Living Room Music Festival 2023
Tickets zijn nog steeds beschikbaar voor het festival op zondag 7 mei in de Transvaalwijk te Oudergem.
1/ Koop uw 3-concertenpas (zie hieronder).
2/ Op de dag van het festival kunt u vanaf 13u00 nog terecht aan ons checkpoint (Léopold Florent Lambinlaan nr. 1 in 1160 Oudergem) om uw 3-concertenpas of zelfs uw last minute ticket voor één van de concerten te kopen.
3/ Als u geen tijd hebt om naar het checkpoint te komen, ga dan rechtstreeks naar het concert waarin u geïnteresseerd bent (zie programma en agenda hieronder) om uw soloticket te kopen (alleen geldig voor dit concert – onder voorbehoud van beschikbare plaats – neem 5 euro cash mee / concert).
Welkom in de Transvaalwijk in Oudergem, waar het Living Room Music Festival dit jaar voor haar twintigste editie viert!
Aanstaande zondag 7 mei openen 9 bewoners de deuren van hun huiskamer om een concert van traditionele wereldmuziek te organiseren en de Transvaalwijk in de kijker te zetten. Kom een hele middag lang muzikanten met verschillende achtergronden ontdekken en ontmoet je buren, toeschouwers en vrijwilligers die op het festival aanwezig zijn. Het bijzondere aan de Transvaalwijk is o.a. de sereniteit. Ja kan genieten van een rustige wandeling van het ene concert naar het andere.
Hoe gaat het in zijn werk? Kies 3 concerten uit de 9 aangeboden concerten. Elke groep speelt 3 concerten van 30 minuten afgewisseld met 30 minuten waarin het publiek van de ene huiskamer naar de andere gaat. Raadpleeg het programma hieronder en maak uw keuze uit 3 concerten! Wees gedurfd, het is niet elke dag dat je op zo’n kleine omtrek een muzikale reis kunt maken tussen de 5 continenten! De afstanden tussen elk huis zijn altijd te voet of met de fiets te doen in maximaal 15 minuten.
Op de dag van het festival: Ga met je ticket (op je smartphone of afgeprint op papier) rechtstreeks naar het adres van de bewoner van het eerste door jou gekozen concert. Als je vragen hebt, je verdwaald bent of als je gewoon hallo wilt zeggen, is de polyvalente zaal L.F. Lambinlaan 1 het centrale infopunt. Het is open en toegankelijk voor een drankje en voor een toiletpauze.
Wil je tickets kopen voor éen enkel concert waar nog plek over is, dan kan je ook terecht bij dit checkpoint (open vanaf 12u00 op zondag 07/05).
Fijn festival gewenst!
De spelers van de Nationale Loterij zijn blij om mee te mogen vieren met de 20ste verjaardag van het Living Room Music Festival. Met het oog op het imago van een specifieke Brusselse wijk te willen verbeteren, alsook te focussen op Belgische, interculturele artiesten uit een nichesector, draagt het project bij aan het nationale prestige van België. De waarden rond gemeenschapsvorming en “deuren openen voor” zijn mooi en gelijk aan die van de nationale loterij.
16h-17h-18h
1. Cumali Duo (Turkije en Japan) bij Laurent
16h-17h-18h
De muzikale carrière van wereldburger Cumali Bulduk weerspiegelt zijn interesse in andere culturen maar ook zijn enthousiasme om de Turkse volkscultuur te verspreiden. Zo ontwikkelde hij zijn eigen stijl door samen te werken met artiesten uit diverse culturen.
Emi Shiraki is een gediplomeerde blokfluit-speelster van SOAI, een Japanse universiteit, maar ze behaalde ook een masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze eveneens op oude harp afstudeerde. In dit nieuwe project slaan Cumali Bulduk op de Turkse langhalsluit baglama en zang en Emi Shiraki op harp en blokfluit de brug tussen traditionele Turkse muziek, oude en moderne muziek. Dankzij hun beide persoonlijkheden kunnen ze de muziek met al zijn troeven, bijzonderheden, verrassingen, verscheidenheid, nieuwigheden, originaliteit, maar vooral liefde en uitwisseling tot hun recht laten komen.
