(0)
(0)
Concerten overzicht

La Calandria trio (Mexico) & Karina Clavijo y las damajuanas (Ecuador) + Fandango Jarocho con La Calandria

Sonamos Latinoamerica Festival
Op Zaterdag 28 september 2019 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
ZAT 28/09

La Calandria trio verenigt drie jonge muzikanten uit Jalapa, Veracruz, Mexico, met een passie voor de son jarocho, de typische muziek van dit gebied rond de golf van Mexico, dat ooit bekend werd dankzij het nummer ‘La Bamba’. Alhoewel La Calandria trio beïnvloed is door verschillende andere muziekgenres zoals jazz, blues of symfonische muziek, ligt hun hart bij de muzikale en poëtisch rijkdom van de fandango en son jarocho die ze leerden van de oude meesters. Op instrumenten als de harp, de jarana, de leona en uiteraard zang creëren Alejandra Paniagua, Raymundo Pavón en Arantxa Peláez een eigen klank die de eigen teksten over teksten over het leven in Mexico begeleiden.

De Ecuadoraanse zangeres, songwritester en onderzoekster, Karina Clavijo is een actieve voorvechtster van de Afro-Ecuadoriaanse muziek uit de Esmeraldas regio in het noord-oosten van Ecuardor. Het belangrijkste instrument is de marimba, samen met trommels en andere instrumenten die specifiek zijn voor deze regio, zoals de bombo en de cununo en wordt gespeeld tijdens religieuze ceremonies en feesten. Typisch is de vraag-antwoord zang en ritmes als de currulao, bambuco en de andarele. Met Las Damajuanas brengt Karina Clavijo een vrouwelijke boodschap van strijd en gelijkheid door middel van opzwepende ritmes.

Na de concerten gaan we verder met een fandango jarocho in de foyer, door de groep La Calandria. De Fandango Veracruzano, ook bekend als Fandango Jarocho, is een populair festival dat traditioneel wordt gehouden in het centrum en ten zuiden van de staat Veracruz in Mexico. Fandango brengt muzikanten en dansers uit de regio samen om te improviseren: muziek, poëzie en dans afwisselen elkaar af op het feest dat een paar uur tot meerdere dagen kan duren.

Muzikanten en dansers die willen deelnemen aan deze traditionele jam zijn welkom.

Calandria Trio:

  • Arantxa Pelaez Chazaro: versada, jarana, leona, zang
  • Raymundo Pavon Lozano: jarana, zang
  • Alejandra Paniagua Platas: harp, zang

Karina Clavijo:

  • Karina Clavijo: marimba, guasa (fluit), zang
  • Johana Jara: bombo, zang
  • Violeta Munoz: fluit, zang, guasa
  • Ana Paola Chila: congas, cununo, zang

Expo:

Mis ook expo van de charmante, vaak hilarische mechanische sculpturen van Hernan Lira niet! Hernán Lira wordt geïnspireerd door zijn eigen ervaringen en de cultuur, poëzie en muziek van zijn zijn geboorteland Argentinië. Zijn werk zal worden tentoongesteld tijdens de drie concerten van het festival. Je kunt hem ook in de gangen van het theater ontmoeten.

Caxixi in the Making

Op vrijdag en zaterdag exposeert Mico Nagô zijn handgeweven Caxixis, een Afro-Braziliaans percussie-instrument, in de foyer. Hij zal ook een demonstratie geven van het vlechten van een Caxixi.

Empanadas

Tenslotte zullen er voor het concert ook empanadas te koop zijn.

 

Latijns-Amerika herbergt een bijzonder diverse traditionele muziek door de vermenging van de ritmiek uit Afrika en de snaarinstrumenten uit Europa met de fluiten en de zang van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking. Het internationale festival Sonamos Latinoamerica zet die diversiteit al jaren in de verf en komt nu voor de vijfde keer naar ons land voor een week van concerten, feest en een tentoonstelling en zet voor deze jubileumeditie vrouwelijke artiesten in de verf.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's