Living Room Music Festival 2018
Welkom in de Solvay wijk in Elsene! Op 6 mei openen tien bewoners van deze wijk de deuren en verwelkomen een wereldmuziekconcert die de buurt zal doen zinderen. Naar aanleiding van 15 jaar Muziekpublique presenteren we enkele voorstellingen met dans. Ontdek ‘s middags musici en dansers van verschillende horizonten en ontmoet de buren, toeschouwers en vrijwilligers tijdens het festival.
Hoe werkt het? Kies drie concerten uit de tien. Elke groep speelt drie keer een concert van een half uur. Daarna heeft het publiek telkens dertig minuten om naar het volgende appartement en concert te gaan. Bekijk het onderstaande programma en kies drie concerten! Waag je kans, je kan niet elke dag een muzikale reis maken tussen de 5 continenten op zo’n kleine oppervlakte!
Met de steun van de Burgemeester Dominique Dufourny, de Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden en Wijkleven Maïte Morren, het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad van de Gemeente Elsene, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap.
15u-16u-17u
1. Duo Szabadsag (Klezmer) bij Mathilde, Victor & cie
15u-16u-17u
Dit duo, dat bestaat uit violiste Ariane Cohen-Adad en mandolinespeler Jefferson Louvat, mengt de Oost-Europese en Klezmer-Balkan muziek met die van Noord-Amerika, bluegrass en Ierse folk. De Belgische-Hongaarse Jefferson Louvat kennen we van zijn werk met zijn broer Steve als de Louvat Bros. In die hoedanigheid hebben ze in 2012 de prijs voor de meest innoverende bluegrassgroep gewonnen. De Frans-sefaradische violiste Ariane Cohen-Adad heeft een rijke en eclectische achtergrond en is naast de muziek ook actief in dans en theater. Zij is verantwoordelijk voor de klezmertoets.
Ariane Cohen-Adad : Viool, alto, zang |
Mathilde, Victor & cie
Mathilde en Victor zijn dierbare vrienden van Muziekpublique! Mathilde liep vorig jaar stage en hielp met de organisatie van het Hide & Seek festival. Haar vriend, Victor, heeft geholpen met het ontwerp van onze nieuwe website. De woonkamer van Mathilde en Victor is nooit echt leeg, het is de ontmoetingsplaats van hun kamergenoten met compleet verschillende achtergronden: psycholoog, architect, directeur, …met als toemaatje Oscar, hun kat, een echte deugniet! En tijdens het Living Room Festival verandert hun woning in een concertzaal!
Kruisstraat, 60 |
16u-17u-18u
2. Myrddin (Flamenco) bij Brigitte
16u-17u-18u
Myrddin De Cauter is al jaren de verrassendste flamencogitarist van de lage landen. Op een heel eigen manier brengt hij flamenco van het hoogste niveau, met niet zelden jazzinvloeden. Net als in zijn virtuoos gitaarspel ontwikkelde Myrddin doorheen de jaren een eigen stijl in het componeren. Zijn muziek is complex en van een buitenaardse schoonheid. Hij weet als geen ander aan elke noot de juiste waarde en emotie te geven. Dat maakt dat elk werk, elk muziekstuk het resultaat is van een diepe innerlijke zoektocht naar betekenis, gevoel en de ideale compositie.
Myrddin: Flamencogitaar |
Brigitte
Brigitte is zeer creatief en handig, ze houdt van frutselen en knutselen, kortom, iets doen met haar handen, en dat blijft niet onopgemerkt. In haar woonkamer kan je haar kleurrijke werken bewonderen. Maar Brigitte vindt het ook leuk om de wereld te ontdekken. Haar reizen gaven haar zin om anderen te ontmoeten. Daarom zal ze blij zijn om onbekenden in haar woonkamer te ontvangen.
