(0)
(0)
Concerten overzicht

SOLD OUT - Habib Koité & Bamada (Mali)

Extra datum!
Op Donderdag 17 oktober 2019 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 17/10

Het is steevast een belevenis als de Malinese gitarist en zanger Habib Koité, één van Afrika’s populairste muzikanten, met een nieuw album komt. De nieuwe cd heet ‘Kharifa’, wat vrij vertaald ‘Wat men mij gegeven heeft’ betekent.

Habib Koité werd in 1958 geboren in een familie van Khassonké griots, traditionele troubadours. Hij ging naar het Nationale Kunstinstituut van Bamako, de hoofdstad van Mali. Hij studeerde af en vormde in 1988 zijn band Bamada. Bamada komt van de bijnaam voor inwoners van Bamako, die vrij te vertalen is als “in de mond van de krokodil”.

Koité staat vooral bekend vanwege zijn unieke gitaarspel. Hij gebruikt een open pentatonische
stemming, magisch getokkel dat zomaar ineens kan wegfladderen naar blues en flamenco: twee stijlen die Khalilou Traore hem leerde beheersen. Koités zangstijl is intiem en ontspannen, met de nadruk op kalme, stemmige zang. Koité schrijft alle muziek en teksten, die in het Engels, Frans en Bambara worden gezongen.

Misschien wel de grootste sleutel tot het succes van Habib Koité & Bamada is hun toewijding als live muzikanten. Sinds 1994 touren ze onophoudelijk de wereld rond en speelden ze al meer dan 1500 shows. Muzikaal blijft Habib Koité verrassen door verschillende Malinese muziekstijlen samen te brengen tot een nieuw en eigen geluid. Zonder zijn roots te verloochenen, speelt hij ook met invloeden uit de westerse rock- en folkmuziek.

Rolling Stone noemde Habib Koité ooit ‘Mali’s grootste ster’ en Bonnie Rait vergeleek hem met Jimmie Hendrix en Stevie Ray Vaughn. Het mag duidelijk zijn: Habib Koité & Bamada bieden het beste wat live muziek te bieden heeft!

Na het concert van Habib Koité draait DJ XOGN in de foyer. XOGN, gespecialiseerd in Afrikaanse muziek, woonde en mixte 10 jaar in Senegal.  Hij is nu resident bij Kiosk Radio en organiseert mee Afroheat Brussels.

 

 • Habib Koité: zang, gitaar
  Abdoul Wahab Berhé : bass, Kamalé N’Goni
  Issa Koné : gitaar, banjo, zang
  Charly Coulibaly : keyboards, zang
  Mama Koné : percussie, zang
  Mahamadou Koné : tamani, barra

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's