(0)
(0)
Nieuws overzicht

Instrumenten en muziek uit Europa

World Music & Dance Academy
20 augustus 2019

Deze week stellen we jullie graag enkele lessen van de World Music & Dance Academy voor. Onze World Music & Dance Academy is één van de weinige waar je terecht kan voor een uitzonderlijk aanbod aan wereldmuziekinstrumenten. Zo hebben we dit jaar tot 17 cursussen voor instrumenten en muziek uit Europa:

  1. Folk
  2. Flamenco
  3. Balkan
  4. Italiaanse muziek
  5. Galicische muziek
  6. Manouche

1. Folk

Folk viool met Anouk Sanczuk

Deze cursus zal zich richten op: viooltechniek (swing, sound, …), repertoire bestaande uit traditionele melodieën uit Europa, op gehoor leren spelen, samenspel met andere violisten, improvisatietechniek.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2019, van 18u tot 20u.

>> Meer info

Ierse Fluit (Tin Whistle) met Raphaël De Cock

De bekende “reels&jigs”, “slow airs” maar ook deuntjes uit andere muziektradities zullen aan bod komen op een heel simpel instrument: de “whistle”. Een eenvoudige fluit met maar 6 vingergaten. Je zal verbaasd zijn hoe snel je er iets op kan spelen en wat je er allemaal mee kan doen!

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2019, van 17u30 tot 18u30.

>> Meer info

Folkdans met Frisse Folk

In deze lessen ontdek je traditionele dansen uit West-Europa zoals de wals, scottish, polka, jig of de mazurka. Op het programma staan laagdrempelige groepsdansen, specifieke repertoires (Bretagne, Bourrées uit Centraal Frankrijk, Baskenland, enz) en natuurlijk ook koppeldansen, waarop je ook variaties leert. Je kan de geleerde dansen regelmatig uitproberen op folkbals met live muziek.

>> Meer info

Diatonisch Accordeon met Simon Gielen

Het doel van deze individuele les voor beginners is de leerlingen vertrouwd te maken met het instrument en hen een basisbeheersing bij te brengen. Simon Gielen is al sinds kinds af aan gepassioneerd door traditionele dansmuziek en speelt al meer dan 15 jaar diatonische accordeon. Hij volgde les bij Marinette Bonnert en Sophie Cavez en heeft stages gevolgd bij Bruno Letron, Didier Laloy en Martin Coudroy.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2019, van 18u tot 20u.

>> Meer info

Diatonische accordeon met Anne Niepold

In de les wordt de diatonische accordeon ontdekt aan de hand van traditionele of minder traditionele melodietjes.  Centraal staat de houding, de toonladders, de logica van het klavier, gehoortraining en de meestgebruikte technieken, en wijden onze tijd aan luisteren, arrangeren en improviseren. Naast de les is er ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij het orkest. Het orkest is toegankelijk voor iedereen met een diatonische accordeon (ongeacht de toon), ook toegankelijk voor beginners. Dit is een groepsproject waarbij mensen elkaar ontmoeten om samen muziek te delen. De stukken worden verdeeld en aangepast aan ieders niveau, van beginner tot gevorderd. Het gaat om het collectieve resultaat.

>> Meer info

2. Flamenco

Flamenco & Sevillanas met Coral Vados

Coral Vados danst en geeft les met respect voor de traditie van de flamenco dans zonder vernieuwing uit het oog te verliezen. Het doel van de cursus is de studie van ritmes, techniek van voeten en armen en het opzetten van choregrafieën. Ze geeft zowel Flamenco als Sevillanas lessen op dinsdag.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019 in het solidariteithuis.

>> Meer info

Flamenco gitaar met Antonio Segura

De lessen gaan door in groep, zoals gebruikelijk is binnen de flamencotraditie. De leerlingen worden naargelang hun niveau in groepen ingedeeld (beginners tot gevorderden). De leerlingen krijgen verschillende technieken aangeleerd (rasgueados, picado, pulgar, alzapua, arpegios, tremolo) en leren de verschillende stijlen kennen, zoals Alegrias, Solea, Bulerias, Tangos, Fandangos de Huelva, Taranta, Granaina…

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 18u30 tot 20u.

>> Meer info

Flamenco zang met Antonio Paz

Ontdek en leer de verschillende stijlen, de oorsprong en de betekenis van de “flamenco cante” (rumba, sevillanas, tango’s, bulerias, enz.) in deze les kennen. Doorheen het jaar worden verschillende aspecten aangeleerd, zoals de verscheidene “palos” (thema’s), de verschillende ademhalingstechnieken, de begeleiding met de palmas als ook de “cantaor de alante” (solist) en “cantaor de atràs” (dansbegeleiding). De leraar begeleidt de klas op gitaar.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 19u30 tot 21u.

