Workshop Viool – Lorcan Fahy
Bio :
Lorcan Fahy is een hybride en hyperactieve muzikant die zowel violist, mandolinespeler, componist, arrangeur, producent, maar ook leerkracht van Belgisch-Ierse muziek is. Dat alles vanuit zijn verblijfplaats Brussel. Hij groeide op in een muzikaal nest en kwam al vroeg in aanraking met traditionele muziek. Die traditie kreeg hij via het gehoor mee en daarnaast volgde hij een klassieke opleiding. Hij combineert deze 2 methodes om zo tot de beste insteek te komen wanneer hij muziek onderwijst. Sinds enkele jaren dompelde hij zicht helemaal onder in de old-time muziek en startte hij met Jérémie Fraboni het duo “Hills of Belgium”. Hij is bandleider, producent, arrangeur en componist van de projecten « Ekko Trio », « Green Moon Tribe », « Green Moon Trio », « Crom & Fahy 4tet », « TRANSAT » en maakt deel uit van de groepen « Mamemo ‘Petit Grand !’ » (muzikant / arrangeur), « Laracine » (muzikant / componist / arrangeur).
Omschrijving:
De “fiddle” (viool) is een melodisch instrument dat voornamelijk gebruikt wordt in de old-time muziek waarbij de muzikanten een rijke en gevarieerde techniek ontwikkelden in de Verenigde Staten. De stage focust zowel op de muzikale ontwikkeling van de deelnemers alsook op de typische elementen van dit muziekgenre. Lorcan leert de deelnemers de melodieën op het gehoor door ze zin per zin voor te spelen. Nadien biedt hij mogelijkheden om deze te verrijken met versieringen, variaties, dubbele snaren,…
Het repertoire zijn vioolmelodieën die afkomstig zijn uit verschillende regio’s met elk hun specifieke stijlkenmerken. Het is mogelijk dat de stemming van de instrumenten veranderd worden afhankelijk van de nummers zoals traditioneel gebeurt. Indien de stagiaires dit wensen kan er ook aandacht worden besteed aan technieken om een melodie te begeleiden of om zichzelf als zingend te begeleiden.
Benodigd materiaal:
- iets om audio/video op te nemen
- een stemmachientje (indien nodig)
Vereisten:
- Al viool kunnen spelen en op het gemak zijn met de basistoonladders in eerste positie (sol groot, re groot, la groot).
- Weten hoe je de boog gebruikt op alle delen (midden, punt,…) en confortabel zijn met de basis boogtechnieken (verandering van snaren, bindingen, ongebonden).
- Als een beginner wilt deelnemen, contacteer ons dan gerust zodat we samen kunnen bekijken of het mogelijk is: marie@muziekpublique.be
Maximum 10 leerlingen.