(0)
(0)

Over ons

MUZIEKPUBLIQUE

Vzw Muziekpublique verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis met de nadruk op akoestische klanken, gaande van traditioneel, volksmuziek en folk tot klassiek, crossover, etnojazz, improvisatie en ‘nu:trad’. Dat doen we rond drie pijlers:

 • De organisatie van een honderdtal concerten per jaar, waaronder enkele festivals
 • Een muziek- en dansschool met een vijftigtal lessen
 • Een platenlabel dat niet alleen cd’s produceert, maar ook het management en de booking van de betrokken artiesten doet.

Muziekpublique heeft als missie om vanuit het kosmopolitische Brussel traditionele muziek te promoten en te ondersteunen zonder daarbij een onderscheid te maken tussen wat doorgaans in de vakjes folk en wereldmuziek wordt gestoken. In onze ogen gaat het onderscheid tussen folk (Europa) – en wereldmuziek (buiten Europa) – uit van etnocentrisme of exotisme en houdt het maatschappelijk en muzikaal geen steek. We willen dat de traditionele muziek zijn plaats krijgt als volwaardig, kwalitatief en divers muzikaal genre en niet als niche.

We vinden het belangrijk dat lokale artiesten op ons podium hun plaats krijgen naast internationale artiesten en dus begeleiden we lokale artiesten op artistiek en management-vlak naar een internationaal niveau. Daarom halen we onbekend talent uit het genre naar boven en bieden hen kansen. Bovendien willen we – zoals onze naam al aangeeft – de drempel tussen publiek en muziek zo klein mogelijk houden via muzieklessen, bals, jamsessies, maar ook via festivals als Living Room Music in de huiskamers van telkens een andere wijk, de intieme configuratie van de Broodje Brussel-middagconcerten, het Hide & Seek Festival in ongekende Brusselse plekken of nog in de programmatie van Zoniënklanken in het Zoniënwoud, een initiatief van enkele gemeenschapscentra.

Muziekpublique staat voor respect voor verschillende culturen en voor ontmoeting en samenwerking.  Dat loopt als rode draad door onze werking en om die reden profileren we ons ook bewust als een twee- en zelfs meertalige vereniging.

Op 13 juni 2017 reikte de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz de Ultima, de Vlaamse Cultuurprijs voor muziek uit aan Muziekpublique.

De jury prijst unaniem Muziekpublique voor de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel. Een aanpak die tot ver buiten die regio’s weerklank vindt. De haast familiale zorg voor de kunstenaar en de educatieve omkadering geeft de organisatie een uniek profiel als één van de belangrijke nationale en internationale actoren voor zowel traditionele als hedendaagse vormen van folk en wereldmuziek. “ (MotivatieUltima 2016)

Muziekpublique is stichtend lid van het Belgian World Music Network en werkt mee aan het internationale project Musical Diversity On The Radar.

ZIJ TRADEN OP BIJ Muziekpublique

Dino Saluzzi & Anja Lechner, Baaba Maal, Done Onete, Karim Baggili, Dobet Gnahore, Stimmhorn, Ranarim, Afel Bocoum, Riccardo Tesi, Arcangel, Kardes Türküler, Renata Rosa, Martin Simpson, Habib Koite, Toto la Momposina, Carolina Chocolate Drops, Tanya Tagaq, Brotto-Lopez, Talip Ozkan, Juan Carlos Caceres, Triakel, Kocani Orkestar, Mahala Rai Banda, Hamilton de Holanda, Julie Murphy, Kala Ramnath, Ska Cubano, Didier Laloy, Kimmo Pohjonen, Régis Gizavo, Mariem Hassan, Iva Bittova, Bellowhead…

THEATER MOLIERE

Sinds 2005 beheert Muziekpublique het Molière Theater. Deze zaal in de Naamsepoortgalerij ligt midden in Matonge, de Afrikaanse wijk van Brussel, en vormt dan ook de ideale locatie om een wereldculturencentrum uit te bouwen. In deze zaal vindt het merendeel van de concerten plaats, maar ze wordt ook gebruikt als cursusruimte, voor residenties en creaties en voor opnames. In het theater gaan zo nu en dan ook activiteiten door van zijn eigenaar, de gemeente Elsene, die het dagelijkse beheer aan Muziekpublique heeft toevertrouwd ter ondersteuning van haar culturele missie.

