Cursussen overzicht

Draailier

Els Peeters
MABO - Maria-Boodschaplyceum - Moutstraat 22, 1000 Brussel

De draailier, ontstaan in de Middeleeuwen (9e eeuw), is een snaarinstrument, gewreven door een houten wiel in plaats van een strijkstok. Het wiel wordt met een zwengel in de rechterhand gedraaid, terwijl de linkerhand van de muzikant de melodie op een klavier speelt. Net als de meeste andere akoestische snaarinstrumenten heeft het instrument een klankbord en een holle ruimte om de trilling van de snaren hoorbaar te maken..

De lessen zijn toegankelijk voor iedereen, van beginner tot meer gevorderden. De focus ligt op de techniek van de “chien”. In de basis werken we aan de éénslag tot de vierslag met aandacht voor het loskoppelen van links en rechts. Voor wie wat meer uitdaging wil kan er gewerkt worden aan de regelmatige drieslag, slagen overslaan, onregelmatige maatsoorten, met slag en toch dynamisch spelen op de
draailier… Dit alles aan de hand van melodieën die op het gehoor of met partituur aangeleerd worden, al naargelang je eigen leerstijl. Alle niveaus zijn welkom!

De docent kan u helpen bij het zoeken naar een instrument, aarzel niet om haar om advies te vragen.

Els Peeters

Els Peeters is didactisch geschoold. Ze was jarenlang leerkracht van jongeren met autisme. Naast de viool die ze van kinds af aan bespeelt, koestert ze de liefde voor de draailier. Met alles wat ze in cursussen en workshops in binnen- en buitenland leerde over het bespelen ervan, ontwikkelde ze een lesmethode die je terugvindt in het praktisch leerboek ‘liere draaie’. In deze methode staat het loskoppelen van de linker- en rechterhand centraal en word je hier stap voor stap in begeleid. De unieke tool die ze daarvoor ontworpen heeft, maakt het bespelen van de chien visueel en concreet. Ze geeft nu draailierles in de academies van Genk en Ieper (B), regelmatig ook bij Stichting Draailier en Doedelzak (NL) en geeft kinderstage draailier in Gooik. In de academie van Genk is ze zorgcoördinator en geeft notenleer aan kinderen van de notenboom.Daarnaast brengt ze eigentijdse folk, samen met drie andere leden van Cadansky, ze was lid van de muziekgroep JEBB en de Spelemannen en werkte mee aan diverse projecten.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Informatie

Uurrooster

Inschrijven kan vanaf 7 augustus 2023!

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 26 september 2023, van 18u tot 20u.

Groepsles (5 lessen/cyclus)

Dinsdag: 18u tot 20u

Inschrijving is verplicht vanaf de tweede les van iedere cyclus. 

Plaats

MABO - Maria-Boodschaplyceum
Moutstraat 22, 1000 Brussel

Prijs

Om zich in te schrijven voor een cursus is lidmaatschap van Muziekpublique verplicht.
Heb je nog geen lidkaart? Klik hier om een lidkaart toe te voegen aan het winkelwagentje.

 

Indien nodig, kan de leerkracht de kalender veranderen met akkoord van de leerlingen.

Inschrijving

>
Cycle 1
10/10
24/10
14/11
28/11
12/12
€ 165
Cycle 2
09/01
23/01
06/02
20/02
05/03
€ 165
Cycle 3
16/04
30/04
14/05
28/05
11/06
€ 165

 165,00 415,00