(0)
(0)
Nieuws overzicht

Instrumenten en muziek uit Europa

Muziekacademie van Muziekpublique
24 augustus 2020

Deze week stellen we jullie graag enkele lessen van de academie van Muziekpublique voor. De academie is één van de weinige waar je terecht kan voor een uitzonderlijk aanbod aan traditionele instrumenten. Zo hebben we dit jaar tot 14 cursussen voor instrumenten en muziek uit Europa:

  1. Folk
  2. Flamenco
  3. Balkan
  4. Italiaanse muziek
  5. Galicische muziek

 

1. FOLK

Draailier met Harald Bauweraerts

NIEUWE CURSUS

De draailier, ontstaan in de Middeleeuwen (9e eeuw), is een snaarinstrument, gewreven door een houten wiel in plaats van een strijkstok. Het wiel wordt met een zwengel in de rechterhand gedraaid, terwijl de linkerhand van de muzikant de melodie op een klavier speelt. Net als de meeste andere akoestische snaarinstrumenten heeft het instrument een klankbord en een holle ruimte om de trilling van de snaren hoorbaar te maken.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 23 september 2020, van 18u tot 20u. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Trad Viool met Aurélie Dorzée

NIEUWE CURSUS

Op basis van verschillende dansen (scottish, mazurka, wals, reel, jig) en traditionele tunes uit Europa (Balkan, Frankrijk, Scandinavië) schaven we onze techniek van het vioolspel bij. Denk daarbij aan de articulatie, klank, swing en versiering. Aurélie leert hoe je creatief kan improviseren met modi uit verschillende regio’s en hoe je kan begeleiden. We leren alles op het gehoor want folk is nog steeds een orale traditie, wat trouwens zeer goed is voor de concentratie, het geheugen, het contact tussen muzikanten. Improvisatie wordt ook in een creatieve vorm benaderd, evenals de relatie tussen lichaam en instrument: ontspanning, dans, zingen met het instrument.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 22 september 2020, van 18u00 tot 20u00.Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Ierse Fluit (Tin Whistle) met Raphaël De Cock

De bekende “reels&jigs”, “slow airs” maar ook deuntjes uit andere muziektradities zullen aan bod komen op een heel simpel instrument: de “whistle”. Een eenvoudige fluit met maar 6 vingergaten. Je zal verbaasd zijn hoe snel je er iets op kan spelen en wat je er allemaal mee kan doen!

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 23 september 2020, van 17u30 tot 18u30. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Folkdans met Frisse Folk

In deze lessen ontdek je traditionele dansen uit West-Europa zoals de wals, scottish, polka, jig of de mazurka. Op het programma staan laagdrempelige groepsdansen, specifieke repertoires (Bretagne, Bourrées uit Centraal Frankrijk, Baskenland, enz) en natuurlijk ook koppeldansen, waarop je ook variaties leert. Je kan de geleerde dansen regelmatig uitproberen op folkbals met live muziek.

>> Meer info

Diatonisch Accordeon met Simon Gielen

Het doel van deze individuele les voor beginners is de leerlingen vertrouwd te maken met het instrument en hen een basisbeheersing bij te brengen. Simon Gielen is al sinds kinds af aan gepassioneerd door traditionele dansmuziek en speelt al meer dan 15 jaar diatonische accordeon. Hij volgde les bij Marinette Bonnert en Sophie Cavez en heeft stages gevolgd bij Bruno Letron, Didier Laloy en Martin Coudroy.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 23 september 2020, van 19u tot 20u voor de individuele les en van 20u tot 21u voor de groepsles. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Diatonische accordeon met Anne Niepold

In de les wordt de diatonische accordeon ontdekt aan de hand van traditionele of minder traditionele melodietjes.  Centraal staat de houding, de toonladders, de logica van het klavier, gehoortraining en de meestgebruikte technieken, en wijden onze tijd aan luisteren, arrangeren en improviseren.

