(0)
(0)
Concerten overzicht

SOLD OUT - Mäshräp Ensemble (Uyghur) @ Luchtvaarthal van het Legermuseum - concert van 18u30

Hide and Seek Festival 2020
Op Vrijdag 28 augustus 2020 - 18h30
Luchtvaarthal van het Legermuseum - Jubelpark - 1000 Brussel
VRIJ 28/08

Concert van 18u30

In deze enorme hangar van het Legermuseum, één van de hallen van het Jubelpark, worden enkele van de meest illustere militaire, maar ook enkele civiele vliegtuigen tentoongesteld. De collectie telt nu zo’n 130 exemplaren, waaronder de beroemde F16. Het mag misschien utopisch klinken, maar heimelijk zien we dit soort vliegtuigen liever in een museum dan in de lucht. Aan de voet van de F16 hopen we de nodige poëzie, tolerantie en muziek te brengen als tegengewicht voor een cultuur van bruut geweld, machisme, van recht van de sterkste.

Tot onze spijt heeft het Hatan Ensemble hun komst op het laatste moment moeten afgelasten. We hebben de band gelukkig kunnen vervangen door een andere groep van hoogstaande kwaliteit, het Mäshräp Ensemble rond de Abbas-familie. Zij brengen ballades, volksliederen en klassieke muziek uit Uyghur (Oost-Turkestan) in het westen van China. De Uyghuren hebben een oude en bijzonder rijke cultuur. De muziek is een subtiele mengvorm van Turkse, Arabische en Aziatische ingrediënten. De (soms eeuwenoude) liederen hebben betrekking op liefde, levenswijsheden en traditionele feestdagen. Met name de On-iki muqam, klassieke zang – en danssuites, zijn in de regio in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een begrip. De solo-zanger en de percussionist (def) kunnen zich de meeste vrijheden permitteren in het improviseren op de melodielijnen. Een “mashrap” is een familiebijeenkomst met veel eten, zang en gedichten. De Abbas-familie vormt de kern van het “Mashrap Ensemble” en is afkomstig uit Oost-Turkestan. Uyghur kent een aantal prachtige Centraal-Aziatische muziekinstrumenten, zoals: tembur, rawap en dutar: langhalsluiten, bespeeld met een plectrum. Daarnaast de volgende strijkinstrumenten: ghedjek (spijkerviool). Vervolgens diverse soorten fluiten. En tenslotte de daf (raamtrommel). Maar het belangrijkste instrument is de menselijke stem.

 

Wij verontschuldigen ons als deze last minute wijziging van het programma u zou teleurstellen. Helaas bevinden we ons in een complexe situatie. Daarom hopen we dat u zich zal laten verrassen en verleiden door het Mäshräp Ensemble en de charme van de locatie. We danken u voor uw begrip en steun in deze bijzondere situatie.

 

  • Kamil Abas: rawap, ghedjek, zang en groepsleider
  • Gulendem Abas: zang, daf
  • Jawdet Yadikar: ney
  • Perhat Abit: tembur, dutar, zang
  • Tayir Camar: basrawap, zang

Er zijn 2 voorstellingen van het concert: één om 18u30 en één om 20u30. Let er goed op dat iedereen uit uw ‘bubbel’ een ticket koopt voor dezelfde sessie!

Maatregelen tijdens het Hide & Seek Festival

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's