(0)
(0)
Concerten overzicht

ICTM-Talk: Youssouf Keita & Adilia Yip

Een dialoog van de West-Afrikaanse balafon-traditie
Op Donderdag 30 november 2023 - 19h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 30/11

Youssouf Keita, meester-muzikant, en Adilia Yip, klassiek geschoold marimbist, bespreken het uitvoeren en verkennen van de traditionele muziek van de balafoon, een West-Afrikaanse xylofoon met kalebas-resonantie.

Youssouf Keita is een meester-muzikant, instrumentenbouwer en leraar van de balafoon van de Bobo en Bamana volken in Mali. Als griot vertelt Youssouf de mondelinge geschiedenis van zijn dorp en hij promoot de educatie en het behoud van het balafoon muzikale erfgoed. Youssouf is medeoprichter van Super Zamanza, het traditionele balafoonensemble, samen met zijn broer Aly Keita, balafoon- en jazzmuzikant die in Berlijn woont.

Youssoufs balafoons worden bespeeld door vele muzikanten en studenten in Afrika, Europa en Azië, waaronder Adilia Yip. Adilia is een marimbist en percussionist uit Hong Kong en kreeg in 2012 les van Youssouf in zijn geboortedorp Konsankuy. Ze was gefascineerd door de polyritmiek en coördinatietechnieken van de balafoon en zocht naar nieuwe perspectieven voor haar instrument, de marimba, die in het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten werd gemaakt. Het leerproces was het kernonderwerp van haar doctoraat in artistiek onderzoek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze wil haar decennialange ervaring in de balafoonwereld delen met het publiek en tonen hoe dit een beslissende rol speelt in haar huidige muziekcreatie en uitvoering.

De sessie wordt gegeven in het Engels en Frans.

De inspirerende ICTM-Talks doen je kennis maken met muzikale tradities via een veelvoud aan stemmen, opvattingen en interpretaties. In een gezellige sfeer rond de tafels in de Foyer van het Molière Theater, neemt het publiek deel aan een door de spreker voorbereide presentatie, die wordt afgewisseld met momenten van uitwisseling met de deelnemers.

 

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden