(0)
(0)
Concerten overzicht

ICTM Talk #5 : Ludovic Sirtaine

Music van Kivu (RD Congo)
Op Donderdag 6 april 2023 - 19h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 06/04

Het spijt ons u te moeten meedelen dat Ludovic Sirtaine de geplande sessie voor 6 april heeft moeten annuleren. We hebben geprobeerd een vervangspreker te vinden, maar dat is niet meer gelukt. Wij danken u voor uw interesse en hopen u te zien voor de sessie op 8 juni.

De ICTM Talks zijn een lessenreeks rond 6 verschillende muzikale tradities.  De muzikale tradities van Kivu zijn nauw verbonden met de volkeren die er wonen. De griot (loulanguiste of kasayi, afhankelijk van het bespeelde instrument) speelt een belangrijke rol in de communicatie en de overdracht van culturele waarden, maar ook in de vrede tussen volkeren. Door de invloed van de moderniteit, terugkerende conflicten en de vlucht van jongeren naar grote steden wordt deze rol, die essentieel is om te behouden, geleidelijk kleiner.

De lulanga, een soort citer, is het muziekinstrument dat de Lega en de Bashi van Zuid-Kivu gebruiken om odes, heldendichten te begeleiden, en wordt vaak begeleid door de lukumbi (tam-tam) en de likembe (duimpiano). De overgebrachte berichten waren sociaal of politiek (aankondigingen van huwelijken, sterfgevallen). Zo verliest een samenleving zonder griots haar wortels. Ze zijn immers essentieel om de geschiedenis te bewaren en te vertellen, aangezien verhalen niet in boeken worden bewaard. Tegenwoordig moeten griots zich aanpassen om te overleven.

Ludovic Sirtaine, geluidstechnicus en muzikant, reist regelmatig door Afrika. Hij geeft les geluidstechniek in Afrika, en werkt er voor verschillende festivals, zoals het Amani festival in Goma (Kivu). Hij zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed van de Loulanguïsten. Hij maakt opnames en neemt interviews af.

ICTM TALKS AGENDA 22-23:

  • 13/10/22 Amel Sdiri, Tunisian Music in the Oriental World – English
  • 17/11/22 Nino Rekhviashvili, Georgian Folk Music – English
  • 15/12/22 Camilo Cordoba, Tango – Français
  • 2/03/23 Duygu Alkan, Anatolian Music (Turkish and Kurdish) – English
  • 6/04/23 Ludovic Sirtaine, Music of Kivu (DR Congo) – Français
  • 8/6/23 Andriy Nahachewsky, Ukrainian Dance: Participatory and Presentational – English

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video