(0)
(0)
Nieuws overzicht

Instrumenten en muziek uit Latijns-Amerika

World Music & Dance Academy
14 augustus 2019

Deze week stellen we jullie graag enkele lessen van de World Music & Dance Academy voor. Onze World Music & Dance Academy is één van de weinige waar je terecht kan voor een uitzonderlijk aanbod aan wereldmuziekinstrumenten. Zo hebben we dit jaar tot zeven verschillende cursussen voor instrumenten en muziek uit Latijns-Amerika.

Pandeiro & Caxixis met Osvaldo Hernandez

Van de verschillende Braziliaanse percussie-instrumenten heeft Osvaldo Hernandez ervoor gekozen de pandeiro als basis te nemen voor deze cursus. De pandeiro (tamboerijn) is waarschijnlijk het populairste instrument van Brazilië, de pandeiro is behalve bij de samba ook in veel andere Braziliaanse ritmes te beluisteren. Zo wordt ze bij de capoeira, in de Forro en de Frevo bespeeld. Laat je onderdomplen in de diverse muziektradities die Latijns-Amerika rijk is.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op maandag 16 september 2019, van 20u tot 21u.

>> Meer info

Bombo met Patricia Hernandez

Bombo leguero is een onmisbaar instrument van de Argentijnse folklore. Van de trommelfamilie zorgt deze grote trommel voor een diep en krachtig geluid dat van op verre afstand gehoord kan worden. Traditioneel begeleidt de bombo het Argentijnse repertoire zoals de chacarera ; de zamba, de gato, de malombo,… De malambo, het eerste ritme dat in de cursus wordt aangeleerd, is het ritme om de dans met boleadaoras te begeleiden.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op maandag 16 september 2019, van 19u tot 20u.

>> Meer info

Braziliaanse gitaar en cavaquinho met Osman Martins

Gelukkig voor ons woont Osman Martins intussen al jaren in Brussel en ontpopte hij zich toch één van de interessantste Braziliaanse muzikanten. Ieder woensdag geeft hij in onze academie  Braziliaanse gitaar en cavaquinho. In beide lessen wordt er gefocust op de ritmes en melodieën uit de Braziliaanse Populaire Muziek (samba, choro, bossa nova, … ). U leert technieken op de akoestische gitaar of cavaquinho, in de Braziliaanse stijl. Heb je eerder zin om samen te spelen met anderen? In het Samba & Choro ensemble verken je het rijke repertoire van choro en samba, de Braziliaanse folkmuziek die niets aan vitaliteit heeft verloren. Osman Martins is uitstekend geplaatst om het repertoire en het plezier om samen te spelen door te geven.

Kom en ontdek de cursus Braziliaanse gitaar tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2019, van 19u30 tot 20u30 en de cursus cavacuinho van 18u30 tot 19u30.

>> Braziliaanse gitaar: Meer info

>> Cavaquinho: Meer info

Argentijnse Tango met Dante & Monica Dominguez

In deze cursus leer je Argentijnse tango dansen in zijn meest traditionele vorm. De nadruk ligt op het dansen als koppel, maar er wordt ook persoonlijk gewerkt. Het doel van de tangolessen is de middelen aan te rijken om de bewegingen te begrijpen en te analyseren; de cruciale technische grepen te leren die deze improvisatiedans definiëren. De les wordt gegeven door Dante & Monica Dominguez. Als leraren proberen ze de leerlingen de essentie van de tango te doen aanvoelen. Het luisteren naar de andere, op maat van de muziek is voor hen de basis van het lesgeven. In de tango zijn de danspassen zeer belangrijk en noodzakelijk, maar de emoties, de dialoog en creativiteit behoren tot de essentie.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2019, van 18u30 tot 19u45 in het Molière theater.

>> Meer info

Boleadoras met Patricia Hernandez

De boleadores was oorspronkelijk een belangrijk instrument voor de jacht binnen de inheemse stammen in Zuid-Amerika (vooral in Argentinië en Uruguay). Sinds de jaren zestig is de boleadores een belangrijk element binnen de folklore. Ongeveer 70jaar geleden had een Argentijnse danseres, “El Chucaro” Ayala Santiago, het idee om de boleadoras als percussie-instrument te integreren bij een traditionele dans van Argentinië, malamabo. Boleadoras bestaat uit twee koorden met twee (nylon)bollen. Er wordt tegelijkertijd gedanst als muziek gemaakt.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op maandag 16 september 2019, van 20u tot 21u.

>> Meer info

Cajon Afro-Peruano met Osvaldo Hernandez

Tijdens deze groepscursus, behandelt Osvaldo de verschillende technieken van de Afro-Peruviaanse cajon. “Zijne majesteit El Cajón” zoals de Peruviaanse dichter Nicomedes Santa Cruz hem noemde, ontstond in de 14de eeuw. Het is hét instrument van de zwarte bevolking van Peru. Het verving de traditionele Afrikaanse trommels die verboden waren voor de slaven die naar de “Nieuwe Wereld” gedeporteerd werden. Waarschijnlijk waren de eerste cajóns gewoon houten fruitkisten. Ook in Cuba is de cajón aanwezig en wordt hij bespeeld in sommige rumba stijlen.

Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op maandag 16 september 2019, van 19u tot 20u.

>> Meer info

>> Bekijk hier het volledige aanbod.