(0)
(0)
Concerten overzicht

Ananuri (Georgia)

+ The World Music Chain #6: Renato Martins (BRA) + Dick Vanderharst
Op Zaterdag 28 april 2018 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
ZAT 28/04

Georgië, een klein land gelegen op het kruispunt tussen Oost en West, van de Kaukasus tot aan de zee, bevat een schat aan muzikale cultuur met een ongelooflijke diversiteit. De inwoners hebben hun land altijd weten te verdedigen en beschermen tegen indringers en beschouwen hun liederen en dansen nu als hun meest waardevolle bezit. Unesco heeft de Georgische muziek uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Het Ananuri-fort, dat zijn naam aan de groep gaf, ligt boven het Schinwali-reservoir en staat symbool voor de bescherming van Georgische cultuur. Het Ananuri ensemble legt zich sinds 1995 toe op de profane muzikale tradities, in het bijzonder de beroemde polyfone koortraditie, gekenmerkt door elementen van vrije vocale improvisatie.

Ananuri treedt op als een kwartet en speelt liederen vergezeld van de langhalsluiten panduri en chonguri, de salamuri-fluit, duduk en andere instrumenten. Tot op heden heeft de Georgische muziek een unieke band behouden tussen het Georgisch orthodoxe christendom en heidense-magische ideeën en rituelen waarin geestverwantschap een rol speelt. Deze facetten weerspiegelen ook de artistiek fascinerende stukken van het ensemble.

We openen de avond met het zesde concert van The World Music Chain, de reeks aflossingsconcerten, waarbij de Braziliaanse percussionist Renato Martins (udu, cajon,…) voor de eerste keer samen op het podium zal staan met Dick Vanderharst (bandoneon,..). Eerdere muzikanten in the World Music Chain waren Vardan Hovanissian (Armenië), Asad Qizilbash (Pakistan), Gueladio Bâ (Mauretanië), Ananta Roosens (België) en Tanar Catalpinar (Turkije).

 

  • Zurabi Mirziashvili: zang, panduri, bas panduri, salamuri, doli
  • Maia Mirziashvili: zang, panduri, chonguri
  • Zurabi Mirziashvili jr.: zang, panduri, bass panduri
  • Roland Vacheishvili: zang, salamuri, duduk, panduri, chonguri
    EXTRA – Net voor het concert van Ananuri nodigen we u van 19u tot 20u uit voor een informeel gesprek rond de muziek en de cultuur van Georgië in aanwezigheid van leden van de groep. Iedereen drukt zich uit in de taal van keuze en er zullen ook enkele Georgische specialiteiten geproefd kunnen worden.
     
    Met ondermeer NGHE en musicologe Hélène Sechehaye.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's