Opgelet, dit concert start om 20u30.
Tickets te koop vanaf donderdag 29 juli om 10u30!
Refugees for Refugees wordt Refa !
“Wij willen bovenal beschouwd worden als muzikanten, als mensen en niet als vluchtelingen”.
Om deze naamsverandering te vieren en Refa’s nieuwe repertoire voor te stellen, organiseren we dit concert op een heel bijzondere plaats: de voormalige veeartsenijschool in Anderlecht. Dit imposante gebouw opgetrokken in Vlaamse neorenaissancestijl is emblematisch voor de gemeente Anderlecht!
Tussen 1892 en 1991 volgden studenten diergeneeskunde er hun opleiding. Het gebouw is onlangs gerenoveerd en wij nodigen u uit om het interieur te ontdekken tijdens dit unieke concert dat in de grote zaal zal plaatsvinden. Bewonder zeker de renovatie van de decoratieve elementen van deze opmerkelijke ruimte.
Na een fantastisch avontuur van vijf jaar met twee albums, meer dan honderd concerten in binnen- en buitenland, lovende kritieken met ondermeer de eerste plaats in de jaarlijst van de Transglobal World Music Charts in 2016 en de Klara voor beste Belgische wereldmuziekalbum in 2019, schrijft Refugees for Refugees een nieuw hoofdstuk: de groep verandert van naam en brengt een gloednieuw repertoire dat als vanouds is opgebouwd rond traditionele muziek uit de verschillende streken van de wereld waaruit de musici van het collectief afkomstig zijn.
“We willen in de eerste plaats gezien worden als muzikanten, als mensen en niet als vluchtelingen”, zegt de Syrische ud-speler Tarek Alsayed. “Door onze naam werden we in een slachtofferrol geduwd. We willen dat organisatoren ons programmeren voor onze muziek en niet omdat we ooit vluchtelingen waren.” De boodschap is duidelijk: genoeg met de labels, laten we ons concentreren op de muziek!
De nieuwe naam is een combinatie van twee muzieknoten, de re en de fa. Maar er zit meer in de naam. Tarek Alsayed : « In de oude hiërogliefen en de Fenicische talen betekent Res of R hoofd en Pe of F mond. Dus kan je Refa interpreteren als de stem van de mensen. »
Tenslotte betekent Refaq رفاق vrienden in het Arabisch.” “We zijn echt wel heel goede vrienden geworden”, aldus de Tibetaanse zangeres Aren Dolma. “We spreken zes verschillende talen, wat de communicatie niet altijd makkelijk maakt, maar via de muziek slagen we daar toch in en is er een hechte vriendschapsband ontstaan. »
Ook muzikaal groeit de band verder, ondermeer dankzij enkele nieuwe leden. Ney-speler Tammam Al Ramadan juicht het alleen maar toe: “Shahab Azinmehr die naast de luiten tar en setar ook nog zingt, brengen de rijke Iraanse muziektraditie mee en de Turkse celliste Damla Aydin is niet alleen een meester in de Ottomaanse muziek, maar zorgt zowel voor ritmische ondersteuning en melodische rijkdom.”
Muzikanten :
- Aren Dolma (zang) (Tibet-BE)
- Damla Aydın (cello) (TUR – BE)
- Fakher Madallal (zang, percussie) (Syrië -BE)
- Mohammad Aman Yusufi (dambura, zang) (Afghanistan-BE)
- Shahab Azinmehr (tar & setar) (Iran – BE)
- Simon Leleux (percussie) (BE)
- Tammam Al Ramadan (ney) (Syrië -BE)
- Tarek Al Sayed (ud) (Syrië – BE)