Het prachtige theater uit de jaren ’60 heeft naast de zaal met 370 plaatsen, verdeeld over een gelijkvloers en een balkon, een foyer en een tentoonstellingsruimte.

Het theater kan, onder bepaalde voorwaarden, ook gebruikt worden voor activiteiten van derden.

Contact : clementine (a) muziekpublique.be

TEAM

Peter Van Rompaey : Artistiek en zakelijk leider
Clémentine Nogara & Kerry Vanneste : Productie en vrijwilligers
Caroline Van der Linden : Franstalige communicatie en public relations
Jasper Publie : Nederlandstalige pers, communicatie en multi-media
Marie Devlieger : Coördinatie World Music & Dance Academy, medewerker label
Kenza Ismaïli & Miléna Ledan : Coördinatie Label
Boris Willems : Boekhouding, administratie
Mathieu Alexandre : Verantwoordelijke techniek, regisseur
Erik Janssens : Regisseur
Nathan Viboud : Logistieke steun & assistent regie

Vrijwilligers

Het succes van Muziekpublique hebben we voor een groot deel te danken aan de investering van talloze vrijwilligers. Wil je ook lid worden van dit hechte team en deelnemen aan het leven achter de schermen van Muziekpublique, neem dan contact op met onze coördinator vrijwilligers: kerry@muziekpublique.be

We zoeken regelmatig nieuwe vrijwilligers om ons te ondersteunen bij de volgende taken:

Tijdens de concerten:

 • Onthaal artiesten
 • Transport van artiesten
 • Ticketverkoop op concerten
 • Bar
 • Verkoop CD’s
 • Catering
 • Fotograferen en filmen van concerten

Distributie van onze brochures/affiches (betaald vrijwilligerswerk/studentenjob):

Onze brochures worden gedistribueerd in Brussel in bars/culturele centra/bibliotheken etc. Hiervoor zoeken we vrijwilligers die zich op frequente basis kunnen engageren.

Geïnteresseerd? Contacteer kerry@muziekpublique.be

 

ONZE PARTNERS

Ze werken ook aan de promotie van muziek of ondersteunen breder onze activiteiten en traditionele muziekartiesten, in België of in het buitenland.


CONTACT

Kantoor & Ticketing (administratie)
Riddersstraat 4
1050 Elsene

Voor algemene informatie: info@muziekpublique.be

Voor informatie over onze academie: cursus@muziekpublique.be

Tel: 02/217.26.00.

Hoe ONS KANTOOR BEREIKEN?

Met de MIVB :

 • Metro 2 of 6 : Naamsepoort
 • Bus : 34, 54, 64, 71, 80
 • Noctis : N06, N08, N09, N11
 • Villo : Troon of Station 103 Ernest Solvay

Met de trein :

 • Zuidstation, daar neem je metro 2 of 6 richting Elisabeth tot aan Naamsepoort (4 haltes)
 • Centraal Station, daar neem je bus 71 richting Delta tot aan Naamsepoort (4 haltes) of je gaat te voet (20 min)

Parkeren in de buurt :

 • Parking 2 Poorten
 • Parking Louiza – Guldenvlies

OPENINGSUREN KANTOOR 

Van dinsdag tot en met vrijdag van 10:30 tot 13:00 uur.

Gesloten op feestdagen. In juli zijn onze kantoren op onregelmatige uren open zijn. Gelieve ons op voorhand te bellen (02/2172600) indien u tickets wil komen kopen.
Gelieve je tickets indien mogelijk online te bestellen.

TICKETS

 • Online !
 • Op onze kantoren (Riddersstraat 4, 1050 Elsene)
  Open van dinsdag tot en met vrijdag van 10:30 tot 13u
 • Concertavonden: voor zover er beschikbare plaatsen