Cumali Bulduk: baglama, zang |
Bij laurent
Het is nu al een paar jaar dat Laurent als vrijwilliger deelneemt aan het Living Room Music Festival! De talrijke foto’s die op de muren van zijn living hangen zijn bijna allemaal in het buitenland genomen. Gepassionneerd door reizen en muziek, zult u bij Laurent nieuwe muzikale werelden ontdekken. Dit jaar is het de eerste keer dat hij niet als vrijwilliger is maar als gastheer zijn passie voor traditionele muziek uit de hele wereld met het publiek zal delen !
Tweesteenwegenstraat 25 |
16h-17h-18h
2. Shak Shakito (Congo) Bij Pascal
16h-17h-18h
Shak Shakito (gitaar, zang) vermengt de aanstekelijke traditionele Congolese ritmes van Oost-Kasai en Ecuador (basongue, baluba, ana-mongo) met westerse invloeden.
Zijn liederen die hij in het Kitetela en het Lingala zingt, verbeelden met vurigheid de uitbundigheid van het leven, de hoop en het dagelijkse leven van de Congolezen. Het zijn poëtische boodschappen in dienst van de mensen waarin hij onrechtvaardigheden aan de kaak stelt en met de vinger wijst naar moderne contradicties. Deze verontwaardiging komt tot uiting in een optimistische en feestelijke energie die de moeilijkheden overstijgt. |
Bij Delphine et pascal
Pascal is een bewoner die Muziekpublique goed, zelfs heel goed kent. Hij staat sinds de oprichting centraal in het project van de vereniging en voor het Living Room Music Festival stelt hij zijn huis open om een namiddag lang een muzikaal intermezzo te verwelkomen. Hij is degene die de rustige en gezellige wijk Transvaal heeft aanbevolen voor deze 20e editie van he festival. Welkom in het huis van Pascal, zijn kat Tigrou en zijn prachtige groene planten!
Appelbloesemgaarde 27 |
16h-17h-18h
3. Alfaia (Marokko/Galicië) Bij Michel Vervloet
16h-17h-18h
Gedragen door de zachte stem van Verónica Codesal (Ialma), de warme klanken van de oud en de altviool van Adil Benhsain, en ondersteund door verschillende traditionele percussie-instrumenten, neemt ALFAIA ons mee naar de grenzen van verre landen waar muziek rijmt op ontsnapping, loomheid en betovering. We sluiten onze ogen en laten los… En zo begint een prachtig klankavontuur dat op een totaal verrassende en ongekende manier tussen Galicië en de Maghreb slingert, in een repertoire van traditionele muziek en liederen, vermengd met fijne klassieke invloeden en geherinterpreteerd in zeer persoonlijke klanken.
Veronica Codesal: zang, Galicische percussie |
Bij Michel
Genesteld in zijn familiehuis, organiseerde Michel ooit verschillende concerten in zijn woonkamer. Door de Covid-periode is er helaas een einde gekomen aan deze concerten. Daarom wil Michel het zo graag opnieuw doen, maar deze keer met Muziekpublique. Zijn huis staat aan een van de belangrijkste lanen in Transvaal en ligt in het hart van de wijk. Dit legt uit waarom Michel, naast zijn overduidelijke vriendelijkheid, iedereen kent!
Joseph Chaudronlaan 101 |
16h-17h-18h
4. Café Colaj Bij En Bord de Soignes
16h-17h-18h
Café Colaj roept de sfeer en intensiteit op van zwoele nachten in het kafenío waar men elkaar ontmoette om samen te drinken en te zingen. Het is in deze geest – die van het Kafé Aman, waar de verschillende gemeenschappen van het Ottomaanse Rijk samen kwamen – die het trio een bloemlezing (of colaj in Roemeens) brengt van wat je daar allemaal kon horen: Griekse dansen, Turkse klaagzangen, Franse billenkletsers, Roma-tranen en Bulgaars-Roemeense solo’s!
Zang, accordeon en klarinet houden elkaar perfect in evenwicht in een voorstelling die nu eens intimistisch klinkt en dan weer vol kracht inslaat. |
Bij en bord de soignes
De Polyvalente Zaal van de sociale huisvesting in de Transvaalwijk is een ontmoetingsplaats. Het is een gastvrije en gezellige plek, gelegen op de top van een heuvel, met uitzicht op de wijk. Deze plaats, die wordt beheerd door En Bord de Soignes, een sociale huisvestingsmaatschappij in Oudergem, wordt ook gebruikt door de CEMPA (Cellule éducative de la Maison de la Prévention d’Auderghem) die bestaat uit opleiders die een individuele follow-up bieden aan jongeren en volwassenen. Een ruime plek om elkaar te ontmoeten en iets te drinken of om naar een concert te luisteren en een praatje te slaan!
