(0)
(0)
Concerten overzicht

Winds of the Aral Sea (Centraal-Azië)

Epische nummers uit Karakalpakstan (Oezbekistan)
Op Vrijdag 14 april 2023 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 14/04

Karakalpakstan is een autonome regio van Oezbekistan die grenst aan Turkmenistan. Het bekende Aralmeer behoort deels tot deze regio. Het is de streek van de bakshi, oftewel epenzangers. Deze traditie, waarin epische verhalen en gedichten worden voorgedragen begeleid door muziek, gaat terug tot de 13e eeuw. Het vergt een enorme kennis van zaken om al die verhalen en gedichten uit het hoofd te zingen. De zang wordt gekenmerkt door een hoge mate van boventoon- en ondertoontechnieken. Het doel van het project “Winds of the Aral Sea” is om de epische traditie van deze regio levend te houden en te vernieuwen.
Al op jonge leeftijd was Bakhsi Azada Qarlibaeva geïnteresseerd in muziek. Ondanks haar jonge leeftijd wordt ze nu al erkend als “Bakhshi” dankzij het enorme repertoire aan mondelinge heldendichten uit de regio die ze met veel smaak en persoonlijke interpretatie brengt. Ze won talloze prijzen en is een van de weinige artiesten uit de regio die erkend wordt voor haar werk rond de Karakalpak-cultuur en haar internationale optredens.
Gumisay Berdikhanova is een van de twee muzikanten uit Karakalpakstan die de viersnarige ghirjek spelen. Ze is een shogird (privé-leerling) van meestermuzikant Ghairatdin Otemuratov en studeerde aan het State Art Institute of Oezbekistan. Ze nam deel aan tal van internationale projecten over Centraal-Azië. 

Dit duo roept de heldendichten van weleer op, overgedragen van generatie op generatie, van meester op student, in een persoonlijke en eigentijdse stijl.

  • Bakhshi Azada Qarlıbaeva : zang, olamo’ynoq dutar (luit)
  • Gumisay Berdikhanova : ghirjek (puntviool)

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's