(0)
(0)
Nieuws overzicht

Expo: Jola (Jan-Feb)

Verborgen Gnawa muziek van Brussel
10 januari 2023

De Gnawa zijn een broederlijke gemeenschap in Marokko die bekend staat om zijn rituele en muzikale praktijken die animisme, islam, voorouderverering en verering van heiligen met elkaar vermengen. Brussel wordt beschouwd als de Europese hoofdstad van de Gnawa: er wonen momenteel ongeveer veertig muzikanten.

Het project “Jola” bracht voor het eerst Brusselse m’allemin (meesters) en koyo (muzikant-dansers), samen op een album. In het Marokkaans-Arabisch dialect duidt ‘jola’ een noodzakelijke stap aan in de initiatie tot het ‘tagnawit’, “de weg van de Gnawa”. Elke leerling volgt de sporen van een bevoorrechte meester, maar zijn opleiding wordt pas als voltooid beschouwd wanneer hij de “tour” van stad naar stad heeft gemaakt om andere muzikanten te ontmoeten, andere technieken te leren en andere klankwerelden te ontdekken.

De fototentoonstelling brengt het werk van Dieter Telemans, een fotojournalist wiens werk onder meer is gepubliceerd in The New York Times, The Independent en National Geographic. In 2017 ontving hij de Nikon-prijs voor beste Belgische nieuwsfotografie. Dieter is al bijna twintig jaar betrokken bij de projecten van Muziekpublique en maakt portretten van muzikanten uit de hele wereld, die zich intussen in Brussel gevestigd hebben. Dankzij zijn scherpe oog en zijn gevoeligheid weet Dieter uit de gezichten en blikken verhalen te vertellen en vast te leggen, die we terugvinden in de muzikale albums. Zo legde Dieter de portretten van de 17 Marokkaans-Brusselse kunstenaars vast die aan het album “Jola” hebben meegewerkt, op beeld.

In samenwerking met Darna vzw.