(0)
(0)
Concerten overzicht

Matonge Vibes

Bru Jazz WE
Op Vrijdag 24 mei 2019 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 24/05

In het kader van het Brussels Jazz Weekend maken we ons op voor een zwoele avond met muziek, dans en expo uit Matonge, de Afrikaanse wijk waar het Molière theater ligt. Drie acts die de muzikale diversiteit van Elsenes kleurrijkste buurt in de verf zetten.

20u00: Bao Sissoko (kora), Malick Pathe Sow (hoddu, gitaar, zang) en Moussa Niang (zang) zijn drie topnamen uit de Senegalese gemeenschap. Bao Sissoko maakt furore in binnen- en buitenlang met Tamala en trad onlangs nog op in London aan de zijde van Damon Albarn (Blur), Rokia Traore en Dobet Gnahore. Malick Pathe Sow incarneert als geen ander de rijke Peul-traditie en Moussa Niang zong jaren bij de Malinese kora-meester Toumani Diabate. Ze vergasten ons op doordringende Senegal-blues begeleid door de Togolese percussionist Octave Komlan en nodigen de Ivoriaanse danseres Anne-Marie Ange Sibi uit voor een improvisatie.

21u30: Tano is een project van de Congolese danser-muzikant Tister Ikomo waarin hij zijn Congolese roots vermengt met andere muziek- en dansstijlen. Danser/choreograaf, percussionist, balafon- en likembespeler en zanger, Tister Ikomo werkte samen met Alain Platel en Fabrizio Cassol in de dans- en muziekvoorstelling ‘Coup Fatal’, een productie van KVS en Ballet C de la B, die de wereld rondging. In Congo zelf werkte hij samen met verschillende balletgroepen maar ook met bekende muzikanten/groepen als choreograaf en als muzikant. Een totaalspektakel en aanstekelijke dansmuziek!

23u00: Tenslotte, eindigen we met een dansfeestje in de Foyer met de groep Super Rumba, zes Congolese muzikanten die afgelopen jaar nog op het podium stonden tijdens het legendarische Rumba Lumumba concert en maakten deel uit van bands als TPOK Jazz, Zaiko Langa Langa of Papa Wemba. Dit wordt een feestelijke afsluiter waarin klassiekers van le Grand Kalle, Tabu Ley of Franco afgewisseld worden met enkele eigen nummers.

Kers op de taart is een tentoonstelling van het collectief Lumumba Library, Matonge Art Gallery in de Molière met foto’s met markante figuren uit de Matonge-wijk door Marie Lhoir en prachtige Congolese schilderijen van Chéri Samba tot Moke Fils. De expo is ook de start van een uitgebreidere tentoonstelling in de wijk met foto’s van L’hoir en schilderijen van ondermeer Pere Bodo,  Amani Bodo, Ange Kumbi, Chéri Benga,… in verschillende markante plekken in de buurt zoals la Rivera, Coeur d’Afrique, Le Signare, Snack Delice, Mambo, Tam Tam, Kuumba, Tarmac, Resto Arôme en Lumumba Library.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's