(0)
(0)
Concerten overzicht

ICTM-Talk: Fatoum

Izran Amazigh Poëzie
Op Donderdag 14 december 2023 - 19h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 14/12

Auteur, componist en performer, Fatoum zingt voornamelijk in het Tamazight op de Europsese podia. Als ge-engageerd persoon brengt ze een boodschop met haar teksten en composities die vertelt over de bezorgdheden van haar inheemse Rifiaanse gemeenschap en haar diaspora in Europa. Gepassioneerd door de praktijk van Izran, rehabiliteert ze dit culturele erfgoed voor een breed publiek en leidt ze de zangeressen van het Suyt Izran collectief.

Izran vertegenwoordigt het erfgoed van muzikale poëzie in de Tamazight-taal, meer specifiek Tarifit. Ze behoren tot een oude mondelinge traditie en zijn kenmerkend voor het bergachtige Rifgebied in het noorden van Marokko. Een izri (enkelvoud) is een kort gedicht dat zijn boodschap overbrengt in twee metaforische, melodische en ritmische zinnen, rijmend en begeleid op de adjoune (bendir). Oorspronkelijk gezongen door vrouwen op het platteland, is izran een kunst, een artistieke vaardigheid ten dienste van collectieve, onmiddellijke en spontane vieringen. Ze getuigen van een grote vrijheid van meningsuiting, verwijzend naar sociale contexten van verzet. Het is een manier om zwaar collectief werk, maar ook meer persoonlijke en individuele gevoelens, te overstijgen dankzij de schoonheid van een vocale kracht die in staat is de poëtische vibratie van een moment – een gevoel – over te brengen.

De sessie wordt in het Frans gegeven.

De inspirerende ICTM-Talks doen je kennis maken met muzikale tradities via een veelvoud aan stemmen, opvattingen en interpretaties. In een gezellige sfeer rond de tafels in de Foyer van het Molière Theater, neemt het publiek deel aan een door de spreker voorbereide presentatie, die wordt afgewisseld met momenten van uitwisseling met de deelnemers.

 

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden