(0)
(0)
Concerten overzicht

Tcha Limberger Kalotaszeg trio & Laura Cortese invites: Begoña Riobo & Hannah Read

Fiddlers on the Move
Op Woensdag 2 maart 2022 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
WOE 02/03

Deze avond vergast u op een keur aan topviolisten. Het Tcha Limberger trio en Laura Cortese, Begoña Riobo & Hannad Read maken deel uit van de internationale vioolstage Fiddlers on the Move die Wouter Vandenabeele (Tamala, Olla Vogala) jaarlijks organiseert.
De Amerikaanse Laura Cortese is een creatieve duizendpoot die mensen samenbrengt, waar ze ook gaat.  Ze is violiste, zangeres, songwriter en bandleider. Ze speelt met verschillende bands en richtte haar eigen strijkkwartet ‘Laura Cortese & the Dance Cards’ op. Cortese nodigde twee muzikantes uit die ze al jaren kent. Begoña Riobó is momenteel een van de meest gerenommeerde violisten in de Galicische muziek. Ze speelde met onder meer Carlos Núñez en Susana Seivan,… en bracht 2 albums uit met haar eigen band, “Riobó”. De muziek van de Schotse Hannah Read bevindt zich aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Naast talloze samenwerkingen – ondermeer met Eliza Carthy en Karine Polwart in ‘Songs of Separation’ – smeedt ze haar eigen unieke repertoire dat put uit Schotse en Amerikaanse volkstradities.
Verwacht je aan solo’s van elke violiste aangevuld met duo’s en trio’s. Galicische muiñeira’s, Schotse reels, liedjes uit de Appalachen,… het zal allemaal aan bod komen.

  • Laura Cortese: viool, zang
  • Begoña Riobo: viool
  • Hannah Read: viool, gitaar, zang

Sinds het overlijden van oude vioolmeesters is het stil in Méra, het eens zo bruisende centrum van de Hongaarse folklore in Transsylvanië. Niemand minder dan de Belgische violist Tcha Limberger heeft de respectabele taak op zich genomen de traditie voort te zetten, samen met de nog overgebleven kontraspeler Rudi Toni en bassist Rudi Toni Jr. Uit de grond van zijn hart zingt en speelt hij de eeuwenoude en hartverscheurende hajnali’s (klaagliederen), maar ook de pijlsnelle legényes (jongensdansen). De volksmuziek uit Kalotaszeg behoort tot het mooiste van het Hongaarse erfgoed. De musici voegden zeer verfijnde en gevoelige mineurakkoorden toe aan de van oorsprong pentatonische liederen. Hieruit zijn unieke melodielijnen en verrassende akkoordenschema’s ontstaan. Tcha Limberger, die zelf uit de bekendste muzikale manouchefamilie van België komt, leerde de Kalotaszeg stijl bij de wereldberoemde dorpsmuzikant Sándor “Neti” Fodor uit Transsylvanië.

  • Tcha Limberger : viool, zang
  • Toni Rudi Senior : bratsch (altviool)
  • Toni Rudi Junior : contrabas

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's