(0)
(0)
Nieuws overzicht

Instrumenten en muziek uit Noord-Amerika

Muziekacademie van Muziekpublique
24 augustus 2020

Deze week stellen we jullie graag enkele lessen van de academie van Muziekpublique voor. De academie is één van de weinige waar je terecht kan voor een uitzonderlijk aanbod aan traditionele instrumenten. Zo hebben we dit jaar tot vier cursussen voor instrumenten en muziek uit Noord-Amerika, waarvan drie cursussen zich richten op American Roots Music.

Diatonische Mondharmonica met Olivier Vander Bauwede

NIEUWE CURSUS

De diatonische mondharmonica is een onmisbaar instrument in de blues. Terwijl het in Europa bedacht werd als een draagbaar speeltje om eenvoudige deuntjes op te blazen, groeide het in de Verenigde Staten uit tot een volwaardig instrument, beter bekend als de ‘blues harp’. De mondharmonica is een uniek instrument waarop je zowel kunt blazen als zuigen, en waarop je afzonderlijke noten en akkoorden kunt spelen. De klank kan vervormd worden met verschillende technieken, waardoor hij dicht aanleunt bij die van een zangstem.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 22 september 2020, van 18u00 tot 20u00. Schrijf je hier in! 

>> Meer info

Banjo Clawhammer met Jérémie Fraboni

De clawhammer banjo is een banjo met 5 snaren en wordt gekenmerkt door een bepaalde speeltechniek, die verschillend is van die in de bluegrass. De les is voor iedereen toegankelijk. Kennis van muziektheorie of het kunnen lezen van partituren zijn niet vereist. De kennis wordt voornamelijk mondeling overgebracht: luisteren en reproduceren met een minimum aan geschreven materiaal. Dit is de snelste manier om liedjes te onthouden en om zelf nieuwe liedjes te leren, zonder specifieke partituren (waarvan de meeste niet bestaan).

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 22 september 2020, van 18u tot 20u. Schrijf je hier in! 

>> Meer info

Mandoline met Lorcan Fahy

Dit kleine instrument heeft de wereld rond gereisd en heeft verschillende transformaties ondergaan, afhankelijk van de muziek die er werd gespeeld. Ze belandde het instrument onder andere in New York, waar een grote Italiaanse gemeenschap woonde. Het instrument was al even achterhaald maar is herboren in de 19e eeuw. Dankzij de transformaties van Orville Gibson werd het één van de belangrijkste instrumenten van de Amerikaanse muziek in de 20e eeuw, en overtrof het zelfs de gitaar en de banjo!

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 22 september 2020, van 18u tot 20u. Schrijf je hier in! 

>> Meer info

American Roots String Ensemble met Jérémie Fraboni & Lorcan Fahy

De strijkersgroep van Muziekpublique komt eens per week samen rond traditionele westerse muziek, die is ontstaan uit de grote migratiegolven van de negentiende eeuw in de Verenigde Staten. Concreet richt het ensemble zich vooral op oude Amerikaanse muziek, maar ook op muziek uit Quebec met hun Ierse roots of Ulster Scots. Het ensemble staat open voor alle muzikanten – beginners of gevorderden – van traditionele Amerikaanse strijkinstrumenten (viool, mandoline, banjo (klauwhamer), gitaar en contrabas) maar ook voor andere snaarinstrumenten (ukelele, cello, …).

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 22 september 2020, van 20u30 tot 22u. Schrijf je hier in! 

>> Meer info

 

>> Bekijk hier het volledige aanbod.