Muziekpublique en PointCulture ULB nodigen je uit voor een reis door de West-Afrikaanse muziek. Ousmane Diarra is gespecialiseerd in de West-Afrikaanse muziek op de Kamele N’goni.
De Kamele N’goni is een harp-luit afkomstig uit de Mandinka-cultuur (Mali, Guinee, Burkina-Faso, Senegal, …) De n’goni is een van de onmiskenbare culturele schatten die West-Afrika te bieden heeft. Het instrument dankt zijn faam aan een zacht en mysterieus geluid. Oorspronkelijk werd het instrument door jagers (donso) bespeeld en telde het maar 6 snaren. Ondertussen telt het instrument van 8 tot 14 snaren, naargelang de speler of de zangstemmen die die het begeleidt.
Ousmane Diarra, geboren in Ivoorkust, bracht zijn jeugd door in Burkina Faso. Hij komt uit een rij griots, de dragers van de traditie die de verhalen van de mensen door hun liederen overbrengen. Hij leerde de muziek op straat en begon de tomatendozen te raken die de koks hadden weggelaten. Hij begon met het bijwonen van bruiloften en dopen, spelen bij al deze gelegenheden. Jaren later, gespecialiseerd in verschillende instrumenten (balafon, djembe, n’goni), sloot hij zich aan bij de groep van zijn grote broer, “Par ici”. Ousmane toerde door West-Afrika en speelde samen met de grote percussionist uit Burkina Faso Adama Dramé. Het is door een gezelschap theater te begeleiden dat hij zichzelf bekend maakt in Europa. Hij woont momenteel in het België en is leerkracht Kamele N’goni aan de Wolrd Music and Dance Academy van Muziekpublique.
Deze samenwerking bevordert het werk dat Muziekpublique sinds 2005 doet: concerten, cursussen en muzieklabel gericht op de ontdekking en ondersteuning van traditionele muziek uit de hele wereld. Tegelijkertijd wordt ook de zeer rijke collecties van PointCulture benadrukt.
Een initiatief van Muziekpublique en PointCulture ULB Ixelles.