(0)
(0)
Nieuws overzicht

Muziekpublique label: de favoriete songs van de maand

08 mei 2019

We nemen u mee om enkele van onze favoriete nummers van het label te (her) ontdekken. Onze catalogus bevat tot nu toe 11 albums met een rijk palet aan muzikale kleuren, die West-Afrika, het Midden-Oosten, de Balkan en vele andere stukken van de wereld doorkruisen. Voor deze eerste selectie hebben we 3 titels gekozen uit de albums Aduna, Doverie en The Encounter of Vocal Heritage:

Tumuranke

Een nummer uit het album Aduna, met Malick Pathé Sow en Bao Sissoko, (2012).

De tumburanke is de balling, de migrant, die zijn land verlaat uit noodzaak, om zijn familie te redden van honger en miserie, die zijn leven riskeert op zee om zijn doel te bereiken of te sterven in waardigheid. Hij die gelukkig ook vaak rechten krijgt, en een nieuw leven kan opbouwen in het land waar hij terechtkomt. ‘Multiculturaliteit is een rijkdom, want is elke mens geen immigrant in de wereld’?

Hora de Lala

Hora de Lala komt uit het vierde album van Muziekpublique, Zongora (2011). Het is een arrangement van van een Roemeens nummer uit het Bulgaarse repertoire.

Geïnspireerd door Brussel, Cluj, Zagreb, Sofia, Istanbul, Buenos Aires en Lecce, produceerden de uitmuntende muzikanten met het album Zongora een genereuze muziek die je aan de hand van de Balkanmuziek meeneemt langs de oevers van de Middellandse Zee.

Läksin Minä

Dit lied is een onuitgegeven nummer van  Voxtra, die muzikanten en zangtradities uit Albanië, Sardinië, Finland, Madagaskar en België samenbrengt!

Terwijl de eerste strofe van “Läksin minä” uit de volkspoëzie komt, werd het vervolg geschreven door Elias Lönnrot, de auteur van Kalevala, het Finse nationale heldendicht en een belangrijke inspiratiebron voor J.R.R. Tolkien. Een man dwaalt op een zomeravond door de natuur op zoek naar vrede en rust. In het dal ontmoet hij een meisje, dat vol tranen bij het water zit. “Denk aan mijn tranen” (Kujto lotët), zo begint het Albanese liedje over een verliefd koppel wiens relatie mislukt is. De man bezingt zijn liefdesverdriet.

Veel luisterplezier!