>> Meer info

Flamenco cajon met Pedro Marcos Cano Montiel

In deze groepslessen leer je de muzikale taal van flamenco begrijpen. Met die taal leer je dans, gitaar en zang begeleiden en ontwikkel je de intuïtie en het instinct die eigen is aan flamencomuzikanten.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 19u tot 20u.

>> Meer info

3.Balkan

Chromatisch accordeon (pianoklavier) met Aurel Budisteanu

Aurel Budisteanu is het pseudoniem van George Nae. Hij is de neef van Ionel Budisteanu en Ion Voicu, twee grote persoonlijkheden in Roemenië. Aurel Budisteanu is gespecialiseerd in Balkanmuziek, maar hij kan ook walsen, tango’s,… aanleren. De lessen gaan door in groepjes van twee personen per sessie van een uur of een individuele les van 30minuten op maandag en donderdag. De lessen zijn vooral toegespitst op harmonie en de verschillende soorten van begeleiding. De nadruk ligt op ritmiek en op de linkerhand.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 19 september 2019, van 18u tot 20u.

>> Meer info

4. Italiaanse muziek

Italiaanse percussie met Emanuela Lodato

De traditionele percussie van Zuid-Italië gebeurt op een lijsttrommel (tamburello) van verschillende formaten, met of zonder cimbalen. Met deze cursus leer je verschillende technieken en ritmes kennen die gebruikt worden om de dans te begeleiden, zoals la pizzica pizzica, il ballo sul tamburo, la tarantella calabrese, la tarantella siciliana, etc.

Dit jaar is er geen les voorzien voor beginners. Emanuala Lodato geeft doorheen het jaar workshops. Contacteer Muziekpublique voor meer informatie.

>> Meer info

Italiaanse zang met Morena Brindisi

Deze les bestaat uit twee delen: de cursus Italiaanse zang voor beginners en het Italiaanse koor voor gevorderden. In deze cursus ontdekt u Italië via haar mondelinge zangtradities: elke regio heeft een gezongen repertoire en een bepaald stemgebruik dat vaak heel specifiek is en sterk verschilt naargelang de regio.

Kom en ontdek de cursus Italiaanse zang tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2019, van 18u tot 19u en het koor tussen 19u en 21u.

>> Meer info

5. Galicische muziek

Galicische percussie – pandeireta met Karen De Pooter

Wie al Galicische zanggroepen aan het werk heeft gezien is vaak onder de indruk van de dynamische manier waarop de Galicische tamboerijn (pandeireta) bespeeld wordt. De Galicische techniek onderscheidt zich van andere landen waar de tamboerijn een belangrijk instrument is (zoals Italië, Brazilië, of andere Spaanse regio’s).

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 19 september 2019, 18u00 tot 19u.

>> Meer info

Gaita (Galicische doedelzak) met Raphaël De Cock

De gaita galega kan men eigenlijk beschouwen als een soort compromis tussen de zachtere klanken van de noordelijke doedelzakken en de krachtiger toon van de Schotse en Asturiaanse doedelzakken. Onze leraar Raphael De Cock zal je de basis van dit instrument bijbrengen, door eerst met de fluit te oefenen en daarna op de gaita verder te gaan.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 19 september 2019, van 17u30 tot 18u30

>> Meer info

Galicische zang (workshop) met Xavier Sánchez

Deze workshop nodigt je uit om enerzijds het plezier van zingen en anderzijds de tradities en de klanken van de Galicische muziek te (her)ontdekken. De cursus is voor iedereen die graag in groep zingt. Het leren is gebaseerd op mondelinge overdracht en melodieën worden op een gestructureerde manier op het gehoor aangeleerd. Muziektheorie of andere muzikale kennis is daarom niet verplicht. Deze cursus focust niet op klassiek zangtechnieken, maar is gebaseerd op de interpretatie, de versiering, het vocale timbre en de beheersing van het Galicische repertoire.

>> Meer info

Pandeireta (workshop) met Xavier Sánchez

Traditioneel wordt de pandeireta vergezeld door Gaita (Galicische doedelzak), zang en dans. Het doel van Eva en Xabi is om je onder te dompelen in de galicische muziek en je kennis te laten maken met de percussie-instrumenten, de verschillende ritmes zoals Muiñeira, Xota, Rumba, Mazurka, Wals … en niet te vergeten “el repeñique” , uniek in zijn genre. Als je de Pandeireta (tamboerijn) nog niet kent, is deze workshop de perfecte gelegenheid om het instrument te ontdekken.

>> Meer info

6. Manouche

Manouche viool met Anouk Sanczuk

Met deze lessen willen we melodieën en harmonieën op het gehoor leren spelen. Het repertoire zal bestaan uit melodieën van Django Reinhard, Tchavolo en Dorado Schmitt, Bireli Lagrene,… en enkele melodieën uit de valse muzette repertoire.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2019, van 18u tot 20u.

>> Meer info

>> Bekijk hier het volledige aanbod.