(0)
(0)
Concerten overzicht

ICTM Workshop #6 – Introductie tot Karnatak muziek (NL/EN)

De klassieke muziektraditie van Zuid-India
Op Donderdag 5 mei 2022 - 19h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 05/05

Deze sessie is een introductie tot Karnatak muziek, de klassieke muziektraditie van Zuid-India. Het publiek zal eerst vertrouwd raken met de klanken en concepten van de Karnatak muziek, waarbij de melodische en ritmische kaders (rāga en tala) worden geïntroduceerd, evenals de huidige uitvoeringspraktijken en de muziekinstrumenten. De tweede helft van de sessie zal zich richten op een van de belangrijkste instrumenten van de Karnatak muziek van vandaag: misschien onverwacht, de westerse viool. Hoewel de viool in India werd geïntroduceerd door Europese kolonisten, hebben Indiase musici het instrument opnieuw uitgevonden voor hun doel. Door de stemming, de speelhouding en de speeltechnieken te veranderen, hebben ze de viool volledig aangepast aan het Karnatak muzieksysteem.

Dr. Anaïs Verhulst is etnomusicologe en deskundige op het gebied van immaterieel erfgoed. Ze voltooide haar doctoraat in Etnomusicologie aan het University College Dublin met een onderzoek naar de viool in Karnatak muziek, Noorse folk, en heavy metal. Ze werkt nu voor CEMPER, Centre for Music and Performing Arts Heritage. Als muzikante speelt ze viool, doedelzak en tin whistle met het duo Féileacán.

DE CYCLUS VAN ICTM-WORKSHOPS

Maak kennis met muzikale tradities via een veelvoud aan stemmen, opvattingen en interpretaties. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze introductiesessies zijn de context van de uitvoeringen, de voorwaarden voor het bestaan en de gebeurtenissen die hun stempel op de geschiedenis van deze tradities hebben gedrukt.

In een vriendelijke sfeer, gezeten rond de tafels in de Foyer van het Molière Theater, neemt het publiek deel aan een door de spreker voorbereide presentatie, die wordt afgewisseld met momenten van uitwisseling met de deelnemers.

 

AGENDA EERSTE 6 SESSIES

Prijs per avond: 6€ leden / 8€ niet-leden

Prijs voor de volledige cyclus (6 sessies): 25€ lid / 40€ niet-leden

Timing: 19u-21u, max 25 deelnemers

Een initiatief van Muziekpublique & ICTM Belgium

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden