora is de artiestennaam van Aïssatou Cissokho, een Senegalese zangeres die opgroeide in Mbour, in een familie van griots. Ze maakte deel uit van de balletgroep Tikku Liggey die op verschillende festivals in Senegal speelde. Manssata Sora woont intussen al enkele jaren in België, waar ze regelmatig op het podium staat met muzikanten uit Brussel, met name uit Matonge.

  • Ange Nawasadio

Ange is bekend in de muzikale Mantonge scène. Zanger, muzikant en componist van Congolese afkomst, heeft hij titels uitgebracht zoals ‘Congo mon amour’ en ‘Mboka’. Zijn songs spreken over de situatie van het Congolese volk, hun lijden en hun hoop.

Ange Nawasadio : “Les Anges Cie perfoms — The Black Slavics.

2 jaar geleden creëerde Fabrice de Fabrice Mukuna-band die aanvankelijk bestond uit 5 muzikanten. Intussen zijn ze met 9 en spelen ze de composities van Fabrice in jazzbars en op verschillende podia. De groep speelt wereldmuziek, afrojazz, jazzfusion, funk, latino, rumba en hebben net hun eerste EP ‘Bokoko Africa’ uitgebracht.

Kaito Winse uit Burkina Faso zingt, bespeelt verschillende traditionele instrumenten (fluiten, mondboog, tama, kalebas …) en kent de traditionele dansen van de etnische groepen de Samo en de Mossi. Hij maakte deel uit van de traditionele Dodo-dansers en de Mossi groep Waraba en deelde het podium met Tim Winse en Salif Diarra.

ZKE!, het Zouratié Koné Ensemble is een groep gebouwd rond Zouratié Koné. Hij is geboren in Burkina Faso en komt uit een familie van Malinese griots. Hij is niet alleen een instrumentenbouwer maar wordt ook beschouwd als een begenadigd multi-instrumentalist: djembe, dundun, tama (talking drum), longa, kora, ngoni en balafoon. De band speelt een swingende en hedendaagse mix van traditionele Mandinge muziek en jazz, maar altijd met respect voor de traditie.

Sylvie Nawasadio maakte furore met Zap Mama, nu gaat de zangeres van Congolese afkomst artistiek haar eigen weg. Ze maakte deel uit van het Baruti Trio@4 en nam deel aan de eerste ‘Matonge en couleur’, door gratis bioscoopsessies in de open lucht te organiseren en vervolgens in Maison Africaine.

Stalin Abdi is een Koerdische gitarist en zanger uit Noord-Syrië. Hij studeerde klassieke gitaar aan de Russische Academie in Damascus, en flamenco aan de Spaanse ambassade. Tien jaar geleden vluchtte hij naar België. Met zijn groep ‘Stalin Black’ werkt hij samen met ‘Globe Aroma’, dat kunstenaars van andere origine  samenbrengt. Hij componeert ook muziek voor theater en hedendaagse dans.

Stalin Black – Bruxelles

 

Andere inzendingen:

LEES MEER OVER HET PROJECT MATONGE SOUNDS