(0)
(0)
Nieuws overzicht

Workshop Old-Time: Clawhammer Banjo

21 januari 2022

Workshop Clawhammer BanjoJérémie Fraboni

Bio :

Jérémie Fraboni is een Brusselse banjo- en gitaarspeler en ook zanger/componist. Hij startte met een opleiding klassieke gitaar en richtte verschillende eigen projecten op waarin ze zijn composities speelden. Het meest recente project “One Horse Land” is geïnspiereerd door de actuele folk van de Verenigde Staten.

Sinds enkele jaren staat hij in contact met andere gepassioneerden van de old-time muziek en heeft hij de technieken van de clawhammer banjo geperfectioneerd, zowel in moderne als traditionele stijl. Samen met Lorcan Fahy vormt hij het duo “Hills of Belgium” waarin ze de verschillende facetten van deze traditionele muziek aan bod laten komen.

Omschrijving:

Clawhammer is een traditionele techniek op banjo. Hij wordt voornamelijk gebruikt in old-time muziek van de Appalaches (pre-bluegrass). Je kan hem ook perfect gebruiken in modernere stijlen zoals folk, country en pop. Het is de ideale techniek om zichzelf al zingend te begeleiden, maar ook om melodieën van rijke ritmes, bourdons of akkoorden te voorzien.

Iedereen kan dit leren, voorkennis van solfège of tablature is niet nodig. Er wordt voornamelijk gewerkt op gehoor, observatie en naspelen zonder partituur. Dit laat toe om de nummers beter te memoriseren en zo leer je een techniek om opnieuw bij je thuis te oefenen of die je kan toepassen om mee te spelen op een jam.

De focus ligt op het leren van enkele liederen en nummers van het old-time repertoire die aangepast zijn aan het niveau voor beginners. Met de gevorderden wordt er gewerkt aan specifieke technieken “drop thumb”, “alternate string pull-off”, “galax lick”,…

Benodigd materiaal:

  • 
een 5-snarige banjo is onmisbaar (met een chanterelle).
  • een stemmachientje dat op de hals geplaatst kan worden
  • een klem/capo
  • extra snaren
  • iets om audio/video op te nemen
  • iets om notities te maken

Vereisten:

Open voor alle niveaus: van beginners tot gevorderden (die hun repertoire willen verruimen en hun techniek ontwikkelen).

Maximum 10 leerlingen.

Inschrijvingen + info