(0)
(0)
Nieuws overzicht

Prachtige muzikale documentaires voor de eindejaarsperiode

Deel 1
21 december 2020

In deze bijzondere tijden selecteerden we voor u enkele van onze favoriete muzikale films. Vertrek samen met ons op muzikale ontdekkingsreis, geniet van de creativiteit en laat je inspireren voor een veerkrachtige eindejaarsperiode. Je kan ze allemaal volledig gratis online bekijken.

The Female Voice of Iran

(Andreas Rochholl, Yalda Yazdani & Sebastian Leitner)

Om de culturele censuur in Iran te omzeilen waar zangeressen zelden in het openbaar mogen zingen, maken zangeressen steeds meer gebruik van digitale media. Op uitnodiging van ‘Negar’, een kleine gouden talisman, komen zangeressen samen in een tuin in Esfahan, midden in dit uitgestrekte land, om hun stem te laten horen.

 

Lomax, the Songhunter

(Rogier Kappers, EN, Spaans ondertiteld)

Een leven lang reisde volksmuzikant en etnomusicoloog Alan Lomax (1915-2002) volksmuziek op. Filmmaker Rogier Kappers bezoekt de hoogbejaarde verzamelaar en volgt zijn spoor, voornamelijk door Europa en in het bijzonder de streken Galicië en Calabrië. Hij vindt er nog enkele overlevende muzikanten terug en laat hen de opnames horen, waarvan ze vaak zelf het bestaan niet meer wisten.

 

Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent (Jeroen Berkvens, NL)

Jimmy Rosenberg is een gitaarvirtuoos en was de gedoodverfde opvolger van Sintizigeunergitarist Django Reinhardt. Tien jaar later vecht hij met zichzelf en met zijn verleden. Toen hij nog maar twaalf jaar oud was, en nauwelijks in staat om alle grepen op zijn gitaar uit te voeren, werd Jimmy Rosenberg al gezien als een groot talent. Kort daarna speelde hij met beroemde musici als Stephane Grapelli, Les Paul en George Benson. op zijn negentiende tekent hij een contract tekent bij Sony Classical voor een zo’n 1,7 miljoen euro. Maar Rosenberg raakt alles kwijt door zijn  drugsverslaving, smijt zijn geld over de balk en koopt dure auto’s en heel veel drugs. We pakken de draad zo’n tien jaar later weer op. Jimmy, nu 26, heeft geen eigen huis. Meestal verblijft hij bij zijn moeder en zijn twee verwarde broers op een afgelegen boerderij. Intussen heeft zijn drugsverslaving een spoor van vernieling door zijn leven getrokken…

https://www.npostart.nl/holland-doc/06-09-2007/POW_00107188

 

Human- (Yann Arthus-Bertrand)

HUMAN’s Musics – A film by Yann Arthus-Bertrand / Composed by Armand Amar

Geen typische muziekfilm, maar wel met mooie muziek. Wat maakt ons mens en wat definieert onze soort? Waarom hebben we zo veel overeenkomsten maar staan hier net zo veel verschillen tegenover? Bepalen ons milieu, afkomst en sociale omgeving in overgrote mate hoe we ons als mens voelen en gedragen? Wat is onze verhouding tot de planeet die we in bruikleen hebben?  Ruim tweeduizend mensen werden gefilmd en Arthus-Bertrand heeft er een bloemlezing uit samengesteld, thematisch gerangschikt op onderwerpen als de dood, homoseksualiteit, geluksbeleving, filosofische vragen als zingeving of het hiernamaals en (massa)migratie. 

De volledige versie met vooral interviews

De muzikale versie

 

BBC The Lost Music of Rajasthan

Ga mee op roadtrip door de woestijnstaat Rajasthan en ontmoet muzikanten wiens bestaan wordt bedreigd door het nieuwe India. Ze ontmoeten Bhopa-barden die vier nachten durende heldendichten reciteren voor enorme handgeschilderde rollen, in saffraan geklede, chillum rokende zussen, travestieten en zigeunerdansers die letterlijk achterover buigen om roepies op te halen.