(0)
(0)
Nieuws overzicht

Instrumenten en muziek uit Afrika

World Music & Dance Academy
20 augustus 2019

Deze week stellen we jullie graag enkele lessen van de World Music & Dance Academy voor. Onze World Music & Dance Academy is één van de weinige waar je terecht kan voor een uitzonderlijk aanbod aan wereldmuziekinstrumenten. Zo hebben we dit jaar tot vijf cursussen voor instrumenten en muziek uit Centraal- en West-Afrika.

Kalebas met Octave Komlan

NIEUWE CURSUS

Kalebas is een verzamelnaam voor soortgelijke gewassen, zoals bijvoorbeeld pompoen en courgette. De kalebas is in West-Afrika heel populair omwille van zijn multifunctioneel gebruik. De schil heeft in gedroogde toestand een vrij harde schaal. Dit zorgt ervoor dat de uitgeholde vrucht gebruikt kan worden als object of als traditioneel muziekinstrument. De schaal vormt namelijk een uitstekende klankkast. De cursus kalebas verkent de verschillende technieken en de ontelbare klanken die je uit dit, op het eerste gezicht eenvoudige, instrument kan halen. Daarna wordt gewerkt rond verschillende mogelijke ritmes.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 19u tot 20u.

>> Meer info

Congolese dansen met Tister Ikomo

Tister staat met één been in de rijke traditionele Congolese dans- en percussie cultuur maar staat tegelijk met zijn ander been in de moderne dans. De 450 provincies die Congo rijk is zorgt voor een onuitputtelijke bron aan tradionele dans en ritmes die de liefhebber van Afrikaanse dans helemaal zullen boeien. Maar het is net de unieke combinatie met de moderne dans die zeker voor vele verassingen zullen zorgen tijdens de lessen. Verwacht je aan veel en intensief dansen maar ook een onderdompeling in Congolese ritmes en een vleugje percussie. Het ontdekken waard!

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 19 september 2019, van 18u30 tot 20u.

>> Meer info

Balafon met Mady Kouyaté

De balafon is een Afrikaanse houten xylofoon, die meestal 18 à 21 toetsen telt, die een belangrijke plaats inneemt in de mandinké-muziek. Zijn grote ritmische en melodische rijkdom vormen de belangrijkste eigenschappen. De les wordt gegeven door Mady Kouyaté, afkomstig uit de de Mandinké-traditie. Zoals alle kinderen in de Konkoba-familie, werd Mady ingewijd in de traditionele muziek en toonde zich al snel een talent op balafon, tama (talking drum) en gitaar.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 19u tot 20u

>> Meer info

Kamele ngoni met Ousmane Diarra

Harp-luit uit de Mandinka-cultuur (Mali, Guinee, Burkina-Faso, Senegal, …) De n’goni is een van de onmiskenbare culturele schatten die West-Afrika te bieden heeft. Het instrument dankt zijn faam aan een zacht en mysterieus geluid. Oorspronkelijk werd het instrument door jagers (donso) bespeeld en telde het maar 6 snaren. Ondertussen telt het instrument van 8 tot 14 snaren, naargelang de speler of de zangstemmen die die het begeleidt.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 18u30 tot 20u.

>> Meer info

West-Afrikaanse Gitaar met Mady Kouyaté

De West-Afrikaanse gitaar is zoals de Europese, alleen de gitaartechniek en het repertoire zijn verschillend. Mady leert je op de West-Afrikaanse manier gitaar spelen, een stijl waarvan Ali Farka Toure de belangrijkste vertegenwoordiger was en die wel eens omschreven wordt als Afrikaanse blues. De gitaartechniek baseert zich op die van andere Afrikaanse snaarinstrumenten zoals de kora (harpluit) of hoddu (West-Afrikaanse luit, ook wel n’goni of xalam genoemd).

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 18u tot 19u.

>> Meer info

>> Bekijk hier het volledige aanbod.