(0)
(0)
Concerten overzicht

SOLD OUT - Edwin Vanvinckenroye @ Voormalige Koninklijke IJskelders - concert van 16u

Hide and Seek Festival 2020
Op Dinsdag 25 augustus 2020 - 16h00
De Koninklijke ijskelders - Op de hoek van de Triomflaan en Boulevard General Jaques (Elsene/Audergem)
DIN 25/08

Concert van 16u

De mythische Koninklijke Ijskelders circuleren dan wel in tal van urban legendes over uit de hand gelopen studentenfeesten, weinigen is het gegeven om af te dalen in de gewelven van de grootst gekende ijskelders van België. Voor hedendaagse koeltechnieken hun intrede deden, gebruikten zowel huishoudens als de industrie eenvoudigweg blokken ijs om zaken koel te houden. Dat ijs werd verdeeld door ijshandelaars, die het bewaarden in grote ruimtes onder de grond waar de temperatuur constant blijft. Joannes Philippus Sommereyns, ondernemer, aannemer, metser en handelaar die reeds enkele kleinere ijskelders had in het Elsense, legde de kelders in 1875 en 1894 aan om er ijs te bewaren dat onder meer gekapt werd uit de vijvers van Elsene.

Nieuwe koeltechnieken wonnen na de Eerste Wereldoorlog snel aan belang en het gebruik van ijsblokken verdween. De ijskelders werden in het interbellum half gevuld met grond om er champignons in te kweken en na de tweede wereldoorlog zouden de kelders dienst doen om  afval en smeerolie in te dumpen. Ondertussen zijn de kelders gerenoveerd en vormen ze het ideale decor voor de talenten van de eigenzinnige violist Edwin Vanvinckenroye die houdt van een artisanale aanpak. ‘All-in-one’: stem, violen (bratch, vedel, viola), melodie, ritme en een performance in een ongebruikelijke combinatie. Daarbij zingt hij in een eigen klanktaal. Luisteraars worden uitgenodigd om hun verbeelding te gebruiken. Een optreden is meer dan een ‘concert’, maar een ervaring met aandacht voor stilte en passie voor dynamiek, open voor ontdekking met de verwondering als gids.

Duur van de voorstelling: 30min
We organiseren vier sessies: om 16u, 17u, 18u en 19u.

Helaas zijn de ijskelders niet toegankelijk voor personen met een verminderde mobiliteit. Alvorens met de trap af te dalen in de ijskelders zal u ook een document moeten invullen om te verklaren dat de organisatie niet aansprakelijk kan gesteld worden bij eventuele ongevallen.

Maatregelen tijdens het Hide & Seek Festival

Foto Ijskelders: Georges De Kinder

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video