(0)
(0)
Nieuws overzicht

De artiesten van ARTISTS CALLING

Bel eens met een artiest
25 mei 2020

Het project ‘Artists Calling’ bestond eruit dat je je kon opgeven om opgebeld te worden door een artiest die je telefonisch een privévoorstelling geeft. Omdat het aspect ‘verrassing’ deel uitmaakt van het concept van het project, weet je niet op voorhand welke kunstenaar je zal opbellen. Er stond zowel wereldmuziek als poëzie en literatuur op het menu.

De namen van de artiesten die deelnamen aan het project:

Muziek

 

  • Bao Sissoko & Octave Komlan (SE/BE) – kora & kalebas

De uitstekende Mandinka griot Bao Sissoko staat vooral bekend om zijn verfijnde en virtuoze spel van de kora. Octave Komlan beheerst verschillende soorten slagwerk, waaronder de kalebas en geeft les aan de academie van Muziekpublique.

 

Anne Niepold studeerde compositie en jazz arrangement aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze ontving in 2008 de Toots Thielemans Award met diatonische accordeon.

Nisia is geboren uit de ontmoeting tussen Emanuela Lodato en Vincent Noiret: twee zeer verschillende muzikale universa, de traditionele muziek van Zuid-Italië en de Europese jazz/folk.

Sinds hij door Khatchik Khachatryan ingewijd werd in de wonderbaarlijke klank van de duduk, ontwikkelde Vardan Hovanissian zich tot één van de meesters van dit dubbelrietinstrument dat de klank en ziel van Armenië als geen ander uitademt.

Tammam studeerde af aan de muziekschool van Aleppo. Hij is actief als ney-leraar en lid van verschillende ensembles, zoals: Wajd, Ramal, Aleppo Ensemble, Shams Orchestra (Musical Conservatory in Damascus) en Aleppo Orchestra for Arabic Music.

Anouk Sanczuk begon op 4-jarige leeftijd viool te spelen volgens de Suzuki-methode. Ze kreeg de smaak van de folkmuziek te pakken en richtte de folkgroep Falafel en Broes op. Ze beëindigde haar master Jazz & Lichte Muziek optie viool aan het ArteZ conservatorium in Arnhem (Nl).

Ter gelegenheid van zijn 10e verjaardag kreeg Osman Martins een ‘cavaquinho’ en raakte meteen bezeten door het instrument. Gelukkig voor ons woont Osman Martins al jaren in Brussel en ontpopte hij zich toch één van de interessantste Braziliaanse muzikanten in ons land met groepen als Parceria en Samba de Candeia.

Emre Gültekin is geboren in La Louvière en is een zoon van de Turkse zanger en saz-speler Lütfü Gültekin die naar België emigreerde om in de steenkoolmijnen te werken. Hij bespeelt net als zijn vader de saz. Als ongrijpbaar, multicultureel instrument heeft de saz zich verspreid over het hele Midden-Oosten, tot in Siberië.

 

BELUISTER DE PLAYLIST VAN DE MUZIKANTEN VAN ARTISTS CALLING ! <

 

Poëzie

 

  • Valérie Bienfaisant voelt zich verwant met de dichters die tijdens de oorlog naar de gevangenen gingen om hen verhalen te vertellen, hen een beetje te laten dromen en mee te nemen naar elders.
  • François Ebouele is een acteur en regisseur, maar hij is ook gepassioneerd door muziek, dans en grote heldendichten.
  • Pim Heerkens is een Nederlandstalige verteller. Soms zingt Pim ook een paar liedjes.
  • Astrid Haerens schrijft proza en poëzie. In september 2017 verscheen haar eerste roman ‘Stadspanters’ bij uitgeverij Polis.
  • Céline & Noémie zijn twee onmisbare bibliothecarissen van de Bibliothèque d’Elsene. Gepassioneerd door literatuur, boeken en poëzie, hebben ze zorgvuldig gedichten geselecteerd die hen de laatste tijd hebben geraakt.

 

Het project is afgelopen. Maar aarzel niet om de kunstenaars te steunen door hun werk te kopen!

Dit project is het resultaat van een partnerschap tussen Muziekpublique, de bibliotheken van Elsene en de gemeente Elsene. Met de steun van Schepen van Cultuur Ken Ndiaye, Burgemeester Christos Doulkeridis, Schepen van Nederlandstalige Zaken en Buurtleven Els Gossé, het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad van Elsene.
Gebaseerd op een origineel idee van het Théâtre de la Colline in Parijs, en met het advies van de culturele centra van Brussel-Noord en Archipel 19.