>> Meer info

2. FLAMENCO

Flamenco met Coral Vados

Coral Vados danst en geeft les met respect voor de traditie van de flamenco dans zonder vernieuwing uit het oog te verliezen. Het doel van de cursus is de studie van ritmes, techniek van voeten en armen en het opzetten van choregrafieën.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 2é september 2020 in het solidariteithuis. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Flamenco gitaar met Antonio Segura

De lessen gaan door in groep, zoals gebruikelijk is binnen de flamencotraditie. De leerlingen worden naargelang hun niveau in groepen ingedeeld (beginners tot gevorderden). De leerlingen krijgen verschillende technieken aangeleerd (rasgueados, picado, pulgar, alzapua, arpegios, tremolo) en leren de verschillende stijlen kennen, zoals Alegrias, Solea, Bulerias, Tangos, Fandangos de Huelva, Taranta, Granaina…

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 18u30 tot 20u. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Flamenco zang met Antonio Paz

Ontdek en leer de verschillende stijlen, de oorsprong en de betekenis van de “flamenco cante” (rumba, sevillanas, tango’s, bulerias, enz.) in deze les kennen. Doorheen het jaar worden verschillende aspecten aangeleerd, zoals de verscheidene “palos” (thema’s), de verschillende ademhalingstechnieken, de begeleiding met de palmas als ook de “cantaor de alante” (solist) en “cantaor de atràs” (dansbegeleiding). De leraar begeleidt de klas op gitaar.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 22 september 2020, van 19u30 tot 21u. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

3.BALKAN

Chromatisch accordeon (pianoklavier) met Aurel Budisteanu

Aurel Budisteanu is het pseudoniem van George Nae. Hij is de neef van Ionel Budisteanu en Ion Voicu, twee grote persoonlijkheden in Roemenië. Aurel Budisteanu is gespecialiseerd in Balkanmuziek, maar hij kan ook walsen, tango’s,… aanleren. De lessen gaan door in groepjes van twee personen per sessie van een uur of een individuele les van 30minuten op maandag en donderdag. De lessen zijn vooral toegespitst op harmonie en de verschillende soorten van begeleiding. De nadruk ligt op ritmiek en op de linkerhand.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 24 september 2020, van 18u tot 20u. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

4. italiaanse muziek

Italiaanse percussie met Emanuela Lodato

De traditionele percussie van Zuid-Italië gebeurt op een lijsttrommel (tamburello) van verschillende formaten, met of zonder cimbalen. Met deze cursus leer je verschillende technieken en ritmes kennen die gebruikt worden om de dans te begeleiden, zoals la pizzica pizzica, il ballo sul tamburo, la tarantella calabrese, la tarantella siciliana, etc.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 24 september 2020, van 19u tot 20u30. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

Italiaanse zang met Morena Brindisi

Deze les bestaat uit twee delen: de cursus Italiaanse zang voor beginners en het Italiaanse koor voor gevorderden. In deze cursus ontdekt u Italië via haar mondelinge zangtradities: elke regio heeft een gezongen repertoire en een bepaald stemgebruik dat vaak heel specifiek is en sterk verschilt naargelang de regio.

Kom en ontdek de cursus Italiaanse zang tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 23 september 2020, van 18u tot 19u. Schrijf je hier in.  

>> Meer info

5. Galicische muziek

Galicische percussie – pandeireta met Karen De Pooter

Wie al Galicische zanggroepen aan het werk heeft gezien is vaak onder de indruk van de dynamische manier waarop de Galicische tamboerijn (pandeireta) bespeeld wordt. De Galicische techniek onderscheidt zich van andere landen waar de tamboerijn een belangrijk instrument is (zoals Italië, Brazilië, of andere Spaanse regio’s).

>> Meer info

Gaita (Galicische doedelzak) met Raphaël De Cock

De gaita galega kan men eigenlijk beschouwen als een soort compromis tussen de zachtere klanken van de noordelijke doedelzakken en de krachtiger toon van de Schotse en Asturiaanse doedelzakken. Onze leraar Raphael De Cock zal je de basis van dit instrument bijbrengen, door eerst met de fluit te oefenen en daarna op de gaita verder te gaan.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 24 september 2020, van 17u30 tot 18u30. Schrijf je hier in. 

>> Meer info

>> Bekijk hier het volledige aanbod.