Leopold Florent Lambinlaan 1 |
14h-15h-16h
5. Babela Navarro Miralles (Chili) Bij Edouard en Monica
14h-15h-16h
In de geest van de legendarische zangeres Violeta Parra paart de jonge Chileense zangeres Babela Navarro Miralles poëtische liederen aan een politieke boodschap. Solo of in haar trio Hasta que nos echen, crëeert ze eigen composities die hun inspiratie halen uit de harde realiteit, maar ook uit de prachtige landschappen van Latijns-Amerika. Uiteraard mag ook het werk van Violetta Parra niet op het programma ontbreken. Babela Navarro Miralles gaat op zoek naar de ziel van deze sterke vrouw.
Babela Navarro Miralles : gitaar, zang |
Bij Edouard en Monica
Dit Belgisch-Colombiaans echtpaar en hun drie kinderen wonen al vier jaar in de Transvaalwijk. In dit huis hoor je zowel Frans en Spaans. De kleurrijke muren en hun joie de vivre laten onvergetelijke herinneringen achter. “Witte muren zijn voorbij” hebben ze ons verteld. Nieuwsgierig en dynamisch, zullen Edouard en Monica en hun kinderen hun buren en het publiek graag ontmoeten.
Daniel Boonlaan 69 |
15h-16h-17h
6. Turikumwe (Afro-Colombiaans) Bij FEDASIL
15h-16h-17h
Turikumwe, de groep rond de Frans-Belgische zangeres Aurore Lacrosse en de Colombiaanse percussionist Juan Pardo, brengt het levendige Afro-Colombiaanse repertoire van de Caraïbische kust. Met drie percussionisten die zowel ritmisch als melodisch spelen en de typische vraag-en-antwoord-zang doen ze het publiek dansen en in trance gaan op deze traditionele muziek met Afrikaanse, inheemse en Spaanse roots die aan de basis ligt van de cumbia. Laat je meeslepen door de tambors en de ophitsende stemmen in schitterende bailes cantaos. |
Bij FEDASIL
Dit nieuwe observatie- en oriëntatiecentrum voor NBMV’s (niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, zonder ouders of wettelijke voogden) is het eerste contactpunt voor jongeren die op het Belgische grondgebied aankomen (het opende op 4 oktober 2021). De 60 jongeren worden vervolgens opgevolgd en gereoriënteerd naar een opvangstructuur die aangepast is aan hun profiel. Dit project, dat essentieel is voor de opvang van NBMV’s, ligt in een mooi gebouw in Transvaal en staat onder leiding van een geëngageerd en zorgzaam team. Deze een plek ontvangt het Living Room Music Festival met open armen. Hier ontdekt u geen huiskamer maar een ruimte waar het echt zinvol is om traditionele muziek te spelen.
Jean Van Horenbeecklaan 192 |
14h-15h-16h
7. Aki Sato (Japan) Bij Michèle
14h-15h-16h
Met Aki Vergels-Sato ontdekken we twee van de meest emblematische instrumenten van Japan. Zij is meester” in de koto (zither) van de « ikuta » school en in de shamisen (luit) van de « Nogawa » school. Ze is gediplomeerd voor koto aan de afdeling voor traditionele instrumenten van het conservatorium van Osaka, maar leerde de kunst van het kotospel al op zesjarige leeftijd bij meester Chiaki Amakawa. Daarna volgde ze lessen voor koto en shamisen van de absolute referentie, meester Hatsuko Kikuhara, die in Japan als onsterfelijk patrimonium wordt gekwalificeerd. We zijn dan ook bijzonder blij dat Aki Sato dit eeuwenoude erfgoed doet verder leven.
Aki Vergels-Sato: koto, shamisen, zang |
Bij Michèle
Ook voor deze gastvrouw neemt muziek een overheersende plaats in in haar leven. Michèle, jarenlang zaalwachter voor de Munt en operaliefhebster, is ook zeer betrokken bij het leven in haar buurt. Behulpzaam en dynamisch, aarzelt Michèle niet om zich beschikbaar te stellen om haar buren te helpen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat ze de deuren van haar huis en zet de opnames van lyrische liederen die ze dagelijks beluistert voor een keer om in akoestische live-muziek met traditionele instrumenten. Haar huis bevindt zich op de kruising van de René Stevenslaan en de Jean Van Horenbeeckstraat. Voor een gemakkelijke toegang tot haar huis zonder omweg, zoek naar “Le Petit Collège Saint Hubert”.
