(0)
(0)
Concerten overzicht

Look@Matonge

Van Maandag 24 tot Zaterdag 29 juni 2024 - 12h00
MAA 24/06
ZAT 29/06

De wijk Matonge is een heel kosmopolitische wijk, gekenmerkt door haar kleuren, typische kookgeuren en de diversiteit van de gezichten van haar inwoners. Hier zie je de kapsalons vlak naast de supermarkten vol groenten en fruit. Je kan er blijven hangen op een terras om te genieten van een bissap en bij mooi hoor je de recentste hits uit het Afrikaanse continent galmen doorheen de straten.

Look@Matonge belicht de muzikale diversiteit en rijkdom van deze Brusselse wijk, gelegen tussen de Naamsepoort en Sint-Bonifatius. Fotograaf Marie Lhoir documenteert al jaren het leven in Matonge. Haar portretten benadrukken interculturaliteit en menselijke ontmoetingen.

Voor Look@Matonge zal een selectie van 10 kunstenaars en emblematische kooplieden uit de wijk in duo poseren om zo op groot formaat tentoongesteld te worden in de verschillende etalages. Op 29 juni kun je er ook komen genieten van akoestische concerten die plaatsvinden bij enkele van de lokale winkels. Foto en muziek ontmoeten elkaar en werpen een nieuwe blik op deze Afrikaanse hotspot midden in Brussel. Ben je een vaste klant bij Matonge, een gewone voorbijganger of een fervent bewonderaar van de muzikanten van Muziekpublique? Kom dan zeker langs om uw ogen en oren te strelen.

 

Programma

Anne Niepold | 10.30

Maison Renardy – 111b, Waversesteenweg

Anne Niepold chez Maison Renardy à IxellesAccordeoniste Anne Niepold brengt verschillende muziekstijlen samen met haar prachtige muziek, ontstaan uit vele artistieke ontmoetingen en een mix van invloeden. Haar veelzijdige muzikale wereld en unieke manier van spelen met de diatonische accordeon laten haar toe verschillende tijdperken en stijlen te verbinden en barrières tussen genres te breken. Ze blijft steeds nieuwigheden ontdekken met haar instrument. Het schrijven, componeren en arrangeren vormt de kern van haar werk. Anne Niepold houdt ervan om de traditionele stijlen van musette en tango te onderzoeken en ze daarna op een persoonlijke en moderne manier te interpreteren. Ze verrast en verblijdt met haar gedurfde, verfrissende spel.

 

 

 

Bao Sissoko | 11.30

Ô Sénégal VIP – 114, Waversesteenweg

Bao Sissoko chez O Sénégal VIPBao Sissoko, geboren in Senegal, belichaamt de essentie van de griot-traditie. Met zijn kora, een West-Afrikaanse harp die hij als geen ander beheerst, brengt hij oude verhalen tot leven. Zijn repertoire balanceert tussen de tradities van de Mandingo-cultuur en vernieuwende hedendaagse muziek. Bao Sissoko heeft samengewerkt met diverse artiesten, waaronder Mamy Kounate, Vaya Con Dios en Abou Thiam. Hij is tevens lid van de groep Tamala, samen met Mola Sylla en Wouter Vandenabeele.

 

 

 

 

Emanuela Lodato & Vincent Noiret | 12.30

Galerij van de Naamsepoort

Emannuela Lodato & Vincent Noiret chez Festival Musique

Percussioniste en zangeres Emanuela Lodato en contrabassist Vincent Noiret versmelten met enthousiasme en durf de traditionele muziek van Zuid-Italië met Europese jazz en folk. Samen met de Belgische accordeonist Jonathan De Neck vormen ze het trio Nisia, waarin ze oude muzikale tradities herinterpreteren, composities maken en mixen tot een unieke stijl die diepgeworteld is in de Siciliaanse, Calabrische en Campaniaanse cultuur. Hun repertoire put inspiratie uit liederen over werk, strijd en rouw, slaapliedjes, ballades en het opzwepende ritme van de tarantella. Hun muziek is rijk aan emotie en nodigt uit om taalkundige en culturele barrières te doorbreken die onze samenleving nog steeds belemmeren. Emanuela Lodato en Vincent Noiret zijn tevens bedreven in het begeleiden van volksdansen.

 

 

Hicham Bilali | 13.30

Le Laakam – 18, Lang-levenstraat

Hicham Bilali au Laakam

Hicham Bilali, oprichter van de groep Black Koyo, speelt een sleutelrol in de Belgische muziekscene. Hij groeide op in een familie waar Gnawa-muziek centraal stond en begon op 18-jarige leeftijd zijn training bij Maâlem Dekkaki in Fez. Hoewel dit laat is volgens Gnawa-tradities, toonde Hicham heel snel zijn talent. Na drie jaar beheerste hij reeds de fijne kneepjes van deze eeuwenoude kunst. Na vele reizen door Europa en verrijkende ervaringen vestigde hij zich in België. Gedreven door een verlangen naar ontmoetingen en artistieke samenwerkingen, organiseert Hicham Bilali talloze jamsessies en andere projecten. Vandaag de dag promoot hij actief de Gnawa-cultuur in Brussel en ook daarbuiten.

 

 

Kaito Winse | 14.30

La Signare – 26,  Vredestraat

Kaito Winse chez La Signare

Als jongste telg uit een familie van Burkinese griots, beheerst Kaito Winse de kunst van de Guineese fluit, de mondboog, de zang en de tama (talking drum) als geen ander. Hij creëert een natuurlijke band met zijn publiek waarbij verschillende emoties elkaar als een rollercoaster afwisselen: van wanhoop tot extase of genezende trance. In de traditie van zijn voorouders roept hij met de fluit diens geesten op, verwelkomt hij op de tama pasgeborenen,…

 

 

 

 

Fototentoonstelling

Gueladio Ba @ Les 3 Fuuta – 103, Waversesteenweg

Fredy Massamba @ Chez Chango – 116, Waversesteenweg

Marie Daulne (Zap Mama) @ Vendôme – 18, Waversesteenweg

Manou Gallo @ Chez Sabine – Matonge Galerij
Princesse Mansia M’bila @ Boutique Diaspora Africa – 22, Francart straat

 

Met de steun van de Burgemeester, de Schepen van Handel, de Schepen van Franstalige Cultuur, de Schepen van Jeugd de Schepen van Nederlandstalige Cultuur, de Schepen van Preventie en de leden van de Gemeenteraad van de Gemeente Elsene.

Logo de la commune d'Ixelles

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden