(0)
(0)
Nieuws overzicht

Deze muziekdocumentaires moet je gezien hebben

Deel 2: Spanje, India, België, Iran
20 januari 2021

We kregen heel veel positieve reacties op onze eerste selectie van documentaires voor de eindejaarsperiode. Hier komt het vervolg van onze aanbevelingen. Ga verder op cinematografische muzikale reis met deze 5 zorgvuldig geselecteerde documentaires die gratis beschikbaar zijn op internet.

LA CHANA

De Lucija Stojević

Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte ‘La Chana’ wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween ze ineens uit de schijnwerpers. Deze documentaire geeft een inkijkje in het hart en de ziel van de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. Zittend, maar nog altijd met indrukwekkend voetenwerk.
De film onthult bovendien het geheim achter haar plotselinge verdwijning. Een meeslepend verhaal over creativiteit, ouder worden en doorzettingsvermogen.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/la-chana/2016/la-chana-s2016/

HIDDEN DRUMMERS OF IRAN

Hidden Drummers of Iran is een documentairefilm uit 2020 over de Ierse percussionist Ruairi Glasheen en zijn ontdekkingsreis naar Iran op zoek naar de eeuwenoude traditie van de tombakpercussie. De documentaire biedt een nieuw zicht op Iran aan de hand van jonge muzikanten die een eeuwenoude muzikale traditie nieuw leven inblazen.

HIDDEN DRUMMERS OF INDIA

Hidden Drummers of India is een driedelige documentaireserie op YouTube die de wereld van Carnatische muziek verkent, en in het bijzonder India’s meest indrukwekkende drum, de Kanjira! Tijdens de zomer van 2018 en 2019 reisde Ruairi Glasheen een aantal weken door de zuidelijke staten Karnataka en Tamil Nadu, waar hij ongelooflijke spelers ontmoette.

 

PART 1: https://youtu.be/_bEitAgiz2c

PART 2: https://youtu.be/jt6aLboE9YQ

PART 3: https://youtu.be/OJ1kmQOdT4c

SUR LE CHEMIN

Van Freddy Mouchard

Een rugzak… Een gitaar… Quentin Dujardin is een muzikant die de wereld rondreist. Deze roadmovie uit 2008 volgt een buitengewoon muzikaal avontuur dat zich uitstrekt van het zuiden van Spanje tot Marokko, via Madagaskar en de Verenigde Staten.

https://youtu.be/c8rNwLhMw7c

WANNES VAN DE VELDE

Van John Erbuer

Documentaire uit het VRT archief van 1977, gemaakt door John Erbuer. De 40-jarige Wannes Van de Velde wordt geïnterviewd door Alex Boon over zijn leven en werk.