Voorzittersstraat, 11 |
16u-17u-18u
3. Tano Trio (Congo) bij Hugo en Martha
16u-17u-18u
Danser/choreograaf, percussionist, balafon- en likembespeler en zanger, Tister Ikomo is van Congolese afkomst. Hij was artistiek directeur van meerdere voorstellingen en coördonneerde verscheidene projecten die dans de promoten. Hij werkte samen met Alain Platel en Fabrizio Cassol in de dans- en muziekvoorstelling ‘Coup Fatal’, een productie van KVS en Les Ballets C de la B, die de wereld rondging. Samen met de Senegalese koraspeler Mamadou Drame en zangeres/danseres Alice Sinephro verleidt hij ons met een verrassende dans- en muziekvoorstelling.
Tister Ikomo: Balafon, likembe, percussie, zang, dans |
Hugo & Martha
Hugo en Martha ontmoetten elkaar 3 jaar geleden en het was liefde op het eerste gezicht! Beide studenten in de architectuur zijn gepassioneerd door kunst en cultuur, van hedendaagse dans tot plastische kunst, hiphop en klassieke muziek, ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Hun studie laat hen op dit ogenblik niet toe om grote reizen te ondernemen. Daarom nemen ze je een namiddag lang graag mee op een muzikale reis.
Elsensesteenweg, 102 |
14u-15u-16u
4. Leàn Trio (Latin Folk) bij Florence & Cie
14u-15u-16u
Leán is het trio van Silke Clarysse, Otto Kint en Gielis Cautaers. In 2014 ontmoetten ze elkaar in onze hoofdstad en besloten om samen hun passie voor wereldmuziek te delen. Samen brengen ze gitaarwerken van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Mediterraanse afkomst in combinatie met een jazzy contrabas en subtiele handpercussie. Hun eerste album Pangea leidde hen vanuit Brussel tot in Dranouter en zelfs het Safaricom International Jazz Festival in Nairobi, Kenia. Ondertussen bereiden ze hun tweede album voor.
Silke Clarysse: Gitaar |
Florence & cie
Deze 6 jonge mensen zijn nauw verbonden met muziek en alternatieve milieus: ze houden van reizen tussen elektronische beats en eeuwenoude geluiden. Ze zijn actief in het onderwijs en in talen en willen graag hun buren ontmoeten. Je zal trouwens niet de eerste onbekende zijn die hun woonkamer binnen gaat. Gevoelig voor de vluchtelingenproblematiek, aarzelen ze niet om mensen uit te nodigen om in hun woonkamer te blijven voor een warme nacht.
Voorzittersstraat, 56 |
14u-15u-16u
5. Nil Görkem Trio (Turkey) bij Sabrina en Guillaume
14u-15u-16u
De muziek en de volkscultuur van Anatolië voedt zich met talloze invloeden: de traditie van de troubadours, van Koerdische, Armeense, Griekse, Pontische volkeren, bijdragen van de Perzen, Arabieren, Assyriërs,… en uiteraard de Turken; het onthaal door Soliman van de Sephardische joden die uit Spanje verdreven werden; de religieuze diensten van de Alevis; Ottomaanse hofmuziek; soefisme; Gregoriaanse gezangen van christelijke minderheden; om nog maar te zwijgen van de cultuur van nomadische gemeenschappen (Yörük, Roma, …). Met zijn repertoire (dans en muziek) brengt dit trio een greep uit deze culturele rijkdom en verbindt de minderheden die ook in België aanwezig zijn.
Aytekin Kilic : Zang, saz, kaval |
Sabrina & Guillaume
Sabrina en Guillaume zijn beide gepassioneerd door nieuwe ontmoetingen. Dit jonge Bretonse echtpaar vestigde zich in een groot appartement in de Elsense Steenweg om af en toe reizigers te kunnen ontvangen die door Brussel reizen. Openheid, cultuur en nieuwe ontdekkingen: ons festival past perfect bij hun mentaliteit! We kunnen ook het belang van muziek toevoegen aan deze lijst, omdat de Algerijnse origine van Sabrina haar heeft geleerd dat muziek verbindt.
