Ritme in de stem
De basis van de muziek is het ritme, de harmonie en natuurlijk ook de melodie. Voor dit atelier nodigen wij u uit om elementen in en rond ons heen, door middel van een repertoire afkomstig uit diverse tradities, op een intuïtieve manier te ontwikkelen en te gebruiken. Het lichaam is het eerste bespeelde instrument met de stem als expressiemiddel. U kunt voelen hoe de klanken en melodieën het lichaam doen trillen en hoe men op een eenvoudige manier “terugkeert” in de ritmes die kenmerkend zijn voor de traditionele culturen.
De lessen
Inhoudelijk worden de lessen opgedeeld in drie niveaus:
1. Het ritme: geïnspireerd door de technieken van Solkattu (de ritmische taal die wordt gebruikt in de tradities van Zuid-India) waarbij enerzijds oefeningen omtrent polyritmiek met behulp van de voeten, handen of soms zelfs heel het lichaam en anderzijds oefeningen voor de stem om de verschillende ritmische sequenties te integreren (assimileren) centraal staan.
2. De harmonie: Het gaat hier vooral over het ontwikkelen van een visie en een bewustzijn betreffende het geluid. Dit door middel van een reeks oefeningen en improvisaties waarbij u kunt leren hoe geluiden worden geproduceerd door de menselijke stem en door de stem te mengen waardoor er consonante en dissonante trillingen gecreëerd worden.
3. Zang: Het basisrepertoire bestaat uit nummers die afkomstig zijn uit verschillende tradities waarvan de ritmische of harmonische aspecten interessant zijn. Dit repertoire wordt aangevuld met voorstellen van de deelnemers zelf.
Vincent Noiret begon zijn carrière als bassist, contrabassist en zanger. Hij heeft een brede muzikale horizon waarbij jazz, Franse zang, klassieke muziek maar vooral wereldmuziek hem interesseren. Hij begeleidde ook verscheidene artiesten zoals Photis Ionnatos (Griekenland), Ialma (Galicië), Luc Pilartz et Nicolas Hauzeur (muziek uit Wallonië, balkanmuziek, Zweedse muziek), Ghalia Benali (Tunesië) en vele anderen. Met Tuur Florizoone et Philippe laloy heeft hij de groep Tricycle, waarmee zij overal in België maar ook in het buitenland (Brazilië, Canada, China, Vietnam, …) optreden. Sinds enkele jaren heeft hij een persoonlijk project met Emanuela Lodato (Nisia) dat geïnspireerd is door de Zuid-Italiaanse muziek. Het is door dit repertoire dat hij zich meer richt op het slagwerk (tamboerijn, tammore, bendir …).
Informatie
Uurrooster
Inschrijven kan vanaf 7 augustus 2023!
Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 19 september 2023, van 20u tot 21u30 .
Groepsles (10 lessen / cyclus)
Dinsdag:
- Gevorderden: 18u30 – 20u
- Beginners: 20u – 21u30
Inschrijving is verplicht vanaf de tweede les van iedere cyclus.
Plaats
Prijs
Om zich in te schrijven voor een cursus is lidmaatschap van Muziekpublique verplicht.
Heb je nog geen lidkaart? Klik hier om een lidkaart toe te voegen aan het winkelwagentje.
Indien nodig, kan de leerkracht de kalender veranderen met akkoord van de leerlingen.
Inschrijving
€135,00 – €330,00