(0)
(0)
Concerten overzicht

Ebo Krdum (Soedan) | Kaspy Ndia (DR Congo)

African Blues
Op Vrijdag 8 april 2022 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 08/04

Ebo Krdum is een Soedanees-Zweedse zanger, multi-instrumentalist, acteur en activist, geboren en getogen in Ngala/Nyala Town, Zuid-Darfur. Zijn muziek is geworteld in de verschillende muzikale tradities van de sub-Sahara regio. Al op jonge leeftijd ontdekte hij dat hij met zijn blote handen kon trommelen en de mensen van zijn dorp kon entertainen.  Op zijn dertiende bouwde hij zijn eigen gitaar en leerde spelen via de radio van zijn vader en de enige zwart-wittelevisie in het dorp, waar hij naar artiesten als Ali Farka Touré en Boubacar Traoré kon luisteren, een invloed die je nog steeds kan horen. Later leerde hij andere instrumenten zoals gojo, ngoni, oud, tambur,…

Toen in 2003 de oorlog uitbrak in Darfur, werd Ebo een belangrijke stem in de vreedzame revolutie tegen het corrupte en gewelddadige regime van Soedan. Met een warme stem zingt hij over tragedies en harde waarheden en richt zich op gevoelige kwesties zoals: klassenverschillen, vrijheid, vrede, burgerrechten, schadelijke traditionele gebruiken zoals kindhuwelijken of genitale verminking, gendergeweld en kritiek op corrupte politici. Om deze reden werd Ebo als kritisch kunstenaar vervolgd, zodat hij Soedan moest verlaten voor Zweden, waar hij een van de meest prominente vertegenwoordigers van de wereldmuziekscene is.

  • Ebo Krdum: zang, gitaar, oud, ngoni, gojo
  • Robin Cochrane : balafon, shaker, kalebas

We openen de avond met de Congolese zanger-muzikant Kaspy N’dia. Afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, onderscheidt N’dia zich met zijn humanistische pen, zijn stemtimbre en de invloeden van over de hele wereld. Kaspy N’dia straalt, net als zijn muziek, een eenvoud uit die contrasteert met het lot van Congolese muziekartiesten. Vrij traditioneel in zijn opleiding (gitaar, kora,…) is N’dia een graag geziene muzikant bij sterdanser Sidi Larbi Charkaoui en Eastman.

  • Kaspy N’dia: gitaar, kora, zang

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video