Elsensesteenweg, 102 |
14u-15u-16u
6. Roda de Choro Bruxelles ft. Humberto Araujo (Brazil) bij Christophe, Gaëlle & cie
14u-15u-16u
Het collectief Roda de Choro de Bruxelles zet zich onder impuls van cavaquinho-speler, zanger en componist Pedro Moura al enkele jaren in voor de verspreiding van de choro in ons land. De choro ontstond in de late 19e eeuw in Rio de Janeiro toen de Europese dansmuziek (wals, polka, mazurka…) en de Afrikaanse ritmes van de slaven elkaar ontmoetten. Brusselaar Henri Greindl is al jaren gepassioneerd door de chorinho, als muzikant en als bezieler van het label Mogno Music. Percussionist Nema Lopes komt uit Recife en studeerde aan het Conservatorium van Rotterdam. Saxofonist Humberto Araujo, pupil van Pedro’s oom Paulo Moura, werd talloze malen genomineerd voor de Grammy Awards en is een ware referentie voor de choro en de carioca-cultuur.
Humberto Araujo: Sax, fluit |
Christophe, Gaëlle & cie
Als je bij Christophe en Gaëlle binnenstapt dan kom je onmiddellijk terecht in een kleurrijke muzikale sfeer. De woonkamer is bezaaid met vinyls, een piano hier, een vioolkoffer daar… muziek is een vast onderdeel van hun leven! Christophe werkt in een instrumentenwinkel. Gaëlle en hun twee dochters kunnen genieten van Christophe’s eclectische smaak. Het initiatief van het festival is hen niet onbekend, zij hebben zelf concerten georganiseerd in hun appartement!
Gewijde-Boomstraat, 24 |
16u-17u-18u
7. Brochet – Strazzante – Venero (India) bij "La concorde"
16u-17u-18u
Zangeres Raphaëlle Brochet kennen we van haar eclectische jazz-duo met Philippe Aerts, maar ze is ook bijzonder thuis in de Zuid-Indische klassieke muziek. Haar talent voor improvisatie en gevoel voor ritme, gecombineerd met haar beheersing van solkattu (ritmische spoken word uit Zuid-India), maken haar tot een unieke zangeres van Carnatische muziek. Carlo Strazzante is een getalenteerde multi-percussionist, gespecialiseerd in Indische, Oosterse en Italiaanse percussie. Voor deze feesteditie van Living Room Music nodigden ze danseres Cinthia Venero uit, die de Bharata Natyam, de Indiase klassieke dans uit het zuiden van India, beoefent.
Raphaelle Brochet: Carnatische zang |
“La Concorde”
Een architect, een stylist, twee filmmakers en een leerling-juwelier zijn de leden van deze gemeenschapshuis vol frisheid en creativiteit! Ze stellen hun huiskamer open voor dit festival omdat ze houden van intieme en verrassende concerten. Ze vinden het zelf ook intrigerend om in de privésfeer van mensen binnen te stappen om naar een concert te luisteren. Twee dingen die je niet mag missen in hun appartement: de mascotte, mr. Cat en de minibar, die lijkt op een filmdecor.
Eendrachstraat, 31 |
16u-17u-18u
8. Damast Duo (Syria/Be) bij Colette
16u-17u-18u
Met Damast Duo brengen Syrisch violist Shalan Alhamwy en accordeonist Jonas Malfliet muziek uit de landen op de weg tussen Syrië en België. In hun composities versmelten ze de Arabische met de West-Europese traditie. Damast Duo overstijgt de grenzen met respect voor de traditie. In 2018 nemen ze hun eerste album op. Violist en componist Shalan Alhamwy is geboren in Homs, Syrië. Hij is actief in tal van internationale projecten en maakt ondermeer deel uit van Ghent Folk Violin Project ‘Liqa’ en Olla Vogala. Jonas Malfliet speelt met verscheidene groepen als Eenzaam Ensemble en Les Busiciens.
Shalan Alhamwy : Viool |
Colette
Colette is een grote liefhebber van wereldmuziek. Naast haar deelname aan een Georgisch koor, bracht ze een groot deel van haar leven door met het organiseren van concerten in bejaardentehuizen. De afgelopen jaren investeert Colette in het buurtleven met het comité XL Nord. Dit is niet de eerste keer dat er een concert plaatsvindt in haar woonkamer. Ze nam namelijk deel aan een van de eerste edities van het Living Room Music Festival in 2005!
