sessie van 14u30
Anderlecht mag dan wel bekend staan om zijn voetbalclub of zijn diepstedelijke karakter, weinigen weten dat het ook een erg landelijke gemeente is met tal van verborgen plekjes. We nemen u mee op een verrassende fietstocht langs arbeiderswijken uit begin 20ste eeuw, de groene pedevallei en de uitlopers van het Pajottenland en flirten met de grenzen van het hoofdstedelijk gewest met muzikale stops in het 16de eeuwse Erasmushuis, de Luizenmolen en het complex van een circushogeschool.
We vertrekken onze tocht aan St-Guido, het historische centrum van Anderlecht, dat zijn middeleeuwse karakter kon behouden met het 16e-eeuwse Begijnenhof en het huis van de beroemde humanist Erasmus, die hier woonde in 1521. In de tuin van het Erasmushuis, die je als een botanisch portret van de humanist zou kunnen zien, worden ongeveer honderd planten uit de XVIde eeuw gekweekt, die Erasmus gebruikte om zichzelf bij ziekte te behandelen. Het vormt dan ook het ideale decor voor Oscar Beerten, één van de beloftevolste folkmuzikanten uit ons land. Net voor hij naar Finland afzakt voor een master aan het prestigieuze Sibelius-instituut, speelt hij een solo-concert op Hardangerviool en gitaar, waarbij hij moeiteloos connecties legt tussen de Noorse als de Noord-Afrikaanse folk.
Tweede stop is de Luizenmolen met zijn uitzicht op het glooiende Pajottenland. In de schaduw van deze staakmolen die naar gelang van de wind kan worden gedraaid, speelt doedelzaktrio Griff. Met “Pipes but no kilt” als motto maakt Griff Trio al meer dan 10 jaar lang een nieuw klankuniversum rond doedelzakmuziek en traditionele muziek. Als 21e-eeuwse troubadours nodigen ze hun publiek uit voor een reis van Keltische mythen en sagen, Scandinavische saga’s en traditionele klaagliederen met vocale polyfonie, doedelzak- en fluitklanken.
De laatste stop vinden we langs het kanaal Brussel-Charleroi, waar met de Superior School of Circus Arts (ESAC), de enige hogeschool circusopleiding van ons land, zijn plek vond in voormalige stookplaats van campus COOVI/CERIA. Het Atelier d’Architecture Daniel Delgoffe (AADD) stripte het pand binnenin tot een grote centrale oefenzaal waarbij de ruwe betonnen kolommen en de naakte muren werden. Op deze unieke plek betovert het Serenade Ensemble ons met liederen en melodieën van beide oevers van de Egeïsche zee. De Griekse en Turkse cultuur hebben zoveel dansen, songs en beelden gemeen waaraan Duygu Alkan (zang) Dimitra Metzaki (oud) Vanessa Kourtesi (zang) en Burak Savas (viool, zang) – die elkaar leerden kennen in Codarts, Rotterdam – elk hun persoonlijkheid aan toevoegen.
Oscar Beerten: hardangerfele, guitar, vocals
Griff trio
Rémi Decker: bagpipe, whistles, vocals
Liesbet Marivoet: bagpipe, whistles, vocals
Raphaël De Cock: uilleann pipes, whistles, vocals
Serenade Ensemble
Duygu Alkan: voice
Vanessa Kourtesi: voice
Dimitra Metzaki: ud
Burak Savas: violin, voice
Duur van de activiteit: 3 uur
Lengte: 12 km
Muziekpublique stelt geen fietsen ter beschikking voor de activiteit
Er zijn 3 sessies van de tour: om 13u, 14u30 en 16u. Let er goed op dat iedereen uit uw ‘bubbel’ een ticket koopt voor dezelfde sessie!