Ritme in de stem
De basis van de westerse muziek bestaat uit ritme, harmonie en natuurlijk melodie. In deze cursus bieden Lydie en Vincent je de kans om te ontdekken, aan de hand van een rijk en gevarieerd repertoire, hoe je intuïtief deze elementen kunt ontwikkelen en gebruiken, die van nature aanwezig zijn in en om ons heen. Het lichaam is het eerste instrument, waarbij de stem het middel van expressie is. Je zult ervaren hoe geluiden en melodieën het lichaam laten trillen, en hoe je op eenvoudige wijze in resonantie kunt komen met ritmes uit verschillende muzikale tradities. Mondelinge overdracht en collectieve praktijk staan centraal in het leerproces.
HET PROGRAMMA VAN DE cursus
De inhoud van de cursus wordt in drie delen opgedeeld:
- Ritme: Geïnspireerd door technieken van Konnakol (een ritmische taal gebruikt in Zuid-Indiase tradities), zullen de oefeningen polyritmische elementen bevatten, waarbij voeten, handen (en soms het hele lichaam) en stem worden gebruikt om verschillende ritmische sequenties te combineren en diepgaand te assimileren.
- Harmonie: Hier draait het om het ontwikkelen van perceptie en bewustzijn van geluid door middel van een reeks oefeningen en improvisaties. Je leert hoe geluiden die door de menselijke stem worden voortgebracht resoneren en samensmelten om zowel consonante als dissonante vibraties te creëren.
- Gezangen: Het basisrepertoire omvat liederen uit diverse tradities, waarbij ritmische en harmonische aspecten bijzonder interessant zijn. Dit repertoire kan worden uitgebreid met suggesties van deelnemers.
VOOR WIE?
De cursus richt zich op zangers en zangeressen van alle niveaus met ervaring in collectief zingen, evenals op mensen die een speciale interesse hebben in artistieke expressie door beweging. Wees nieuwsgierig, we kijken ernaar uit om je te ontmoeten! De cursus kan dienen als een basisopleiding voor muzikanten die al een instrument bespelen, of voor mensen die voor het eerst kennis willen maken met muziek via zang en ritme.
Het eerste atelier (niveau 1) biedt deelnemers de kans om een toegankelijk repertoire te verkennen, met een sterke nadruk op plezier in het samen zingen en oefenen elke week.
Het tweede atelier (niveau 2) zal uitdagender zijn en verschillende vaardigheden vereisen. Het is geschikt voor deelnemers die hun vaardigheden willen verbeteren en soms intensief willen oefenen.
DOOR WIE?
Lydie en Vincent geven deze cursus samen. Ze besteden veel aandacht aan de selectie van stukken en oefeningen om consistentie gedurende de sessies te waarborgen. Ze spelen samen in het Auster Loo Collectif sinds 2023 en hebben besloten dit jaar samen te werken vanwege hun overtuiging van hun complementaire muzikale en pedagogische kwaliteiten!
Er is een minimum van 8 deelnemers per groep vereist om beide workshops te organiseren. Als er niet genoeg inschrijvingen zijn, bieden we een alternatief lesuur aan waarop iedereen samen kan komen.
Lydie Thonnard is sinds jongs af aan gepassioneerd door muziek. Ze studeerde dwarsfluit, maar het zijn voornamelijk percussie, improvisatie en ritme die haar interesses zijn. Ze volgt momenteel de opleiding ‘Rhythms and rhythmics’ aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daarnaast is ze zeer actief als muzikante in verschillende projecten, waaronder Auster Loo, Trio O3, Les Chanteuses Anonymes en La Crapaude.
Vincent Noiret begint zijn carrière als bassist, contrabassist en zanger. Zijn parcours brengt hem in contact met vele muzikale horizonnen: jazz, Franse chanson, klassieke muziek, maar het is vooral in de zogenaamde wereldmuziek dat hij de meeste erkenning zal krijgen. Hij zal artiesten begeleiden die net zo gevarieerd zijn als Photis Ionnatos (Griekenland), Ialma (Galicië), Luc Pilartz en Nicolas Hauzeur (muziek uit Wallonië, de Balkan, Zweedse muziek), Ghalia Benali (Tunesië) en vele anderen. Hij zal ook werken aan projecten gericht op een jong publiek, zowel in liedjes (Geneviève Laloy, Raphy Raphaël) als in theater met de voorstellingen “La nuit du coucou” of “Habanera”.
Sinds enkele jaren ontwikkelt hij ook het duo Nisia met Emanuela Lodato (docente percussie uit Zuid-Italië) waar traditie en origineel werk samenkomen. Later werd het duo een trio en biedt het een programma gericht op dans, en het album “Li Pedi” komt uit in 2023. Met Emanuela zullen ze ook de gelegenheid hebben om verschillende workshops en ook voorstellingen voor kinderen te geven, waarbij ze hun complementariteit en hun verstandhouding benutten om een speelse sfeer te creëren zonder het educatieve doel van deze workshops uit het oog te verliezen.
Informatie
Uurrooster
Inschrijven kan vanaf 7 augustus 2024!
Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op dinsdag 17 september 2024, van 18u30 tot 19u30 .
Groepsles (10 lessen / cyclus)
Dinsdag:
- Niveau 1: 18u30 – 19u30
- Niveau 2: 19u30 – 20u30
Inschrijving is verplicht vanaf de tweede les van iedere cyclus.
Plaats
Prijs
Om zich in te schrijven voor een cursus is lidmaatschap van Muziekpublique verplicht.
Heb je nog geen lidkaart? Klik hier om een lidkaart toe te voegen aan het winkelwagentje.
Indien nodig, kan de leerkracht de kalender veranderen met akkoord van de leerlingen.
Inschrijving
€ 135,00 – € 330,00