Gewijde-Boomstraat, 73 |
14u-15u-16u
9. Duo Pilartz-Gielen (Folk/Be) bij Kris
14u-15u-16u
Een folk-duo dat op hun eerste cd «pure rock ‘n’ roll maakt die soms ook minimal musictrekjes heeft», aldus Moors Magazine over het duo Pilartz-Gielen. Beiden zijn dan ook ervaren ratten in de folk. Luc Pilartz is zonder twijfel de Waalse referentie op folkviool en heeft met Panta Rhei of Trio Trad legendarische groepen op zijn cv staan. Diatonisch accordeonist Simon Gielen mag dan wel een pak jonger zijn dan zijn muzikale partner, ook hij omringt zich steevast met topmuzikanten zoals Dave Shepherd of Vincent Sionneau. Samen spelen ze eigen composities en nummers van bevriende muzikanten naast traditionele walsen, mazurka’s, jigs, andro’s, bourrées en andere rondo’s.
Luc Pilartz : Viool |
Kris
Kris kent verhalen over haar buurt! Verleid door het multiculturalisme om haar heen, werkt ze al een aantal jaren aan buurtcohesie via verschillende projecten zoals het maken van een kookboek, de productie van een tentoonstelling, een fotoalbum, een cd… Elk voorwendsel is goed om elkaar te ontmoeten! Aarzel niet naar haar buurt te vragen, zij zal er met plezier over praten.
Jean d’Ardennestraat, 60 |
15u-16u-17u
10. Tarbouch (Syria/Sufi) bij Marius en François
15u-16u-17u
De term ‘soefisme’ is een staat van bewustheid die wordt bereikt door liefde, vertrouwen en zachtheid. Het soefisme werd in de eerste eeuwen van de islam overgeleverd door kleine groepen meesters. Rond de 12e eeuw organiseert het soefisme zich in broederschappen, «turuq» in het Arabisch. Het broederschap van de «mevlevi», ook wel de draaiende derwisjen genoemd, is verantwoordelijk voor de opkomst en continuïteit van mystieke religieuze muziek. De combinatie van dans en religieuze soefiteksten brengt de beoefenaars dichter bij god. Een muziekinstrument begeleidt de zanger.
Yazan Al Jamal: Dans |
Marius & François
Dit gemeenschapshuis ontstond op een nogal ongebruikelijk manier, namelijk aan de andere kant van de wereld. Tijdens een uitwisselingsprogramma in Tokio hadden deze twee Fransen het idee om samen te wonen in Brussel. Een tweede anekdote? François studeert net als Hugo architectuur, en Hugo kan je ontmoeten als je deze middag bij nummer 102 langs gaat. Een groot deel van hun vriendengroep woont namelijk in de buurt en enkele daarvan nemen deel aan het Livingroom festival!
Elsensestweenweg, 79 |
1. Bij Bénédicte
2. Bij Lieve
3. Bij Céline en Cédric
4. Bij Mathias
5. Bij Las Meninas
6. Bij Dimitri
7. Bij Michael
8. Bij Esther
9. Bij Veronique en Jean-Baptiste
10. Bij Christine
Gezien het beperkt aantal plaatsen in de woonkamer wordt reservatie voor het Living Room Music Festival sterk aanbevolen.
Een festivalpas kost 12 € (of 10 € voor leden van Muziekpublique), en geeft u toegang tot 3 concerten naar keuze.
Maak eerst de selectie van de drie concerten, die plaatsvinden op verschillende tijdstippen, die u wilt bijwonen.
Kies vervolgens uw type ticket (lid of niet-lid) met het gewenste aantal en voeg het toe aan het winkelmandje. Volg hierna de betalingsprocedure.
OPGELET: Tot zondag 6/5, 9u30 kan je een PASS kopen voor drie concerten online (12 € / 10 € leden). Nadat, kan je ter plaatse, bij de bewoners, een SOLO plaats kopen voor een concert. Om de beschikbare plaatsen voor elk concert te weten, kan je vanaf 12u terecht op het Checkpoint (L’Epicerie, Keienveldstraat 56, 1050 Elsene) waar onze vrijwilligers je kunnen vertellen waar er nog plaats is. (5 € / 4 € per concert van 30 minuten).