Voor het tweede jaar op rij vergasten wij u op een muzikaal parcours in de citadel van Hoei. Na de concerten van Refugees for Refugees vorig jaar ontdek je tijdens de familiedag (met nog tal van andere activiteiten) niet alleen de duistere gangen van dit Fort dat uitkijkt over de stad en de Maas, maar ook stemmen, snaren en percussie vanuit verschillende streken in zwart Afrika. Een parcours vol verrassende muziek die traditie en verrassing verzoent en de geschiedenis van een werelddeel in zich draagt.
Op verschillende locaties in de citadel spelen:
Mady Kouyate & Mabinty Dioubate (Guinea): pure female power, de krachtigen traditionele stem van Mabinty Dioubate wordt begeleid op balafon en gitaar door Mady Kouyate, die we kennen van zijn werk met Malick Pathe Sow en Nfaly Kouyate. Mady Kouyate is de kleinzoon van Konkoba uit Siguiri, midden in de Mandinké-traditie. Zoals alle kinderen in de Konkoba-familie, werd Mady ingewijd in de traditionele muziek en toonde zich al snel een talent op balafon en later ook op tama (talking drum) en gitaar. Zijn oom, Ibrahima Kouyate, sologitarist in het Nationaal Orkest, leert hem basgitaar spelen en na een tijdje wordt hij de bassist van Bembeya Jazz International, legendarisch orkest en de Guinese tegenhanger van Orchestra Baobab (Senegal). Mady stond als soldaat overigens ook nog een tijdje in voor de muzikale opleiding en de arrangementen van les Amazones du Guinée.
Gueladio Bâ (Mauretanië) en Samba Django (Senegal): Gueladio Bâ is de zoon van de beroemde Mauretaanse griot en hoddu-speler Saidou Bâ. Als 12-jarige vraagt Ali Farka Toure, die een vriend was van zijn vader, om voor hem gitaar te spelen en moedigt hem aan om zijn weg als muzikant verder te zetten. Sindsdien heeft Gueladio een carrière uitgebouwd als gitarist en zanger in Mauretanië en Senegal, waar hij ondermeer met Baaba Maal samenwerkte. Het mag dan ook geen toeval zijn dat hij in de Senegalese zanger Samba Django, de neef van Maal, een ideale partner vindt.
Yan Koy quartet (DR Congo): Yan Koy kennen we als één van de grote Brusselse stemmen van de rumba. Met zijn akoestische quartet interpreteert hij de gouden periode van de akoestische rumba, de jaren zestig. Met drie stemmen, twee gitaren en een bas brengen ze eigen nummers en grote klassiekers.
Talike Gelle trio (Madagascar): De bekende zangeres uit zuid-Madagascar (Tiharea, Blindnote, Voxtra) presenteert haar nieuwe trio. Het trio bestaat uit Talike Gellé (zang, dans en percussie), Tovo de Mada (zang, gitaar, kabosy, mandoliny, percussie), Henri Walawala (zang, gitaar, percussie, katsa). Samen tonen ze de rijke traditie van Madagascar en vooral van het zuiden.
Toegang: Gratis
Organisatie: Festival d’Art de Huy ism Muziekpublique (programmatie) en Le Fort de Huy