René Stevenslaan 141/Op de hoek van de Jean Van Horenbeecklaan |
14h-15h-16h
8. Moussa Niang & Pape Brahim Niang Cissokho (Senegal) Bij Alisée
14h-15h-16h
De Senegalese zanger Moussa Niang (alias Moussa Diabate) werkte met de grote namen uit de Malinese muziek. Hij was één van de leadzangers van het Symmetric Orchestra van Toumani Diabate en stond op het podium met onder meer Bassekou Kouyate. In de jonge Senegalese koraspeler Pape Cissoko vindt hij een muzikale bondgenoot. ‘Pape de la Kora’ behoort tot de 72ste generatie van griots, de muzikale kaste van die de orale traditie doen voortleven. Met zijn virtuose spel en met de machtige stem van Moussa reizen we naar de rijke Mandinka-cultuur. |
Bij Alisée
Deze gepassioneerde gastvrouw is muzieklerares die haar leerlingen bij haar thuis ontvangt voor privélessen. De prachtige harp in de hoofdkamer is niet te missen. In dit ruime Transvaalse huis heerst een warme, familiale sfeer, en neemt de muziek uiteraard een belangrijke plaats in! U geniet van de welwillende sfeer die wordt gecreëerd door deze gastvrije familie die gewend is aan concerten in hun woonkamer!
Jean Van Horenbeecklaan 260 |
14h-15h-16h
9. 3'Ain (Syrië/België) Bij Philippe en Françoise
14h-15h-16h
3’Ain is een trio waarin Yamen Martini (trompet), Otto Kint (contrabas) en Piet Maris (accordeon) de krachten bundelen. Ze spelen worldwide jazz met Middenoosterse invloeden.
De naam van de band is gebaseerd op ع , de achttiende letter in het Arabische alfabet: een klinker waarvan wordt gezegd dat die moeilijk uit te spreken is voor westerlingen. Omdat die in Arabische chat- en sms-conversaties dikwijls wordt weergegeven als 3 en uitgeschreven wordt als ‘ain, leek 3’Ain wel een gepaste naam voor een trio dat hedendaagse jazz en wereldmuziek speelt, met oriëntaalse invloeden. Ze stellen hun eerste album voor: ‘Sea of Stories’. Hun muziek en titels verwijzen geregeld naar de omgeving en de sfeer van de plaats waar ze creëren, in de haven van Oostende, maar ook naar Oosterse schrijvers zoals Salman Rushdie. |
Bij Philippe en Monica
Het huis van Philippe en Françoise heeft een rijke geschiedenis. Dit huis uit het begin van de 20e eeuw was oorspronkelijk een boerderij tot hun komst in 1987. De oude schuur werd toen een ruime woonkamer en de aardappelvelden werden omgevomd tot een tuin die nu zorgvuldig wordt onderhouden door Françoise, die ook van de gelegenheid gebruik maakt om te zonnebaden in een … badkuip! U kunt ook Yaka tegemoet komen (geïnspireerd op “y’a qu’à”), hun schattige 18-jarige hond.
Hugo Van der Goeslaan 47 |
1. Bij Laurent
2. Bij Delphine en Pascal
3. Bij Michel Vervloet
4. Bij En Bord de Soignes
5. Bij Edouard en Monica
6. Bij FEDASIL
7. Bij Michèle
8. Bij Alisée
9. Bij Philippe en Françoise
Het is sterk aangeraden om voor het Living Room Music Festival te reserveren omdat de plaatsten beperkt zijn.
Een pas voor het festival kost 15€ (of 12€ voor leden van Muziekpublique), en geeft toegang tot 3 concerten naar keuze uit 9 concerten.
Kies eerst het gewenste aantal en het soort tickets (ledentarief of niet-leden).
Maak vervolgens je selectie van drie concerten op verschillende uren ! Als een concert niet meer in de uitklaplijst staat, is die uitverkocht.
Volg vervolgens de aankoopprocedure tot aan de check out om te betalen voor je reservatie. Kies tenslotte het gewenste aantal tickets, voeg ze toe aan je mandje et volg de betalingsprocedure.
Het is mogelijk om tickets aan te kopen met Paspartoe en Article27. Hiervoor dient u naar onze bureau te komen (zie contact-pagina).