N’goni (kamélé)
De n’goni is de traditionele Malinese gitaar. Hij vindt zijn oorsprong in het oude Mandingo koninkrijk, dat nu overeenkomt met een groot deel van West-Afrika. Hij wordt voornamelijk bespeeld in Mali, Guinee Conakry, Burkina Faso en Ivoorkust. De term n’goni verwijst eigenlijk naar verschillende soortgelijke instrumenten die luiten of harpluiten zijn, allemaal neven van de kora.
Oorspronkelijk, rond de 12e eeuw, stond het bekend als de “donso/dozo ngoni”, letterlijk de n’goni van de jagers en werd gemaakt uit een kalebas. Het instrument werd toen uitsluitend gebruikt tijdens ceremonies. Pas in de 20e eeuw besloten lokale muzikanten om snaren toe te voegen aan de donso n’goni, om hem populairder en makkelijker bespeelbaar te maken. De kamélé n’goni (“n’goni voor jongeren”) was geboren. Tegenwoordig hebben de meeste n’goni’s tussen de 8 en 12 snaren en zijn gestemd op de stem.
de cursus
Deze lessen laten je kennis maken met de rijke muzikale traditie uit West-Afrika. Je leert niet alleen de n’goni bespelen, maar komt ook meer te weten over de cultuur en geschiedenis van het instrument.
Op zoek naar een instrument? De leerkracht heeft verschillende instrumenten beschikbaar om te huren. Meer info via cursus@muziekpublique.be
De les wordt gegeven door Aboubakar Traoré. Bij afwezigheid wegens een tournee wordt hij vervangen door Olivier Stroobant, Ngoni-speler van de groep Safar République.
Aboubakar Traoré komt uit Bobo-Dioulasso, de op één na grootste stad van Burkina Faso. Burkina is een land waar muziek een belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven. Het is hier dat Aboubakar zichzelf ngoni leerde spelen en te zingen. Vandaag de dag wordt hij erkend als een wonderkind van de kamélé n’goni en een uitzonderlijke zanger. Hij is een specialist in het traditionele repertoire van de Mandingo griots, waarmee hij hulde brengt aan de ouderen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Afrika, en van zijn geboorteland in het bijzonder.
Aboubakar is een creatieve artiest die veel door Europa heeft gereisd en zijn kennis heeft gedeeld door middel van concerten en workshops. Hij geeft regelmatig Kamélé n’goni en traditionele zangcursussen voor beginners en gevorderden. Van België tot Italië, via Frankrijk, Nederland en Duitsland, ontwikkelt hij zijn lessen en zijn stijl in een ontspannen sfeer.
Aboubakar richtte in 2016 met verschillende Belgische muzikanten de groep Aboubakar Traoré & Balima op, die genomineerd werd voor de Octaves de la Musique 2021 voor het debuutalbum “Tama Tama”. De groep cultiveert zijn originaliteit door traditionele muziek te versmelten met hedendaagse klanken zoals hiphop en jazz, zonder de West-Afrikaanse cultuur de rug toe te keren. Aboubakar zal deze fusion, waarin hij gespecialiseerd is, ook delen met zijn studenten.
Informatie
Uurrooster
Inschrijven kan vanaf 7 augustus 2024!
Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op woensdag 18 september 2024, van 19u00 tot 20u00.
Groepsles (10 lessen/cyclus)
Woensdag:
- 18u30 – 19u: Stemmen van het instrument voor alle niveaus
- 19u – 20u: Beginners
- 20u- 21u: Gevorderden
Inschrijving is verplicht vanaf de tweede les van iedere cyclus.
Plaats
Prijs
Om zich in te schrijven voor een cursus is lidmaatschap van Muziekpublique verplicht.
Heb je nog geen lidkaart? Klik hier om een lidkaart toe te voegen aan het winkelwagentje.
Indien nodig, kan de leerkracht de kalender veranderen met akkoord van de leerlingen.
Inschrijving
€ 165,00 – € 415,00