(0)
(0)
Nieuws overzicht

Muziekpublique label: de favoriete songs van de maand juli

02 juli 2019

We nemen u mee om enkele van onze favoriete nummers van het label te (her) ontdekken. Onze catalogus bevat tot nu toe 11 albums met een rijk palet aan muzikale kleuren, die West-Afrika, het Midden-Oosten, de Balkan en vele andere stukken van de wereld doorkruisen. Voor deze tweede selectie hebben we 3 titels gekozen uit de albums: Nedaye Asemani, Blindnote et Adana.

Vadeghah

De titel van het album is Nedaye Asemani, met Shahkilid, uitgekomen in 2009.

Shahkilid is Perzisch voor de sleutel waarmee je alle deuren opendoet. De Iraanse tombak-meester Dadmehr verenigde ervaren muzikanten met een grote openheid, technisch meesterschap en de wil om de grenzen van muzikale stijlen te overstijgen. Met een uniek geluid gaan ze de uitdaging aan tot instrumentale improvisatie op basis van Perzische modi. Vrijheid van expressie, toegankelijkheid en creativiteit vormen hierbij de ordewoorden. Nedaye Asemani betekent letterlijk klagend gefluister uit de hemel, maar refereert ook aan Neda, de jonge vrouw die omkwam bij de betogingen in Iran. Zoals zij symbool staat voor de drang naar vrijheid, exploreert Shahkilid de absolute vrijheid, op zoek naar hemelse klanken en ritmes.

Soleil à trois pattes

Eerste album van het label dat een interculturele muzikale ontmoeting voorstelt. Blindnote werd in 2010 uitgebracht en brengt Osvaldo Hernandez (Mexico), Karim Baggili (België), Talike Gelle (Madagascar), Emre Gültekin (Turkije), Vardan Hovanissian (Armenië) en Malick Pathé Sow (Senegal) samen.

Getashen

Het nummer “Getashen”, dat op het eerste album van Vardan Hovanissian & Emre Gültekin ‘Adana’ staat, iseen en patriottisch lied over Getashen, een dorp in Azerbeidzjan (Nagorno-Karabach) waar begin jaren negentig het Azeri-leger samen met Sovjet-militairen de voormalige Armeense bevolking verjaagden in ‘Operatie Ring’.

 

Veel luisterplezier!