(0)
(0)
Concerten overzicht

Debashish Bhattacharya (India)

Een van de grootste gitaristen ter wereld
Op Vrijdag 16 maart 2018 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 16/03

Dat er in India naast sitar of sarod ook gitaar wordt gespeeld, weten we eigenlijk pas sinds 1993, toen Ry Cooder een plaat maakte met slide-gitarist Vishwa Mohan Bhatt. Debashish Bhattacharya uit Calcutta ontwikkelde een aantal rijk versierde varianten van de gitaar, de een nog imposanter dan de ander. Zijn driedelige arsenaal (‘The Trinity of Guitars’) omvat een exemplaar met maar liefst tweeëntwintig snaren, de chaturangui, de 14-snarige gandharvi en de anandi.

Ook Bhattacharya – inmiddels door het gezaghebbende blad Guitar Player uitgeroepen tot een van de grootste gitaristen ter wereld – dankt zijn internationale bekendheid aan collaboratie met een Amerikaanse collega: snelheidsduivel Bob Brozman. Na de cd met Brozman verscheen het solo-album Calcutta Slide Guitar, met naast virtuoze stukken ook prachtig verstilde raga’s. Die leverde hem een Grammy-nominatie op en sindsdien is Bhattacharya’s carrière slechts bergop gegaan.

Ondanks de westerse oorsprong van zijn instrument staat Bhattacharya’s muziek volledig in de traditie van de klassieke Indiase raga. Met zijn aanpak geldt hij overigens wel als een van de belangrijke vernieuwers en inspirators van die traditie. Hij heeft een eigen muziekschool met volgens eigen zeggen niet minder dan 2000 leerlingen. De door hemzelf ontwikkelde tokkeltechniek met drie ‘fingerpicks’ doet enigszins denken aan de manier waarop Amerikaanse bluegrassmuzikanten de vijfsnarige banjo bespelen. Het mag dan ook niet verwonderen dat hij met talloze groten van Indiase en westerse muziek optrad, zoals Zakir Hussain of John McLaughlin.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's