(0)
(0)
Concerten overzicht

Sakili (Rodrigues Island)

Creoolse klanken uit de Indische Oceaan + afterparty Drache Musicale en Rebel Up Sebcat
Op Vrijdag 7 juni 2019 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 07/06

De Creoolse sega, sensuele dansmuziek uit de slaventijd, is één van de weinige echt Afrikaanse cultuuruitingen op de eilanden Mauritius en Rodrigues. Rodrigues is een bescheiden vulkanisch eilandje in de uitgestrektheid van de Indische Oceaan, dat eeuwenlang de speelbal was van de grote Europese koloniale mogendheden.

Sega wordt er overal gespeeld: thuis en op straat kan iedereen meedoen – ongeacht leeftijd, geslacht of status. Al meer dan 200 jaar worden het repertoire, de technieken van de instrumentenbouw, de dansen en hun betekenis doorgegeven in de grote muzikale families van het eiland.

Het Trio Sakili woont in een rustige, landelijke omgeving van de hoofdstad. Vallen Pierre Louis is een bekende en gewaardeerde banjospeler. Francis Prosper stamt af van één van de belangrijkste muzikantenclans van het eiland en is ongetwijfeld de beste traditionele percussionist, die gewapend met een krachtige stem Sakili zijn warme timbre bezorgt. Ricardo Legéntile, tenslotte, bespeelt het karakteristieke melodische instrument van het eiland, de accordeon. Het repertoire en de subtiliteiten van de speeltechniek zijn al enkele generaties lang van vader op zoon in zijn familie doorgegeven, terwijl zijn moeder Yolande Legentile behoort tot de bekendste zangeressen van het eiland.

De muziek van Sakili weerspiegelt de geschiedenis van het eiland waarin Europese en Afrikaanse invloeden samenkomen, en typische Westerse dansen harmonieus begeleid worden op de sega drumritmes in de traditie van Afrikaanse slaven.

 

  • Vallen Pierre Louis: Banjo
  • Francis Prosper: frame drum, zang
  • Ricardo Legentile: accordeon

 

Afterparty in de foyer in samenwerking met Rebel Up, NGHE en Drache Musicale (Radio Panik). Het team van NGHE zal aanwezig zijn met hun collectie cassettes. Drache Musical en Rebel Up Sebcat zullen maloya en séga draaien, de typische muziek van Réunion, Mauritius en de Seychellen.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden